Lobby

Elco Brinkman vindt het 'krenterig' dat minister Henk Kamp wil beknibbelen op de aanlegkosten van windmolenparken op zee. Brinkman vindt dat het kabinet te veel bezuinigt op infrastructuur. Brinkman vindt de ingrepen in de hypotheekrenteaftrek 'een drama'. Brinkman wil dat pensioenfondsen meer in hypotheken moeten kunnen beleggen, ter ondersteuning van de huizenmarkt. Brinkman wil dat de overheid de Nationale Hypotheekgarantie uitbreidt, zodat starters zich dieper in de schulden kunnen steken.


Er gaat geen week voorbij of Brinkman heeft wel een idee, het ene wat krankjorummer dan het andere, om bouwers aan het bouwen te houden. Brinkman grossiert in dit soort plannen omdat hij nog tot halverwege 2013 voorzitter is van Bouwend Nederland, de lobbyclub voor bedrijven die hun geld verdienen met de bouw van huizen, kantoren, bruggen, wegen, viaducten en windmolenparken op zee.


Elco Brinkman is ook fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij in de Eerste Kamer, het CDA. Dat is normaal in de Nederlandse politiek.


Toen de huidige senatoren aantraden, in de zomer van 2011, telde Het Financieele Dagblad het aantal 24-karaatslobbyisten. Uitkomst: Marleen Barth is fractievoorzitter van de PvdA in de senaat en bestuursvoorzitter van GGZ Nederland, belangenorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg. Roger van Boxtel is D66-fractieleider en baas bij Menzis, zorgverzekeraar. Loek Hermans leidt de VVD-fractie en zit de Europese lobbyclub voor het midden- en kleinbedrijf voor. Frank de Grave is VVD-senator en voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten. Barth en Van Boxtel zitten samen met Brinkman in het bestuur van VNO-NCW, een van 's lands effectievere lobbyclubs.


De Eerste Kamer dreigt 'één groot lobbycircuit' te worden, waarschuwde oud-burgemeester Ernst Bakker twee jaar geleden al. 'Ik zou bijna zeggen: lobbycircus.' Het is dat Bernard Wientjes niet te spreken is over 'het niveau van Nederlandse politici', anders was hij allang aangeschoven in de senaat.


Het aantal soms wonderlijke argumenten ten gunste van mensen die zich laten inhuren om een (commercieel) deelbelang te dienen en tegelijkertijd een belangrijke functie in de democratie vervullen, ligt haast hoger dan het aantal bijbanen dat Elco Brinkman in zijn leven versleet: politiek is per definitie het behartigen van deelbelangen, het is reuze transparant want alle bijbanen staan geregistreerd, er zit tegenwoordig een maximum aan het aantal zware nevenfuncties dat iemand tegelijk mag vervullen dus zóveel dubbele petten zijn er niet meer, het is juist goed dat senatoren midden in de samenleving staan, het zijn allemaal ontzettend integere mensen die ontzettend integer omgaan met conflicterende belangen, een preoccupatie met lobbyisten-senatoren is ietwat naïef omdat het echte lobbyen indirect en onzichtbaar gebeurt. En het fraaiste argument: het corporatisme in de Eerste Kamer is geen probleem, omdat de Eerste Kamer zelf geen probleem is; ze staat aan het eind van het wetgevende proces, waar lobbyisten geen invloed meer hebben.


Maar probeer het maar: uitspraken van Van Boxtel-de-senator serieus nemen zonder je koortsachtig af te vragen waar het belang van Van Boxtel-de-verzekeraar ligt.


Van sommigen wordt het niet gepikt. Boele Staal, al jaren lobbyist voor de banken, verliet in 2011 de Eerste Kamer. 'Zeer tot mijn spijt', zei hij vorige week tegen de Volkskrant. 'De emoties jegens banken en mijn persoon werden zo groot, dat ik daar last van kreeg, ook in de relatie met Kamerleden.'


Misschien moeten die Kamerleden zich vaker laten gelden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.