Live - 'Woorden van Tsipras maken mensen juist nerveus'

De Griekse banken blijven maandag dicht, nadat de ECB vandaag besloot de noodsteun aan Griekse banken te bevriezen. Aangezien de Grieken massaal hun geld van de bank halen, zouden de banken zonder sluiting onherroepelijk omvallen. Het referendum over het reddingsplan gaat volgende week wel door, maar het steunprogramma verloopt aanstaande dinsdag al. De Volkskrant volgde zondag alle ontwikkelingen in dit liveblog. Lees het hieronder nog eens terug:

Grieken in de rij voor een pinautomaatBeeld reuters

Uit anonieme bronnen denkt de BBC op te kunnen maken dat de ECB vandaag de steun aan Griekenland stopt.

De euro verloor bij de opening van de financiële markten in Azië en Australië maandag (plaatselijke tijd) aan waarde ten opzichte van onder meer de Amerikaanse dollar. Beleggers reageerden op mislukte onderhandelingen tussen Griekenland en de andere eurolanden, waardoor de toekomst van Griekenland binnen de muntunie onzeker is geworden.

De euro opende de handelsdag in Sydney op 1,1004 dollar. Bij het slot van de beurshandel op Wall Street vrijdagavond was de Europese munt nog 1,1170 dollar waard.

De euro zakte eerder dit jaar overigens al onder de grens van 1,10 dollar. De waarde daalde in maart voor het eerst in jaren zelfs tot minder dan 1,05 dollar.

Ook Volkskrant-correspondent Sarah Venema staat in Athene voor een pinautomaat in de rij om extra geld op te nemen. 'Een hoop automaten zijn al leeg maar deze werkt nog. Ik wacht nu een half uur en er zijn nog 12 mensen voor me.'

De gerustellende woorden van premier Tspiras hebben volgens Venema het tegenovergestelde effect: de berichten over kapitaalcontroles maakten degenen die het onzin vonden om geld in te slaan, juist nerveus. 'Die staan nu bij mij in de rij.'

Grieken hebben nog niet massaal voedsel ingeslagen maar wellicht dat mensen morgen wel naar de supermarkten gaan, zegt Venema over de telefoon. 'Zaterdag stonden er ook rijen bij benzinestations maar zondag was dat minder. We wachten af hoe dat morgen is.'

Toch lijkt een echte Grexit voor de meesten nog ver weg. Mensen kunnen het zich niet voorstellen. 'Er wordt wel veel over gepraat. De meeste Grieken geloven dat hun spaartegoed tot 100.000 euro gegarandeerd is, maar ze vrezen wel dat het met een eventueel vertrek van de euro plots de helft minder waard zal zijn.'

Aan het einde van het telefoongesprek klonk er gemor in de rij van Venema. Het pinautomaat was leeg. 'Ik zal een andere moeten zoeken.'

Grieken staan in de rij voor het pinautomaat.Beeld ap

De Centrale Bank van het Griekse buurland Macedonië zegt 'maatregelen te treffen om kapitaalstromen te managen gezien de situatie in Griekenland'. Nieuwe transacties vanuit Macedonië naar Griekenland worden beperkt. Macedonische banken wordt bovendien opgedragen alle leningen en stortingen aan Griekse banken wereldwijd stop te zetten.

Honderden Grieken zijn zondagavond de straten van Athene opgegaan om te demonstreren tegen de eisen van de Europese Unie en het IMF. Ze hebben zich verzameld bij het parlementsgebouw en roepen leuzen. Ook delen ze folders uit met de tekst 'beter de drachme dan onderwerping'.
De demonstratie was kleiner dan de gebruikelijke protesten. Eerder kwamen er duizenden mensen af op soortgelijke betogingen.

Griekse politie bij het parlementsgebouw.Beeld reuters

Dinsdag zouden Grieken weer geld moeten kunnen opnemen bij de pinautomaten, maar met een limiet van 60 euro. Dat is het advies van de Financiële raad aan de regering. Maandag kan er in Griekenland helemaal niet gepind worden.

Mensen met een buitenlandse rekening kunnen gewoon het maximum bedrag opnemen dat hun eigen bank heeft gesteld, aldus een anonieme bron tegenover persbureau Reuters.

Volgens de grootste olieraffinaderij van Griekenland (Hellenic Petroleum) kan het land vele maanden vooruit met de huidige olievoorraad. Er zou genoeg olie zijn om aan de vraag van de markt te voldoen en de raffinaderijen zijn gewoon in bedrijf.

De Griekse Raad voor Financiële Stabiliteit heeft aangeraden om de banken de komende zes werkdagen dicht te houden. Dat meldt persbureau Reuters.

Premier Tsipras heeft eerder vandaag al bevestigd dat de Griekse banken maandag gesloten zullen blijven, maar vertelde daar niet bij voor hoe lang dat zou zijn.

Volgende week zondag wil Tsipras een referendum houden over het Europese reddingsplan.

'Alsof er een bom op de onderhandelingskamer werd gegooid.' Zo omschrijft een van de onderhandelaars het moment dat alle Atheense gesprekspartners per sms werden weggeroepen tijdens de ultieme gesprekken om een faillissement van Griekenland te voorkomen. Dat blijkt uit een reconstructie van de Volkskrant van de laatste vijf dagen van onderhandelingen in Brussel.

Een demonstrant verbrandt een eurobiljet in Athene.Beeld reuters

Premier Mark Rutte heeft maandag overleg met de meest betrokken ministers en president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank over de situatie rond Griekenland. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst zondag laten weten.

Rutte overlegt maandag met de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën), vicepremier Lodewijk Asscher, Henk Kamp (Economische Zaken) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) is ook van de partij. Ze praten over de stand van zaken en kijken vooruit naar de komende week.

De eurozone stevent af op een zeer onrustige zomer. Gaat Griekenland failliet of niet? Lees hier zeven scenario's van wat er met de euro zou kunnen gebeuren door de Griekse crisis.

Tsipras tijdens de toespraak tot het Griekse volk.Beeld reuters

Een Griekse oppositieleider roept premier Tsipras op om het referendum te schrappen en een regering van nationale eenheid te vormen. Dit meldt persbureau Reuters.

'De komende dagen zijn geduld en zelfbeheersing nodig', twittert premier Tsipras nadat hij zijn toespraak heeft gehouden. 'De tegoeden van de Griekse spaarders zijn veilig en ook de pensioenen en salarissen zijn gegarandeerd.'

'Het enige dat we moeten vrezen, is de angst zelf.'

In zijn toespraak roept Tsipras op tot kalmte. De ECB noch andere instituties zullen het referendum blokkeren, bezweert hij.

De Griekse premier Alexis Tsipras spreekt het volk toe. Hier de livestream.

Hij zegt de centrale bank te hebben opgedragen morgen de banken gesloten te houden en kapitaalrestricties in te stellen. De ECB heeft hen hiertoe gedwongen, vindt Tsipras. Hij wacht nog steeds op een antwoord op het verzoek het ultimatum voor het noodpakket te verlengen tot na het referendum. Daartoe heeft hij een vernieuwd verzoek ingediend, meldt hij het Griekse volk via de televisietoespraak.

Ook zegt hij dat de pogingen om een democratisch proces te blokkeren een belediging en een schande zijn voor de democratische tradities in Europa.

De Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben elkaar vandaag gesproken over Griekenland, aldus een woordvoerder van het Witte Huis. Ze waren het er over eens dat het van groot belang is om moeite te doen om het Griekenland mogelijk te maken om te hervormen en economisch te groeien binnen de eurozone.

De economische teams van beide landen houden de situatie scherp in de gaten en houden elkaar op de hoogte, aldus het Witte Huis.

Angela Merkel en Barack ObamaBeeld ap

De Griekse premier Tsipras zal het volk binnen enkele minuten toespreken. Voor degenen die dat (in het Grieks) willen volgen is hier een livestream.

Volgens de Griekse krant Kathemerini blijven de banken in ieder geval gesloten tot na het referendum over de noodsteun voor Griekenland van volgende week zondag. De aandelenbeurs in Athene houdt volgens ingewijden maandag ook de deuren gesloten.

'Door de banken dicht te doen, kopen de Grieken tijd', zegt Xander van Uffelen, chef van de economieredactie van de Volkskrant. 'De banken gaan nu nog niet failliet, maar blijven in sluimerstand bestaan. Deze situatie kunnen de Grieken wel enige tijd laten duren, in ieder geval tot na het referendum. In het meest gunstige scenario zouden er daarna weer onderhandelingen kunnen komen. Na verloop van tijd moeten burgers wel weer kleine bedrag van zeg 50 euro moeten kunnen opnemen voor levensonderhoud.'

Beeld AP

Griekse banken blijven maandag dicht. Dat heeft de topman van Piraeus Bank zondag gezegd na een bijeenkomst van financiële autoriteiten in Athene.

Yanis Varoufakis, de Griekse minister van Financiën, zegt dat hij een aanbeveling zal doen bij het kabinet dat over enkele minuten bijeen zal komen. Na deze bijeenkomst volgt een verklaring, aldus de gouverneur van de Griekse Centrale Bank.

Griekse banken dreigen ten onder te gaan aan de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland. Afgelopen maanden haalden Grieken al tientallen miljarden euro's van hun rekeningen. Dit weekeinde nam de uitstroom verder toe nadat de onderhandelingen met de EU mislukten.

Minister VaroufakisBeeld epa

Economen van ABN AMRO hebben vandaag geconcludeerd dat ook bij verdere noodsteun kapitaalcontroles het meest waarschijnlijke scenario vormen. Kapitaalcontroles kunnen bijvoorbeeld plaatsvinden in de vorm van het sluiten van banken of een (dag)limiet instellen bij pinautomaten.

Alleen op die manier kan de uitstroom aan spaargeld volgens de ABN-economen worden gedempt. ING-econoom Carsten Brzeski sloot zich daar via Twitter bij aan.

Morgen komen de fractievoorzitters van de Europese Unie bijeen om te praten over de situatie met Griekenland. Een journalist van Politico meldt dat op Twitter, samen met een foto van de uitnodigingsmail.

Vanavond om 19.00 uur Nederlandse tijd komt het Griekse kabinet bijeen voor een vergadering. Dat meldt Reuters.

IMF-directeur Christine Lagarde heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat ze is geïnformeerd over de 'niet overtuigende uitkomst' van het overleg in Griekenland en dat ze teleurgesteld is.

'Een evenwichtige aanpak is nodig om de economische stabiliteit en groei in Griekenland te herstellen. Daarbij horen gepaste structurele en fiscale hervormingen. Het IMF is bereid om die aanpak te blijven willen hanteren met betrekking tot de Griekse autoriteiten en onze Europese partners.'

Dergelijke hervormingen moeten volgens Lagarde in ieder geval 'gepaste financiering en duurzame schuldmaatregelen' inhouden.

Christine Lagarde.Beeld AP

De Franse eurocommissaris Pierre Moscovici laat via Twitter weten dat de deur voor Griekenland om terug te komen voor overleg nog altijd open staat.

Of daar gehoor aan wordt gegeven, is nog maar de vraag. Volgens Varoufakis ligt de schuld voor de mislukte onderhandelingen namelijk toch echt bij de schuldeisers. Griekenland staat wel open voor 'nieuwe voorstellen', zei hij tegen de Duitse krant Bild. Als die een 'significante' verbetering zijn ten opzichte van de huidige, dan zouden ze onderdeel kunnen worden van het referendum, stelde hij daarbij.

Donkere wolken pakken zich samen boven de Akropolis.Beeld AP

Inmiddels komen er reacties van Nederlandse politici op het besluit dat de Europese Centrale Bank (ECB) de noodhulp aan Griekenland niet verhoogt. De NOS tekende op dat het CDA de beslissing verstandig acht en dat de eurozone uit moet gaan van plan B. Het referendum noemt het CDA 'een noodsprong'. Ook D66 vindt het besluit van de ECB begrijpelijk.

De VVD zegt bij monde van hun financieel woordvoerder het schandalig te vinden hoeveel tijd Griekenland verspild heeft. De PvdA is pessimistich omtrent de hele situatie. PvdA'er Hans Nijboer tegen de NOS: 'We zijn weinig hoopvol. De Griekse regering is de afgelopen maanden veel beloftes niet nagekomen.'

Zuivelbedrijf FrieslandCampina heeft de salarissen van werknemers in Griekenland uit voorzorg vervroegd uitbetaald. Dat meldt het Financieele Dagblad. Ook houdt het bedrijf hogere voorraden van bewaarproducten als kindervoeding aan in het land.

FrieslandCampina is met enkele honderden miljoenen euro's omzet het grootste zuivelbedrijf in Griekenland. Een woordvoerder laat weten dat alles wat het bedrijf doet gericht is op continuïteit van de activiteiten van de onderneming in het land. 'We kijken met enige zorg naar de ontwikkelingen en we houden met alle scenario's rekening, ook een eventuele Grexit.'

Volgens persbureau Bloomberg ziet de ECB het sluiten van de Griekse banken als noodzakelijk. Dit zou dan morgen gebeuren. Het persbureau meldt dit op basis van een bron.

Het sluiten van de banken, een 'bank holiday', kan een vorm van kapitaalcontrole zijn om een bankrun te voorkomen. Geld opnemen of overmaken - naar zowel binnen- als buitenlandse rekeningnummers - kan dan niet langer.

Het hoofdkwartier van de ECB in Frankfurt am Main.Beeld EPA

De Europese Commissie heeft het voorstel aan Griekenland gepubliceerd. Het gaat om het voorstel dat ter tafel lag toen de Grieken kenbaar maakten een referendum te willen uitschrijven. Morgenmiddag houdt Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, een persconferentie, waarschijnlijk over het voorstel.

Reizigers naar Griekenland reageren zondagmiddag gelaten op de onzekere financiële situatie op hun vakantiebestemming. Tegen het ANP melden toeristen dat ze ''wel zullen zien'' hoe de situatie in Griekenland is.

Toeristen die naar Griekenland op vakantie gaan, hebben vanwege de problemen bij de Griekse banken het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken gekregen om cash geld mee te nemen voor de hele vakantie.

De ministeries van Buitenlandse Zaken van Duitsland en België hebben ook geadviseerd om contant geld mee te nemen en beducht te zijn op eventuele ongeregeldheden, zoals stakingen van Grieks personeel of demonstraties.

Christine Lagarde, baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft zich tegenover de BBC uitgesproken over het komende week te houden Griekse referendum. Lagarde zei dat het referendum niet geldig zal zijn omdat het noodprogramma op 30 juni al afloopt. Het referendum is gisteren goedgekeurd door het Griekse parlement en wordt op 5 juli gehouden.

'Ik kan niet spreken voor het IMF-programma omdat dat nog gaande is, maar de Europese regeling loopt af op 30 juni. Wettelijk gezien zal het referendum dus gaan over regelingen die niet langer geldig zijn.'

Lagarde zei tevens dat het IMF geen verdere hulp zal aanbieden als de Grieken hun deadline om de IMF-lening terug te betalen missen op 30 juni.

Beeld Reuters

Eerder vandaag meldde de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, op Twitter dat hij tegen kapitaalcontroles is. Toch schrijven zowel verschillende media als deskundigen dat het sluiten van de banken, een vorm van kapitaalcontrole, bijna onvermijdelijk is. Yannis Koutsomitis, Eurozone-analist, vat het als volgt samen: 'Varoufakis kan zeggen dat hij tegen kapitaalcontrole is, maar dat betekent niet dat hij niet wordt gedwongen om het uit te voeren vanwege de omstandigheden.'

Varoufakis wil niet dat de banken dichtgaan morgen, maar het moet waarschijnlijk toch, de ECB zou besluiten om de steun te stoppen, maar handhaven deze nu wel - het Griekse crisisdossier blijft ingewikkeld. Wilt u weten hoe het zo ver heeft kunnen komen, meer lezen over wat er gebeurt als Griekenland failliet gaat of bent u benieuwd naar de stemming in Griekenland zelf? Lees het in ons dossier.

Beeld EPA

Onze chef van de economieredactie Xander van Uffelen duidt de beslissing van het ECB als volgt: 'De ECB heeft nu een soort tussenweg gevonden. Ze stoppen niet met de steun, maar er komt ook geen verhoging. Dat kan alleen standhouden als Griekse centrale bank kapitaalrestricties gaat opleggen. Die komen er vermoedelijk aan het einde van de dag.'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de leiders van de grote Duitse politieke partijen uitgenodigd voor een crisisontmoeting in de Bundestag in Berlijn op maandag. Dat maakte een woordvoerder bekend.

Fractievoorzitters van alle partijen, ook van de oppositie, zijn uitgenodigd voor de vergadering. De leiders zullen om half twee 's middags bij elkaar komen. Na de meeting wordt er een persbericht naar buiten gebracht.

Beeld Reuters

De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft de omvang van de noodsteun voor Griekse banken op het niveau van afgelopen vrijdag. Dat maakte de ECB zondag bekend. Dit betekent dat er geen extra geld wordt vrijgemaakt, maar dat de steun die ze nu geven, gehandhaaft wordt.

Vandaag en gisteren haalden steeds meer Grieken geld van hun bankrekening. De ECB stond de Griekse centrale bank tot nu toe steeds toe om de pinautomaten bij te vullen. Dat is nu wel voorbij, hetgeen betekent dat de kans erin zit dat de banken morgen toch dicht zullen moeten.

De centrale bank staat paraat om het besluit ten aanzien van de noodsteun opnieuw onder de loep te nemen, als dat noodzakelijk is. De ECB houdt de situatie in Griekenland naar eigen zeggen nauwgezet in de gaten.

Eerder vandaag meldde de BBC nog op basis van ingewijden dat de ECB vandaag zou besluiten om de noodhulp aan Griekenland stop te zetten.

Daarbij wordt onverminderd samengewerkt met de centrale bank van Griekenland, zei ECB-president Mario Draghi. Hij benadrukte verder dat de eurolanden zaterdag hebben beloofd al het mogelijke te zullen doen om de kracht van hun muntunie te verdedigen.

De Griekse centralebankpresident Yannis Stournaras zei in het persbericht van de ECB dat zijn centrale bank alle maatregelen zal treffen die noodzakelijk zijn om de financiële stabiliteit voor Griekse burgers te garanderen. Die stabiliteit is in gevaar gekomen door de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland.

Grieken nemen daardoor massaal geld op bij de banken, die op hun beurt volledig afhankelijk zijn geworden van noodsteun. Die steun wordt verleend door de centrale bank van Griekenland, maar dat kan alleen als de ECB er het groene licht voor geeft. Als twee derde van de 25 ECB-bestuurders de steun niet meer ziet zitten, dan kan die mogelijkheid worden beperkt of ingetrokken.

Het plafond voor de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) stond vrijdag volgens ingewijden op circa 89 miljard euro.

Yannis Stournaras, president van de bank van Griekenland.Beeld Reuters

Minister Varoufakis heeft zojuist een kort interview gegeven aan de BBC. Hij zei onder andere dat wanneer de ECB daadwerkelijk besluit om de steun aan Griekse banken te stoppen, dit een falen zou betekenen van de Europese democratie en de monetaire unie.

Ook zei Varoufakis in het interview dat hij, ondanks de onrust, niet inziet waarom zijn land uit de euro zou stappen.

Minister van Financiën Yanis Varoufakis overweegt niet om de banken morgen te sluiten. Dat zou hij volgens verschillende persbureaus tegen de BBC gezegd hebben, maar op Twitter meldt hij net zelf het tegenovergestelde.

Kapitaalcontroles zijn volgens Varoufakis dus niet aan de orde. Het sluiten van banken zou een kapitaalcontrole kunnen zijn, evenals bijvoorbeeld een limiet stellen aan het bedrag wat mensen per dag op mogen nemen.

De G7, de zeven grootste geïndustraliseerde economieën ter wereld, zullen vandaag een conference call houden over de crisissituatie in Griekenland. Dat meldt de Duitse krant Handelsblatt. De G7 bestaat uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, Verenigd Koninkrijk, Japan, Canada en de Verenigde State) praat vandaag over de ontstane situatie, meldt het Duitse dagblad Handelsblatt. Staatssecretarissen en onderministers zullen het woord voeren, niet de regeringsleiders zelf.

Griekenland overweegt maandag de banken te sluiten. Dat heeft minister Varoufakis tegen BBC gezegd. Vanwege de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland halen veel Grieken hun geld van de bank.

Het Greek Financiel Stability council komt rond 16:00 Nederlandse tijd samen om te spreken over de problemen rond het Griekse banksysteem. De druk op de banken blijft toenemen nu de onzekerheid over externe steun groeit, de rijen bij pinautomaten worden langer. De raad bestaat onder anderen uit Minister Vanoufakis van Financiën, zjin afgevaardigde Dimitris Mardas en gouverneur Yiannis Stournaras van de Griekse centrale bank.

De Oostenrijkse krant Die Presse paste zondag een artikel aan, waaruit eerder naar voren leek te komen dat de Oostenrijkse minister van Financiën het vertrek van de Grieken uit de muntunie als onvermijdelijk bestempelde. De minister gaf op de vraag of de Grexit nog kan worden vermeden aan dat het vertrek van de Grieken door de opzet van de muntunie juist onmogelijk is.

'Men kan niet uit de muntunie treden', aldus minister Hans Jörg Schelling. 'Men kan uit de EU treden. Daarvoor zou Griekenland dan een aanvraag moeten indienen, waar de andere EU-landen mee moeten instemmen. Pas dan kan Griekenland vermoedelijk ook de eurozone verlaten.'

Hans Joerg SchellingBeeld epa

Correspondente Sarah Venema zat vannacht tot laat in het parlement in Athene, bij de stemming voor het Griekse referendum. Volgens Venema was de sfeer veelal enthousiast en opgewekt. 'Zelfs veel journalisten zijn erg blij met de keuze voor een referendum over het financiële reddingsplan voor Griekenland. Veel Grieken zijn opgelucht dat ze mogen stemmen over de toekomst van hun land. Hier leeft heel erg de gedachte dat Europa hen tot allerlei maatregelen dwingt. Nu kunnen ze zelf meebeslissen.'

Het referendum, voorgesteld door premier Tsipras, zal op 5 juli worden gehouden. Het steunprogramma voor Griekenland zal echter al op 30 juni verlopen.

De ECB moet de noodsteun aan Griekenland niet stoppen, zelfs niet als het land de deadline van aanstaande dinsdag overschrijdt. Dat heeft premier Manuel Valls van Franrkijk vandaag gezegd. 'De ECB is onafhankelijk, maar ik twijfel er niet aan dat ze hun verantwoordelijkheid nemen. In andere woorden; ik denk niet dat de ECB de steun kan stoppen.'

'Het Griekse volk moet wel beseffen dat een nee-stem bij het referendum een Grexit nog veel dichterbij brengt', voegde de premier daar aan toe.

Manuel VallsBeeld epa

Volgens de Oostenrijkse minister Hans Jörg Schelling is een Grexit nu bijna onontkoombaar. Dat heeft hij tegen Reuters gezegd.

Het reisadvies voor Griekenland van het ministerie van Buitenlandse Zaken is gewijzigd. Reizigers wordt nu geadviseerd het verblijf daar extra goed voor te bereiden en alert te zijn op veranderingen in de situatie.
Net als reisbrancheorganisatie ANVR waarschuwt het ministerie ervoor dat het wellicht niet mogelijk is om in Griekenland te pinnen en dat mogelijk ook niet meer met creditcards kan worden betaald. 'Zorg daarom voor voldoende contant geld om alle kosten van uw verblijf in Griekenland tot uw terugkeer te dekken, ook onverwachte kosten', luidt het advies. Ook is het verstandig om een goede verzekering af te sluiten zodat onverwachte uitgaven zijn gedekt.

Volgens de BBC blijven de Griekse banken maandag dicht, in afwachting van maatregelen die het kapitaalverkeer in Griekenland aan banden leggen.

Er wordt vandaag niet plenair vergaderd door de eurogroeplanden, wel is de verwachting dat de verschillende leiders driftig met elkaar blijven communiceren.

De inzet van voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad is dat de Grieken in ieder geval bij de eurozone blijft horen, zo liet hij vannacht weten op Twitter: 'Griekenland is lid van de eurozone en moet dat blijven'.

Verslaggever Marc Peeperkorn is ter plekke in Brussel. Volgens hem zou het desastreus zijn voor het Griekse banksysteem, als ECB de noodsteun besluit te stoppen: 'Dit is zeer serieus, het betekent een meltdown van het systeem.'

Of de ECB ook echt stopt met de noodsteun, is nog de vraag: 'De ECB heeft tot nu toe altijd aangegeven dat zij niet de instantie zijn om Griekenland onderuit te halen. Dat is een politiek besluit, daar gaat de ECB niet over.'

Toeristen die op vakantie gaan naar Griekenland doen er goed aan voldoende geld mee te nemen om hun hele vakantie mee door te komen. Dat adviseert reisbrancheorganisatie ANVR sinds zondag.

De ANVR riep reizigers eerder al op extra cash mee te nemen naar Griekenland, maar door de problemen bij de Griekse banken is dat advies verzwaard. Naast de voorzorgsmaatregel op het gebied van contant geld hoeven reizigers zich verder geen zorgen te maken, stelde ANVR-directeur Frank Oostdam. 'We hebben de stellige overtuiging dat alles verder prima verloopt in Griekenland', zei hij zondagochtend.

Volgens de ANVR gaan er de komende weken tienduizenden Nederlanders richting Griekenland. De reisorganisatie heeft geen indicaties dat toeristen hun reizen annuleren door de onrust rond het land.

Grieken staan in de rij voor pinautomatenBeeld getty

De Griekse regering verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) de mogelijkheid voor noodsteun aan Griekse banken overeind houdt, ook als het huidige steunprogramma voor Griekenland dinsdag verloopt. Dat zei de Griekse staatssecretaris van Financiën, Nadia Valavani, op de Griekse televisie.

Duizenden producten voor 1 euro in GriekenlandBeeld ap

Ongeveer 45 procent van de Nederlanders is voor een Grexit en 38 procent is ertegen. Bij PVV-kiezers is 83 procent voorstander en bij D66-aanhangers een op de vijf. Bijna 60 procent van de Nederlanders heeft medelijden met de Grieken. Het vertrek van Griekenland uit de eurozone (Grexit) heeft negatieve gevolgen voor de Nederlandse economie, denkt 42 procent.

Een en ander blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Vooral D66'ers vinden de Grieken zielig (71 procent). PVV'ers met 42 procent het minst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden