Liz Cheney jaagt op verdedigers terreurverdachten

Oprichtster rechtse actiegroep beschuldigt Obama van te softe aanpak terroristen...

Washington Te midden van de vele conservatieven die president Obama bestoken, is het team van vader en dochter Cheney een opvallende verschijning.

Dick Cheney, als vicepresident machtig maar onzichtbaar, grijpt nu iedere gelegenheid aan om zijn omstreden verhoortechnieken te verdedigen en Obama te bekritiseren. Die zou met soft optreden de Verenigde Staten in gevaar brengen. Nog vaker verschijnt Cheneys dochter Liz op televisie. Om te zien is de blonde moeder van vijf niet te onderscheiden van de vrouwen die bij het winkelcentrum uit de gezinsauto stappen. Maar haar politieke aanvallen zijn scherp. Haar eerdere carrière bij USAID en in de top van het ministerie van Buitenlandse Zaken geven haar mening geloofwaardigheid.

Liz Cheney en Keep America Safe, de actiegroep die ze heeft opgericht met ‘neocon’ Bill Kristol, pleiten voor een hardere aanpak van terroristen, Iran en de vijanden van Israël. Obama is volgens hen niet bereid de VS in de wereld te verdedigen. Dit soort kritiek heeft enige invloed. Het Witte Huis is afgestapt van het plan om sjeik Khalid, de mastermind achter de aanslagen van 11 september 2001, in een gewone rechtbank te berechten.

Maar deze week gingen Liz Cheney en haar club te ver. En nu ligt ze zelfs onder vuur van voormalige medewerkers van Bush. In een sinister getoonzet tv-spotje valt Keep America Safe ambtenaren van het ministerie van Justitie aan die in het verleden als advocaat terreurverdachten hebben verdedigd. Zo verdedigde een hoge ambtenaar de chauffeur van Bin Laden. De zaak leidde ertoe dat het Hooggerechtshof de aanpak van de regering-Bush als ongrondwettig bestempelde.

‘Wiens waarden hangen ze aan?’, vraagt een suggestieve stem in het spotje, bij beelden van zeven advocaten in silhouet. Het ministerie zou de identiteit van de ‘Al-Qaida seven’ willen achterhouden. Keep America Safe noemt het ministerie (afgekort als DOJ) ook nog ‘Department of Jihad’.

Critici ter linkerzijde veroordelen deze verdachtmaking van overheidsambtenaren als karaktermoord en ‘McCarthyisme’ (de jacht op veronderstelde communisten bij de overheid in de jaren vijftig). De juristen in kwestie hebben de terreurverdachten verdedigd op verzoek van de regering-Bush. Iedere verdachte heeft in Amerika immers recht op een advocaat.

De kritiek komt nu ook van rechts, onder andere van drie ministers van Justitie onder Bush. In een verklaring nam een groep conservatieve voormalige functionarissen het op voor de ambtenaren. Onder hen aanklager Kenneth Starr, die Bill Clinton vervolgde.

Ze veroordelen de aanvallen als ‘onrechtvaardig’ tegenover de ambtenaren en ‘schadelijk’ voor de opbouw van een strafmechanisme voor terreurverdachten. Ze stellen dat de ambtenaren eerbaar hebben gehandeld. Het is volgens hen een goede Amerikaanse traditie om ook impopulaire verdachten goed te vertegenwoordigen. Ook Liz Cheneys hoogleraar rechten bekritiseert zijn ex-studente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden