Lobbyen

Maas lobbyt bij eigen bewindsman (de Volkskrant, 14 november). Nou en? Waar had hij anders moeten lobbyen? Gezien de portefeuille van staatssecretaris Van Eijck was Maas precies aan het goede adres....

Utrecht E. van der Marel

Het gegeven dat iemand lid is, in dit geval prominent lid, van een politieke partij wil toch niet zeggen dat hij bij een bewindspersoon of Kamerlid van die partij niet mag lobbyen?

Het betrokken zijn bij bestuurlijke processen, bij het tot stand komen van wet- en regelgeving is nu juist een van de kerntaken van politieke partijen die in wetgevende organen zijn vertegenwoordigd. En dat leden van die partijen hun 'eigen' bestuurders en volksvertegenwoordigers benaderen en invloed willen uitoefenen op hun beleid en besluitvorming is normaal in een democratische partij. Daar worden die bestuurders en volksvertegenwoordigers zelfs mede op afgerekend bij hun herverkiezing.

Zolang de druk van partijleden (en van wie dan ook) op bestuurders of volksvertegenwoordigers niet onoirbaar is en dezen, zoals Van Eijck, hiermee integer omgaan en het algemeen belang dienen, is politieke wisselwerking zelfs gezond. Het briefje van Maas hoort niet op de voorpagina, het hoort nauwelijks in de krant en heleaal niet bij mijn krant.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden