Lloyds betaalt 290 miljoen om van Libor-zaak af te komen

De Lloyds Banking Group heeft als vijfde internationale zakenbank een schikking getroffen om strafvervolging af te kopen wegens het manipuleren van de Libor-rente. In totaal betaalt de Britse bank ruim 290 miljoen euro aan Amerikaanse en Britse autoriteiten.

AMSTERDAM - Lloyds moet het grootste gedeelte van het bedrag voldoen aan de Britse financiële toezichthouder. Daarnaast betaalt het ongeveer 60 miljoen aan het Amerikaanse ministerie van Justitie en een civiele boete van bijna 80 miljoen aan de toezichthouder op de effectenhandel in de VS.

Het totaalbedrag aan schikkingen in de Libor-zaak is inmiddels opgelopen tot bijna 3 miljard euro. En daarmee is de kous waarschijnlijk nog niet af: er worden achttien banken verdacht van betrokkenheid bij de manipulatie.

Handelaren van Lloyds hebben tussen 2006 en 2009 deelgenomen aan een samenzwering tussen bankiers van de achttien banken om de Libor-rente te manipuleren. Die rente-index wordt dagelijks samengesteld op basis van de tarieven die grote banken betalen wanneer zij van elkaar willen lenen. Dagelijks geven de banken die tarieven door aan een financieel persbureau.

Om de handelsposities van hun eigen bank of van bevriende handelaren gunstig te beïnvloeden gaven sommige bankiers bewust een te hoge of te lage stand door. Wat de precieze schade van die manipulatie is geweest en wie die geleden heeft, valt onmogelijk vast te stellen.

Zeker is alleen dat er wereldwijd voor vele miljarden euro's financiële contracten gekoppeld zijn aan de Libor-rente, waaronder hypotheken en consumentenkredieten. Omdat zo veel consumenten van de rente afhankelijk zijn, nemen de toezichthouders de zaak hoog op.

In 2012 kwam aan het licht hoe bankiers de elkaar de bal toespeelden nadat Barclays bank schuld bekende en een boete van ruim 300 miljoen euro betaalde. Later volgde ook de Nederlandse Rabobank, het Zwitserse UBS, en de Bank of Scotland. Mogelijk bij het schandaal betrokken banken waar nog geen schikking mee is getroffen zijn: Citigroup, JPMorgan, Bank of America, HSBC, Société Générale, BNP Paribas, Credit Agricole, Credit Suisse, Deutsche Bank, Royal Bank of Canada, Tokyo-Mitsubishi Bank, Sumitomo Mitsui Bank en de Norinchukin Bank.

Beleggers reageerden onaangedaan op de schikking het aandeel Lloyds, dat zowel in New York als in London wordt verhandeld.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden