Lobbyen: het mooiste vak dat er is

Milos Labovic, lobbyist voor de provincie Zeeland in Brussel, kreeg bij het lezen van onze reeks Lobbyland toch een wat ongemakkelijk gevoel. 'Dan ga je op een gegeven moment denken dat lobbyisten een duistere supermacht bezitten waarmee zij op onverklaarbare wijze de politiek beïnvloeden.' Niets is minder waar, vindt hij. Lobbyen is bloed, zweet en tranen. Vandaag geeft Lobbyland, bij wijze van uitzondering, een lobbyist in hart en nieren de kans een portret van zichzelf en zijn beroepsgroep te schetsen.

'Als je Lobbyland in de Volkskrant leest, dan ga je op een gegeven moment denken dat lobbyisten een soort duistere superkracht bezitten waarmee zij op onverklaarbare wijze de politiek beïnvloeden. Nooit lees ik over het onderhandelen met secretaresses, urenlang debatteren over wetteksten, het rennen van en naar Nieuwspoort. Of het Whatsappen met Kamerleden of Europarlementariërs. Laat staan over de diepe relaties die men over de jaren opbouwt met vriend en vijand. Het is een complex en moeilijk vak en daarom kiezen media ervoor zich vooral met ethische vraagstukken bezig te houden. Dat is jammer, lobbyen is waarschijnlijk het mooiste beroep dat er is.

'Wij zijn een leger aan goedgehumeurde maar strijdlustige types met opvallende dassen en schoenen. Dat kan ook niet anders: charmes en uiterlijk zijn onderdeel van het spel. Niemand heeft zin om te praten met een zuurpruim. In een wereld waar gelijk hebben niet hetzelfde is als gelijk krijgen, maken persoonlijke relaties het verschil. Daarin gaan we ver: van het perfectioneren van small talk tot het (male) grooming.

Kameraadschap

'De omgangsvormen tussen lobbyisten verraden een grote mate van kameraadschap en collegialiteit. Rond de bar worden dossiers naverteld als oorlogsverhalen rond het kampvuur. Heb je verloren, dan wil je de kans niet missen om het verhaal van de andere kant te horen. Niet in het minst om ervan te leren.

'Een lobbyist kan zich geen rancune, capsones of persoonlijke complexen permitteren; wij zijn altijd de vragende partij. Toen ik in 2012 werd genomineerd voor een Europese lobbyistenprijs, kreeg ik felicitaties en bloemen van mede-lobbyisten die ik nog nooit had ontmoet. In welke beroepsgroep maak je dat mee?

'De Public Affairs-sector is een meritocratie. 'Can you get shit done?', is het enige waarop men je beoordeelt. In deze stam doen afkomst, geslacht of sociale klasse er niet toe. Harde werkers die scoren voor hun klant worden gelauwerd, slordige hobbyisten worden gemeden en bestempeld. Dossierkennis bouw je op in de late uurtjes bij de leeslamp, als de rest van Nederland slaapt. Men noemt lobbyisten vaak receptietijgers en borrelkoningen. Wat men vergeet, is dat een receptie bovenop een werkdag komt als de rest van Nederland voor de buis Goede Tijde Slechte Tijden kijkt.

Lobbyist Milos Labovic. Beeld HNP

Grondwettelijk verankerd

'Lobbyisten leveren dagelijks een bijdrage aan een open, transparante en betere samenleving. Wij zijn de rode bloedcellen van de democratie. Wij zorgen ervoor dat informatie van de samenleving naar ambtenaren en politici stroomt, zodat zij weloverwogen beslissingen kunnen maken. We organiseren werkbezoeken, schrijven brieven en organiseren evenementen en maken zo de afstand tussen de burgers en Den Haag (of Brussel) kleiner.

'Wij komen op voor industrieën, maar ook voor familiebedrijven. Dankzij ons is iedereen vertegenwoordigd op het Binnenhof en het Shumanplein. Niet voor niks is het recht om te lobbyen grondwettelijk verankerd in de Nederlandse Grondwet en het Europese Verdrag van Lissabon. Ook in de Amerikaanse grondwet is het recht om te lobbyen in beton gegoten. En met recht. Zo zijn in het verleden lobbyisten ingeschakeld om een wetsvoorstel door het congres te krijgen waarmee de slavernij werd afgeschaft. Deze Seward lobby kreeg een prominente rol in de met Oscar bekroonde film 'Lincoln'. Lobbyisten zijn net zo belangrijk voor een democratie als een vrije pers.

'Noem jezelf geen lobbyist, zeiden ze tegen mij. Noem jezelf government affairs manager of liaison officer, dat klinkt mooier. Waarom zou ik? Als lobbyist mag je met gedreven mensen samenwerken aan een beter Nederland. Nieuwkomers worden verwelkomd, zolang ze hard werken en leergierig zijn. De gedragscode van beroepsvereniging BVPA staat hoog in het vaandel. Ik ben vereerd dat ik deel uitmaak van een beroepsgroep die zo'n belangrijke bijdrage levert aan een open, democratische samenleving. Daarom noem ik mijzelf met trots lobbyist.'

Weet u meer over lobby in Den Haag? Of wilt u meer weten? Mail uw vragen of suggesties dan naar a.korteweg@volkskrant.nl en eline.huisman@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden