Liveblog - Trump verliest in Alaska, Ted Cruz heeft nu drie staten

Met Super Tuesday is de Amerikaanse verkiezingsrace een beslissende fase ingegaan. Trump en Clinton wonnen elk zeven staten. Cruz verraste door drie staten te winnen en Rubio bleef steken op slechts een. Bij de Democraten hield Bernie Sanders zijn campagne nog in leven door vier staten te winnen. De Amerikanen zijn na al het verkiezingsgeweld gaan slapen. Lees in dit blog alle ontwikkelingen en de uitslagen terug.

Ted Cruz viert zijn overwinningen op Super Tuesday in Stafford, Texas.Beeld EPA

Super Tuesday is uitgelopen op een grote overwinning voor de koplopers bij de Republikeinen en de Democraten. Een samenvatting:

- Miljardair Donald Trump won zeven van de elf staten. Hoewel verwacht werd dat hij meer staten zou winnen, is zijn overwinning toch een megazege geworden. Het was ook niet in het belang van Trump om een van zijn belangrijkste tegenstanders, Cruz of Rubio, uit de race te stoten. Hoe langer het tweetal aanblijft, hoe langer de anti-Trumpaanhang immers verdeeld blijft.

- Senator Ted Cruz won drie staten en zijn rivaal Marco Rubio slechts één. Rubio scoorde in de meeste staten tussen de 17 en 32 procent. Beide hebben gezegd dat ze niet uit de race zullen stappen.

- Bij de Democraten won Hillary Clinton ook zeven staten. Bernie Sanders won verrassend vier. Hoewel Clinton al een flinke voorsprong heeft qua gedelegeerden en bijna niet meer in te halen is, gaat Sanders door met zijn campagne. Hij hoopt goed te kunnen scoren in de industriële staten.

-Volgens de laatste berekeningen heeft Trump 319 gedelegeerden, Cruz 226 en Rubio 110. Clinton komt op 1.052 en Sanders op 427. Clinton heeft haar enorme voorsprong te danken aan de steun van 457 partijbonzen, Congresleden en ex-politici die als 'supergedelegeerden' niet worden gekozen door de kiezers.

De staten waar dinsdag werd gestemd, met in blauw (Democratische) en in rood (Republikeinse) de gedelegeerden die konden worden gewonnen.Beeld AP

Ted Cruz heeft de laatste Super Tuesday-staat gewonnen waar de stemmen nog werden geteld. Met zijn overwinning in Alaska, heeft de conservatieve senator dinsdag in totaal drie staten gewonnen in de Republikeinse voorverkiezingen. Cruz versloeg Donald Trump, die Super Tuesday afsloot met overwinningen in zeven staten. Het verschil was echter klein: slechts 1,9 procent.

Cruz zal de overwinning in Alaska de komende dagen gebruiken om nog eens te benadrukken dat hij de enige is die Trump van de nominatie kan afhouden. Hij won eerder de eerste voorverkiezing, in Iowa. Cruz heeft nu vier staten gewonnen, waaronder het belangrijke Texas. Op Californië na is Texas, qua aantal gedelegeerden, de belangrijkste staat bij de Republikeinen.

Cruz gaf dinsdag in zijn overwinningstoespraak aan dat hij Trump de komende weken fel zal aanvallen. Hoewel de miljardair hem kort daarvoor nog had geprezen voor zijn zege in Texas, liet Cruz geen spaan heel van Trump. 'Dit zal een ramp worden', zei hij over de mogelijkheid dat Trump de nominatie wint.

Omdat Rubio al heeft geweigerd uit de race te stappen, om Cruz zo de ruimte te geven in diens strijd tegen de zakenman, zal Trump blijven profiteren van de verdeeldheid onder zijn tegenstanders. Bovendien komen er de komende twee weken staten aan waar Cruz niet genoeg aanhangers heeft om Trump te kunnen verslaan. Dit zijn staten, zoals Florida, met veel gedelegeerden maar met gematigde kiezers die nu in grote getale trekken naar Donald Trump.

Marco Rubio en Ted Cruz benadrukten dinsdag dat alleen zij Trump nog kunnen stoppen, ondanks de bloedneus die de miljardair het tweetal bezorgde. Maar kan Trump nog gestopt worden? Nu Super Tuesday is afgelopen, zullen in de komende dagen aan de lopende band staten stemmen. Wie Trump nog wil stoppen, moet al heel snel tientallen miljoenen gaan uitgeven aan dure aanvalsvideo’s. Maar waar moet dat geld vandaan komen?

Cruz en Rubio hebben het niet. Op de achtergrond is echter al heel wat gaande. Op dinsdag, terwijl de Trump-overwinning zich al aftekende, vergaderden belangrijke Republikeinse donors om te kijken of de miljardair tot de grond toe kan worden afgebroken met een negatieve mediacampagne. Onder de donors, zo melden diverse Amerikaanse media, waren de eigenaar van de Chicago Cubs, Todd Ricketts, en Hewlett Packard-topvrouw Meg Whitman.

Maar als de 140 miljoen dollar die oud-gouverneur Jeb Bush uitgaf om onder andere Trump fel aan te vallen geen enkel effect had, waarom zou deze campagne dan wél helpen? De tijd lijkt ook te kort voor zo’n offensief dat de Republikeinse partijtop heel goed zou uitkomen.

Op zaterdag stemmen weer vijf staten, over een week nog eens vier staten. Over twee weken volgen zes staten. Tegen deze tijd moet zo’n smeercampagne tegen Trump al effect hebben gehad. Want op die dag, 15 maart, zijn de grootste prijzen van deze maand aan de beurt: Florida en Ohio. Wie hier wint, krijgt alle 171 gedelegeerden. Niet voor niets hield Trump dinsdag zijn overwinningstoespraak in Florida.

Trumps belangrijkste tegenstander in Florida: senator Rubio die maar één staat tot nu toe heeft gewonnen. Rubio was dinsdag zelfverzekerd. ‘Het terrein wordt nu gunstiger voor ons’, zei hij, doelend op de meer gematigde staten die nu aan de beurt zijn. In Ohio is John Kasich, gouverneur van de staat, de belangrijkste tegenstander van Trump. Iemand die tot nu toe niet één staat won. Kasich nam dinsdag, na zijn nederlaag, niet eens de moeite om zijn aanhangers toe te spreken.

Beeld VK-graphics

Donald Trump heeft met zijn overwinning opnieuw laten zien dat hij overal in de VS kan winnen. En met overmacht. Hij won het noordoostelijke Massachusetts met 49 procent van de stemmen, een staat waar de Republikeinen doorgaans gematigder zijn. Tegelijk won hij het zuidelijke en dus conservatieve Alabama, waar veel gelovige kiezers zijn, met 43 procent van de stemmen.

In andere staten won de miljardair uit het liberale New York ook met overmacht, zoals in Georgia waar Trump 39 procent van de Republikeinen achter zich kreeg. In andere staten won hij tussen de 33 en de 37 procent van de stemmen. De coalitie die Trump nu heeft gebouwd, kregen zelfs Mitt Romney in 2012 en John McCain in 2008 niet voor elkaar. Hij wist de ‘evangelicals’ af te snoepen van de Republikeinse stokebrand Ted Cruz, die maanden geleden hoopte met hun steun de nominatie te winnen.

Maar zij lieten Cruz dinsdag, net als eerder in South Carolina, in de steek. Ook wist Trump, zo blijkt uit de exitpolls, te winnen met de massale steun van laaggeschoolde Republikeinen. Onder Republikeinen met een hogere opleiding scoort hij ook goed. Tenslotte wist Trump de Republikeinse kiezers voor zich te winnen die ‘Washington’ zat zijn, in het bijzonder de Republikeinse partij-elite in het Congres.

Wat verder opviel is de grote opkomst onder de Republikeinse kiezers. Bij de Democraten viel die tegen. Een van de redenen is dat Trump veel kiezers enthousiast wist te maken om naar de stembus te gaan.

Op Alaska na, zijn alle overwinningen bekend. Bij de Republikeinen won Donald Trump zeven staten, Ted Cruz twee en Marco Rubio een. Een belangrijke overwinning dus voor Trump, die zich nu echt de Republikeinse koploper mag noemen. Bij de Democraten won Hillary Clinton ook zeven staten en Bernie Sanders vier. Maar hoeveel gedelegeerden wonnen ze allemaal?

Volgens voorlopige berekeningen van persbureau AP heeft Trump tot nu toe in de Super Tuesday-staten 192 gedelegeerden gewonnen, Cruz 132 en Rubio 66. In totaal komt Trump nu op 274, Cruz op 149 en Rubio op 82. Er moeten echter in de komende uren nog meer gedelegeerden worden verdeeld. Om de nominatie te winnen, heeft een Republikeinse kandidaat de steun nodig van 1.237 gedelegeerden op de conventie in juli.

Bij de Democraten won Clinton dinsdag 296 gedelegeerden en Sanders 183. Er moeten nog een kleine vierhonderd worden verdeeld. Clinton heeft echter een grotere voorsprong omdat ze de steun heeft van de meeste supergedelegeerden: dit zijn de honderden Congresleden, partijfunctionarissen en voormalige politici. Clinton heeft met hun steun nu 1.001 gedelegeerden achter zich. Sanders komt op 371. Voor de nominatie zijn 2.383 gedelegeerden nodig.

Bijna vijf uur nadat de stembussen sloten in de eerste staten, is de Democratische race toch een beetje een échte race geworden. Senator Bernie Sanders won vier van de 12 staten. Clinton staat nu op zeven. Aan het begin van de avond zag het er nog naar uit dat Sanders één, hooguit twee staten zou winnen op Super Tuesday. De progressieve senator versloeg Clinton in Vermont, Oklahoma, Colorado en Minnesota.

Clinton won in Texas, Georgia, Tennessee, Virginia, Massachusetts, Alabama en Arkansas. Door de zeges van Sanders wordt het moeilijker voor de Clinton-campagne om te blijven benadrukken dat de strijd al voorbij is, gezien de eerdere overwinningen van Clinton en haar overmacht in de zuidelijke staten.

Een paar uur voor zijn vier overwinningen bekend werden, waarschuwde Sanders al dat hij er niet over piekert om de strijd op te geven. Na zijn enorme nederlaag zaterdag in South Carolina, werd steeds meer de vraag gesteld of zijn kandidatuur nog zin had. 'Aan het einde van de avond zullen we honderden gedelegeerden winnen', zei Sanders dinsdag in zijn toespraak in Vermont. 'Nu blijven er nog 35 staten over. We gaan door omdat onze boodschap steeds meer aan kracht wint. We zetten onze strijd voor economische gelijkheid voort.'

De Democratische strijd verplaatst zich nu naar het industriële midwesten. De boodschap van Sanders slaat met name goed aan in Michigan. Sanders kan het nog lang volhouden: deze maand haalde hij 42 miljoen dollar op, het dubbele van januari.

Bernie Sanders dinsdag in Vermont.Beeld EPA

Senator Marco Rubio heeft zijn eerste staat gewonnen sinds de voorverkiezingen een maand geleden begonnen. Nadat iets meer dan de helft van de stemmen was geteld in Minnesota, was Rubio onverwacht uitgelopen op senator Ted Cruz. Rubio had 38,3 procent, Cruz 28 procent en Trump 21 procent. De hele nacht had het naar uitgezien dat Rubio weer geen staat in de wacht zou slepen. In veel van de elf staten staat hij tweede of derde.

Ondanks zijn zege in Minnesota, zal vanaf vandaag de druk op hem toenemen om de strijd op te geven. Cruz deed in zijn overwinningstoespraak al een beroep op Rubio om zich achter hem op te stellen om Trump te verslaan. Maar Rubio wil daarvan niets weten. De senator verscheen als enige niet in het openbaar om zijn aanhangers toe te spreken. Wel zei hij in een interview met CNN dat hij niet zal stoppen. 'Ik ga naar alle vijftig staten'. beloofde Rubio.

Rubio zei dat niet hij maar Cruz de grote verliezer van Super Tuesday is geworden. Cruz had lange tijd gehoopt Trump te stoppen in de zuidelijke staten. 'Dit had de grootste nacht van Cruz moeten worden', aldus Rubio. 'We gaan de dag eindigen met bijna evenveel gedelegeerden als hij. Het gaat om de gedelegeerden.' Minnesota heeft niet veel gedelegeerden: 38.

Een opvallend rustige Donald Trump heeft in zijn overwinningstoespraak beloofd dat hij de Republikeinse Partij zal verenigen om Hillary Clinton in november te verslaan. Nadat hij tot overwinnaar was uitgeroepen in vijf van de elf staten, sloeg Trump een opvallend milde toon aan.

'Ik ben iemand die mensen kan verenigen', zei Trump in Miami. 'We zullen een grotere partij worden. Ik heb de partij uitgebreid met meer kiezers. We worden een verenigde partij. En we gaan winnen. Ik wil dat we allemaal met elkaar overweg kunnen.'

De toon van Trump was duidelijk bedoeld om meer presidentieel over te komen, zeker nu de top van de Republikeinse Partij in paniek is over zijn reeks overwinningen. 'Ik ben een conservatief, maar een verstandige conservatief', aldus de miljardair. Hij viel alleen Hillary Clinton en zijn Republikeinse concurrent Marco Rubio aan. 'Als we dit achter de rug hebben, ga ik achter haar aan', zei hij over Clinton. 'Wat ze deed was verkeerd', aldus Trump over het e-mailschandaal waarin de oud-minister nu is verwikkeld.

De Republikeinse koploper noemde senator Rubio 'de grootste verliezer van de avond'. Rubio haalde de afgelopen dagen fel uit naar Trump in een poging om uit te groeien tot hét alternatief voor de omstreden zakenman. Zo noemde hij de miljardair onder andere een 'bedrieger'. Trump over Rubio: 'Hij won niks. Ted Cruz heeft tenminste gewonnen. Hij praatte alleen maar. Hij is een lichtgewicht. Hij heeft zoveel geld uitgegeven.'

Donald Trump spreekt in Miami na zijn zege in vijf van de elf staten.Beeld AFP

Senator Ted Cruz heeft zoals verwacht de voorverkiezing in Texas gewonnen. Een grote verrassing is echter dat Cruz ook Oklahoma in de wacht sleept. Dit is goed nieuws voor Cruz, die wil dat de andere anti-Trumpkandidaten nu snel uit de race stappen zodat hij Trump beter kan bevechten. De oerconservatieve Cruz heeft nu drie staten gewonnen sinds de voorverkiezingen op 1 februari begonnen.

Cruz staat nu op 40 procent van de stemmen in Texas en Donald Trump op 28 procent. Senator Marco Rubio volgt met 19 procent. In Oklahoma won Cruz van Trump, met bijna 35 procent van de stemmen. Trump volgt met bijna 30 procent. De overwinning van Cruz in Oklahoma is echter niet een klap voor Trump, die toch al de grote overwinnaar is van Super Tuesday.

Door de zege in Oklahoma versterkt Cruz zijn positie in de race als de enige kandidaat die de strijd kan aangaan met Trump in de komende maanden. Als Rubio, gouverneur John Kasich en Ben Carson hun campagne beëindigen, aldus Cruz, zal hem dat nog meer stemmen opleveren in de komende voorverkiezingen.

Senator Ted Cruz heeft nu twee staten gewonnen.Beeld AFP

Hillary Clinton heeft haar zeges op Super Tuesday aangegrepen om Donald Trump fel aan te vallen. 'We moeten Amerika niet groot maken', zei ze in Miami, verwijzend naar de verkiezingsslogan 'Make America Great Again' van Trump. 'Maar we moeten Amerika weer compleet maken.'

De aanval laat opnieuw zien dat Clinton haar aandacht steeds meer verschuift naar Trump, nu haar Democratische rivaal Bernie Sanders staat na staat verliest. Clinton zei dat Trump alleen maar verdeeldheid zaait met zijn aanvallen op illegale Mexicanen en moslims.

'Wat we nodig hebben is meer liefde en zachtaardigheid', riep Clinton met schorre stem tijdens een campagnebijeenkomst. 'In plaats van muren te bouwen, gaan we barrières slechten. De retoriek aan de andere kant kon niet lager.' Clinton gaat nu naar Michigan, de industriestaat in het midwesten waar Sanders goed scoort in de opiniepeilingen.

Clinton tijdens haar overwinningstoespraak in Miami.Beeld EPA

Een uur na het sluiten van de stembussen in een aantal staten, staan Donald Trump en Hillary Clinton allebei op vijf overwinningen. Trump werd tot winnaar uitgeroepen in Virginia, Georgia, Alabama, Massachussetts en Tennessee. Clinton wint Alabama, Tennessee, Georgia en Virginia en Arkansas.

Verrassend lijkt de strijd te worden in Oklahoma. Trump en senator Ted Cruz vechten daar om de eerste plaats. De Cruz-campagne reageerde meteen verheugd op het besluit van de tv-zenders om geen winnaar uit te roepen in Oklahoma.

Als Cruz naast Texas ook Oklahoma wint, zal dat de druk vergroten op senator Marco Rubio om uit de race te stappen. Rubio heeft nog geen enkele staat gewonnen sinds de voorverkiezingen begonnen in februari. Vanwege de proportionele verdeling van de gedelegeerden, kunnen Cruz en Rubio wel hun aantal uitbreiden, ook als ze niet als eerste eindigen.

Een aanhangster van Donald Trump staat oog in oog met de miljardair in Alabama.Beeld AFP

Donald Trump heeft zijn eerste Super Tuesday-staat in de wacht gesleept: Georgia. De zuidelijke staat is na Texas de belangrijkste prijs van de elf staten waar vandaag voorverkiezingen worden gehouden. Georgia heeft 76 gedelegeerden, die proportioneel worden verdeeld. Volgens de eerste exitpolls zijn senator Ted Cruz en zijn collega Marco Rubio in Georgia verwikkeld in een gevecht om de tweede plaats. Cruz staat nu op 23 procent, Rubio op 22 procent.

Opvallend is dat gouverneur John Kasich het goed doet in de noordoostelijke staat Vermont. Hij strijdt daar volgens de exitpolls met Trump om de eerste plaats. Vermont heeft maar 16 gedelegeerden. Maar als Kasich het hier goed doet, zal het hem aanmoedigen om door te gaan na Super Tuesday.

Kasich reageerde de afgelopen dagen geïrriteerd op vragen waarom hij niet uit de race stapt. Hij heeft tot nu toe geen enkele staat gewonnen. Wel eindigde hij in New Hampshire verrassend op de tweede plaats. Kasich hoopt op 15 maart zijn thuisstaat Ohio te winnen. De winnaar daar krijgt, in tegenstelling tot de meeste staten, alle gedelegeerden: 72.

Hillary Clinton zal de staten Georgia en Virginia winnen en Bernie Sanders zijn thuisstaat Vermont. Het tweetal werd kort na één uur tot winnaar uitgeroepen door de Amerikaanse tv-zenders op basis van de eerste exitpolls. De uitslag is weinig verrassend. Peilingen in de afgelopen maanden gaven al aan dat Clinton in deze twee staten zou winnen en dat ze geen kans maakte in Vermont, de noordoostelijke thuisstaat van rivaal Sanders.

'We gaan door tot de conventie in juli', zo reageerde de campagnemanager van Sanders, Jeff Weaver, op de overwinning van Clinton in beide staten. Clintons adviseurs hopen dat Sanders uit de race stapt na Super Tuesday omdat hij toch geen kans maakt op de nominatie. Sanders denkt echter in de komende uren goed te scoren in drie staten: Oklahoma, Colorado en Massachussetts.

Deze staten hebben aanzienlijk minder zwarte kiezers, die voor het overgrote deel op Clinton stemmen. Na Super Tuesday zal Sanders zijn vizier richten op Michigan, waar hij volgens diverse peilingen een kans maakt tegen Clinton.

Hillary Clinton liet zich vandaag zien in Minnesota waar ze onder andere koffie ging drinken bij Mapps Coffee in Minneapolis. Daar kreeg de Democratische koploper het een beetje aan de stok met een Somalisch-Amerikaanse vrouw. Toen Clinton de zaak wilde verlaten, vroeg de vrouw haar waarom er zo weinig niet-blanke Amerikanen worden gekozen bij lokale en landelijke verkiezingen. En wat Clinton in haar jaren in de politiek aan het probleem had gedaan.

Clinton is goed op de hoogte van het politieke reilen en zeilen in de staat en wees haar beleefd op Abdi Warsame, de eerste Somalische-Amerikaan die in de gemeenteraad van Minneapolis is gekozen. De vrouw was echter niet onder de indruk van hem. En van het antwoord van Clinton.

Clinton, een beetje geagiteerd: ‘Weet u, u heeft duidelijk een andere mening. ‘Hij is een Somalische Amerikaan die gekozen is in de gemeenteraad en ik ben trots daarop.’ De vrouw, wiens identiteit niet bekend is, bleef echter maar doorgaan. Waarop Clinton haar maar een stevig advies gaf. ‘Wel, waarom stelt u zich dan zelf niet verkiesbaar voor een functie?’, zei de oud-minister. 'Veel succes nog', adviseerde Clinton terwijl de inwoonster van Minneapolis wegliep. Met een lach ging Clinton maar weer verder met koffie drinken.

Om één uur ‘s nachts (Nederlandse tijd) zullen in een aantal staten de stembussen sluiten. Het gaat bij zowel de Republikeinen als de Democraten onder andere om Georgia en Virginia. Georgia is met 76 gedelegeerden na Texas bij de Republikeinen de belangrijkste staat op Super Tuesday. Donald Trump gaat in deze zuidelijke staat al maanden aan kop met 36 procent.

Spannend wordt wie tweede wordt. Zowel Cruz als Rubio staan in de peilingen op gemiddeld 22 procent. Uit de eerste exitpolls in Georgia blijkt waarom de kiezers vandaag gaan voor politieke outsider Trump.

Bijna de helft van de kiezers die vandaag ging stemmen, 47 procent, zei ‘kwaad’ te zijn op de politiek. Ook in andere staten waar Trump nu aan kop gaat in de peilingen, blijkt uit de exitpolls dat het Republikeinse electoraat hier boos is hoe het land wordt bestuurd door ‘Washington’. Hoe groter de ontevredenheid in een staat, hoe meer Trump kans maakt op de overwinning.

In Alabama wil 59 procent van de Republikeinse kiezers een outsider als presidentskandidaat om het op te nemen tegen Hillary Clinton, blijkt uit de exitpolls. Virginia is belangrijk omdat de kiezers in deze staat doorgaans goed de stemming weergeven in de rest van het land. Een uur na deze twee staten, sluiten de stembussen in onder andere Minnesota, Texas en Massachusetts.

Clinton poseert op campagne voor een selfie met haar aanhangers.Beeld AFP

Terwijl miljoenen kiezers in de Super Tuesday-staten vandaag gingen stemmen, zagen ze hoe de tv-stations een nieuwe peiling groot brachten over een mogelijke Trump-Clintonstrijd. Uit een peiling van CNN/ORC blijkt dat beide Democratische kandidaten Donald Trump in november zouden verslaan. Clinton komt op 52 procent tegen 44 procent voor Trump in een presidentiële race. Bernie Sanders zou het iets beter doen tegen Trump: 55 tegen 43 procent.

Zulke landelijke peilingen, negen maanden voor de presidentsverkiezing, zeggen weinig. Maar ze worden wel door de kandidaten als munitie gebruikt tegen de tegenstander. Zo gebruikte Clinton vandaag, op bezoek in een koffietent in Minnesota, de peiling om Trump opnieuw aan te vallen.

Clinton heeft de aanvallen op rivaal Sanders stopgezet, sinds de senator zaterdag in South Carolina werd weggevaagd. Ze richt nu elke dag haar pijlen op Trump. ‘Ik zal mij altijd blijven uitspreken tegen intolerantie’, benadrukte de voormalige minister.

Trump wuift de peilingen waarin hij het onderspit delft tegen een Democraat, doorgaans luchtig weg. De miljardair wijst erop dat hij nog niet eens is begonnen Clinton aan te vallen.

Eerder dit jaar gaf hij een voorproefje van een mogelijke strijd met haar. Trump viel Clinton toen hard aan vanwege de relatie die haar man, Bill Clinton, had in het Witte Huis met stagair Monica Lewinsky.

Ook maakte hij opmerkingen over het lange wc-bezoek van de Democraat tijdens de pauze van een debat met Sanders. Trump: ‘Walgelijk, ik wil het er niet over hebben’, riep de Republikeinse koploper tijdens een toespraak.

Senator Ted Cruz heeft dinsdag een beroep gedaan op zijn concurrenten Marco Rubio en Ben Carson om uit de race te stappen als ze op Super Tuesday weer geen staten winnen. Volgens Cruz kan zo’n stap ertoe bijdragen dat miljardair Donald Trump alsnog kan worden verslagen. De oproep is vooral gericht aan Rubio die in de vier voorgaande voorverkiezingen geen enkele staat won.

Cruz won tot nu toe Iowa en gooit vandaag hoge ogen in zijn thuisstaat Texas, de hoofdprijs bij de Republikeinen op Super Tuesday. ‘Als morgenochtend een kandidaat nog geen enkele staat heeft gewonnen en geen kans maakt op het benodigde aantal gedelegeerden, dan zouden we ons achter één kandidaat moeten verenigen’, zei Cruz in een radio-interview met Mike Gallagher, doelend op Rubio. ‘Een van ons moet alleen de strijd ingaan met Donald Trump.’

Verdeeldheid
De miljardair profiteert al sinds het begin van de race van de verdeeldheid onder zijn tegenstanders. Hij heeft tot nu toe drie van de vier staten gewonnen. De druk op Rubio wordt met de dag groter om eindelijk een staat te winnen. Tot nu toe is hij derde en zelfs als vierde geëindigd. Rubio hoopt vandaag in Minnesota en Virgina te winnen, maar de kans daarop is niet groot. Hij wil Super Tuesday overleven en op 15 maart zijn thuisstaat Florida winnen.

De winnaar daar krijgt alle 99 gedelegeerden. Probleem is echter dat Trump volgens een laatste peiling nog steeds aan kop gaat in Florida: 44 procent tegen 28 procent voor Rubio. Als Rubio Florida verliest, betekent het zeker het einde van zijn campagne. ‘Als je je eigen staat niet kan winnen, dan is dat een groot probleem’, zei Cruz dinsdag. ‘Hij wordt thuis vermorzeld. Hij is erg getalenteerd. Maar Rubio heeft geen kans om Donald Trump te verslaan.’

Beeld VK-graphics
Ted Cruz spreekt zijn aanhangers toe in Dallas, Texas.Beeld AFP

Bij de Republikeinen gaat de aandacht uit naar Texas, de grootste staat en de enige waar Donald Trump niet leidt. Een overwinning in Texas is noodzakelijk voor de kansen van Cruz, afkomstig uit de staat. Texas is de grootste van de staten waar de Republikeinen vandaag stemmen.

Hier is Cruz groot geworden, de geslepen advocaat uit Houston die in 2012 tegen de verwachtingen in als kandidaat van de opstandige Tea Party het Republikeinse establishment ondersteboven liep. Hij staat boven aan de peilingen, met zo'n 36 procent van de stemmen; Trump volgt met 26 procent. Kan Trump hem inhalen?

Senator Marco Rubio maakt in het zuiden weinig kans, maar hoopt met zijn aanvallen op Trump de basis te leggen voor de rest van het land en de rest van de race. Lees in dit artikel van Amerika-correspondent Michael Persson de stand van zaken in de Republikeinse race.

Na haar overwinning in South Carolina denkt Hillary Clinton redelijk op rozen te zitten. Als zij vandaag weer de overgrote meerderheid van de zwarte kiezers achter zich krijgt, zal zij in zes zuidelijke staten met een vergelijkbare bevolkingssamenstelling als winnaar uit de bus komen.

In de vijf andere (wittere, noordelijke) staten waar de Democraten voorverkiezingen houden, maakt haar concurrent Bernie Sanders een goede kans op de overwinning, zoals hij eerder won in New Hampshire en gelijkspeelde in Iowa.

Sanders waarschuwde dinsdag dat hij, ongeacht de uitslagen op Super Tuesday, zal doorvechten tot het einde van de Democratische race in de zomer. Lees in dit artikel van Amerika-correspondent Michael Persson de stand van zaken in de Democratische race.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden