Lobby binnen VVD tegen hard illegalenstandpunt

Een kabinetscrisis over bed, bad en brood is nog niet afgewend. De twee coalitiepartijen spreken maandag verder over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Vooral de VVD is intern verdeeld.

Maartje Bakker en Ariejan Korteweg
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra bij het torentje Beeld anp
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra bij het torentjeBeeld anp

Na vrijdag de hele middag te hebben onderhandeld, zeiden PvdA'ers Diederik Samsom en Lodewijk Asscher positief te zijn over een harmonieuze afloop. De VVD wilde niet vooruitlopen op de ontknoping. Premier Mark Rutte beperkte zich tot de mededeling dat de sfeer binnenskamers goed was.

Volgens PvdA-leider Samsom wordt het weekend gebruikt om dingen uit te zoeken, ook technische. 'Dit is minstens zo ingewikkeld als de zorgcrisis', zei hij, verwijzend naar het conflict over de vrije artsenkeuze in december.

Nadat de PvdA'ers waren vertrokken, overlegden VVD'ers nog ruim een uur onderling. Zij zijn naar verluidt verdeeld in eigen kring. Vooral Halbe Zijlstra wordt genoemd als dwarsligger. Minister Henk Kamp, die de wekelijkse persconferentie van de minister-president overnam van Rutte, benadrukt dat naar een oplossing wordt gezocht 'waarbij het draagvlak in beide fracties voldoende blijft'.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Complexe zaak

Bij het verlaten van het Torentje zei Zijlstra zelf dat de zaak complex was, omdat over de opvang van illegalen ook afspraken zijn gemaakt in het regeerakkoord. Daar staat in: 'Wie hier niet mag blijven, moet vertrekken of wordt uitgezet.' Toch eindigde Zijlstra met een positieve noot: 'Dit kabinet is tot nu toe altijd in staat geweest problemen op te lossen', zei hij.

Dat is ook wat de achterban van beide partijen adviseert. In een onderzoek van EenVandaag onder twaalfduizend mensen stemde liefst 71 procent van de VVD'ers en 66 procent van de PvdA'ers voor doorregeren.

Ondertussen komt in de VVD een lobby op gang om bed, bad en brood toe te staan. VVD-burgemeesters als Van Aartsen (Den Haag), Van Zanen (Utrecht) en De Graaf (Enschede) pleiten voor een sobere opvang voor illegalen. Ze wijzen op de humanitaire kant en het veiligheidsaspect: liever tweehonderd illegalen 's nachts in een opvang dan rondzwervend door de binnenstad. Ook Tom Leijte, voorzitter van VVD-jongerenorganisatie JOVD, vindt het onderwerp geen crisis waard. Hij spreekt van symboolpolitiek.

null Beeld anp
Beeld anp

Menswaardige behandeling

Daar denkt de coalitie anders over. Er wordt gesproken over 'het moeilijkste inhoudelijke onderwerp' dat er is. En al wil minister Kamp niet spreken van een crisis, hij heeft het wel over 'een bijzondere situatie'. Toch is hij optimistisch. 'We worden in ons werk steeds met problemen geconfronteerd', zegt hij, 'en ik ga er altijd van uit dat we erin slagen er uit te komen.' Ander lichtpuntje: volgens Kamp is er in essentie niet zo'n groot verschil tussen VVD en PvdA. 'Een menswaardige behandeling is voor beide partijen belangrijk.'

Maar in Den Haag kunnen dingen gek lopen als ze eenmaal hun eigen dynamiek krijgen. En vrijdag is zo'n dag waarop niets z'n gangetje gaat aan het Binnenhof - alsof de Haagse kermis die buiten woedt aanstekelijk werkt. Terwijl bewindspersonen na de ministerraad naar buiten lopen, verdwijnen VVD-voorzitter Keizer en Kamerlid Tamara van Ark door een draaideur, draaft op de omloop minister Asscher langs en komt een fractie later PvdA-leider Samsom binnenstormen. Het Ministerie van Algemene Zaken als lunapark - zelden was de dynamiek groter.

Misschien dat daarom bij het koordje waarlangs de ministers zich richting weekeinde spoeden omzichtig wordt gesproken. Minister Schultz: 'We zullen het afwachten.' Minister Bussemaker: 'Een ingewikkelde kwestie.' De kersverse minister Van der Steur ziet kansen, maar dan louter voor zichzelf: 'Dit zou het kortste ministerschap van Justitie ooit kunnen worden. Als er een mogelijkheid bestaat geschiedenis te schrijven, moet je blijven lachen.'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden