'Liveblog' - De komkommertijd is begonnen

The silly season zeggen de Engelsen, de Fransen spreken van la morte-saison, maar in de meeste talen wordt verwezen naar het komkommerseizoen. De tijd waarin komkommerkwekers druk zijn met de oogst, terwijl er in andere vakgebieden niets noemenswaardigs gebeurt: Agurktid (Noors), Sauregurkenzeit (Duits), Okurková sezóna (Tsjechisch) of gewoon komkommertijd, de periode waarin het nieuws wordt gedomineerd door onbenulligheden. Volkskrant.nl houdt u op de hoogte van al het komkommernieuws.

Komkommeroogst op een Roemeense boerderij. Beeld epa

Het weer:

In de zomer worden alle existentiële vragen even geparkeerd. Er is namelijk maar één vraag die telt: wat voor weer wordt het? Nou dat treft, want de diepere gronden van het bestaan zullen wij hier niet behandelen, maar het weer des te meer.

We krijgen deze week te maken met zomers weer. Omdat de temperatuur nog verder oploopt en omdat onweersbuien zondag slechts een deel van ons land aandoen, groeit de kans op een landelijke hittegolf. Ook na het weekend blijft het warm, maar de temperatuur komt dan wel een paar graden minder hoog uit. Dat meldt weerbureau MeteoGroup.

Merel, Demi en Kelly (vlnr) spelen in het verkoelende water tijdens een zomerse dag op het Vlissingse strand. Beeld anp

Een komkommerrecept van Loethe Olthuis: Komkommersoep met perzik en olijfolie (voor 4 personen)

Komkommer combineert zowel met hartig als met zoet , vooral met zachtsmakend zomerfruit als meloen, abrikoos, aardbei en perzik. Kruiden als dille, anijs, borage (komkommerkruid) of basilicum (met mate) versterken de komkommersmaak. Dit verfrissende soepje is een fantastisch voorafje voor warme dagen: gebruik biologische komkommers, die hebben veel meer smaak dan gangbare exemplaren.

Pureer de komkommer- en perzik/nectarinestukjes, de mosterd, het citroensap en circa 200 ml water met een staafmixer of in een keukenmachine zo glad mogelijk: u kunt de soep nog zeven als u hem niet glad genoeg vindt, maar nodig is het niet. Klop er vervolgens de olijfolie door en breng goed pittig op smaak met zout en peper. Laat de soep in de koelkast door en door koud worden en serveer met ijsblokjes in mooie kommetjes. Druppel er wat extra olijfolie in en versier met de bloemetjes.

2 biologische komkommers, geschild, in blokjes

4 beslist rijpe perziken of nectarines, zonder schil, vruchtvlees in stukjes

1 theel. Dijonmosterd

2 theel. citroen- of limoensap

75 ml 'groene' extra vierge olijfolie (+ extra)

eventueel borage-, goudsbloem- of dillebloemetjes

Komkommers, ook lekker in de soep. Beeld reuters

Waar komt het woord 'komkommertijd' eigenlijk vandaan?

'In het hartje van den komkommertyd...' schreef Multatuli al in de negentiende eeuw. Het begrip komkommertijd is dus niet nieuw. Waar het precies vandaan komt, is niet helemaal duidelijk.

Volgens één theorie hebben we het woord geleend uit Groot Brittannië. Rond het jaar 1700 werd de zomerperiode daar door kleermakers aangeduid met cucumber time: de komkommers rijpen, de adel verlaat de stad, en voor de kleermaker valt er minder te verdienen. Cucumber time werd later vervangen door taylor's holiday, maar ook dat woord is inmiddels alweer uit zwang geraakt.

Een andere verklaring luidt dat het woord komkommertijd rechtstreeks afkomstig is uit de tuinbouw. Komkommers worden tegenwoordig het hele jaar door verbouwd, maar in het verleden werden ze vanwege het warme weer vooral in de zomermaanden aangeleverd. Bij gebrek aan andere onderwerpen schreven de media onevenredig veel over de komkommeroogst. Tuinbouwers hielden onderling zelfs een wedstrijd wie er met de grootste komkommer op de voorpagina kwam.

Tegenwoordig speelt de komkommer niet of nauwelijks meer een rol in het zomerse nieuwsaanbod. Wel populair zijn nieuwsberichten over dieren, zoals bijvoorbeeld de 'Veluwepoema', het ijsbeertje Knut of een onsnapte slang. Ook blunderende inbrekers of verkeersovertreders doen het goed in deze periode.

In komkommertijd zijn nieuwsberichten over dieren vaak populair, zoals bijvoorbeeld de 'Veluwepoema', het ijsbeertje Knut of een ontsnapte slang. Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden