Locatie Mladic 'publiek geheim'

'Laten we het niet voor ons houden, wij wisten heel goed dat Mladic hier was', aldus een inwoner van het Servische Lazarevo die niet met zijn naam in de krant wil. Ook andere dorpsgenoten reppen over een 'publiek geheim'.

Politiebewaking in de straten in het dorp Lazarevo. Beeld ap

In het plattelandsdorp Lazarevo, waar de voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic werd gearresteerd, zijn de meningen verdeeld over de voorgeschiedenis van de arrestatie. Terwijl sommige dorpelingen zeggen van de aanwezigheid van Mladic op de hoogte te zijn geweest, zeggen anderen dat hij in het dorp is 'gedumpt' voor een in scène gezette dramatische arrestatieoperatie.

Niet logisch

'In een dorp zoals het onze weet iedereen alles over iedereen. Het is onmogelijk dat Mladic onder ons was zonder dat wij het wisten', aldus de 53-jarige Miroslav Gacanki, die op een steenworp afstand woont van het huis waar Mladic is opgepakt. 'Wie zou zich bij zijn neef verstoppen als de hele planeet naar hem op zoek is? Het is niet logisch.'

Verdeelde meningen
Op een toegangsweg naar het dorp staat op een bord geschreven: 'Ratko Mladic: held.' Die mening wordt gedeeld door veel dorpelingen, van wie de meesten Bosnische wortels hebben. 'Ratko Mladic is een held; geen Serviër zou zich voor hem moeten schamen', aldus de 48-jarige Mirko Despotovic. Een tienermeisje verbergt haar loyaliteit niet: 'Het is een slechte dag', zegt ze terwijl ze naar een post-it op haar kleren wijst waar 'Mladic' op staat geschreven.

Een 30-jarige vrouw, Marija, noemt het juist een prachtige dag. 'Onze kinderen weten niets over onze Balkanoorlogen. Mladic verpeste mijn jeugd en die van vele anderen. De ene oorlog volgde de andere op.' Anderen zijn het met haar eens. 'Maar één man was verantwoordelijk,' zegt Srdjan. 'Niet het hele Servische volk. Voor de rechter zal de waarheid duidelijk worden.'

Blokkade
Zo'n honderd dorpelingen blokkeerden de smalle weg naar het huis waar Mladic is opgepakt, met een tractor die was bedekt met een Servische vlag. Zij uitten beledigingen aan het adres van president Boris Tadic en riepen ertoe op het staatshoofd te vermoorden. De autoriteiten hebben een grote politiemacht ingezet om dorpelingen en journalisten gescheiden te houden. De camera van een journalist van The Guardian werd door de politie afgepakt en zijn foto's gewist.

'Wij zijn geschokt, iedereen zal met de vinger naar ons dorp wijzen', zegt de 48-jarige Slavujka Predic. 'Waarom wij?'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden