LiveblogCoronavirus
Live: RIVM meldt 163 nieuwe besmettingen
Het aantal besmettingen in Nederland stijgt weer harder. De reproductiewaarde van het coronavirus is boven de 1 uitgekomen. Volg het laatste nieuws rondom het coronavirus in dit liveblog.
-
Zuid-Afrikaanse scholen sluiten een maand vanwege ‘de storm’
De Zuid-Afrikaanse scholen gaan weer voor een maand sluiten vanwege ‘de storm’ die in het land wordt veroorzaakt door de gevolgen van het coronavirus. Dat kondigde president Cyril Ramaphosa donderdag op televisie aan.
De president zei dat het huidige schooljaar (dat loopt van januari 2020 tot december 2020) tot in het volgende jaar zal worden verlengd.
Zuid-Afrika heeft de afgelopen weken bijna 60 procent meer ‘natuurlijke overlijdens’ geregistreerd dan normaal. Dat doet vermoeden dat het coronavirus voor veel meer doden zorgt dan uit de officiële cijfers blijkt, zo concludeert de South African Medical Research Council (SAMRC).
Elke dag worden er in het land meer dan 10.000 nieuwe besmettingen geregistreerd en daarmee is Zuid-Afrika het zwaarst getroffen land op het continent. In totaal telt het land net iets minder dan 400.000 besmettingen en 5.940 doden. Volgens het SAMRC, een onafhankelijke onderzoeksorganisatie, zijn er daarnaast tussen de eerste week van mei en de tweede week van juli 17.000 meer mensen een natuurlijke dood zijn gestorven dan in de jaren ervoor. De organisatie onderstreept dat hieronder ook gevallen zijn overleden aan een ziekte die normaal gesproken zouden zijn gediagnosticeerd en behandeld, wat nu vanwege de pandemie niet is gebeurd.
Redactie
Lees ook: Corona laait op in Afrika na versoepeling van lockdowns – wordt dit de volgende hotspot?
-
Zorgexperts vragen Rutte en De Jonge om nieuwe, strengere maatregelen binnen drie dagen
Deskundigen in de zorg dringen bij het kabinet aan op nieuwe, strengere coronamaatregelen. Die zouden binnen drie dagen moeten worden ingevoerd. Dat staat in een brief van vier zorgexperts, gericht aan premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Het tv-programma Nieuwsuur beschikt over deze brief.
De vier deskundigen pleiten voor meer testen, striktere quarantaineregels en een mondkapjesplicht in de horeca en bij de kapper. Volgens Wim Schellekens, voormalig hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg is er toenemend onderzoek dat aantoont dat mondkapjes werken. ‘Het heeft toegevoegde waarde. Dus waarom zouden we dat niet doen? Het is even vervelend, maar het went.’ Volgens epidemioloog Arnold Bosman kunnen mondkapjes een bijdrage leveren aan bescherming. Volgens de vier deskundigen moeten nieuwe maatregelen snel worden genomen, binnen enkele dagen. ‘Het is echt urgent’, aldus Schellekens.
De opstellers van de brief zijn epidemiologen Arnold Bosman en Amrish Baidjoe, voormalig hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg Wim Schellekens en gezondheidseconoom Xander Koolman. ‘De snelle progressie van het aantal gerapporteerde gevallen vraagt om eveneens snelle actie’, schrijven ze in hun brief.
De deskundigen zien, wat ze noemen, ‘een urgente dreiging voor de volksgezondheid’. De Jonge nodigde de zorgexperts uit mee te denken over verbeterpunten voor als er een tweede golf komt. Ze zouden hun adviezen voor september moeten opsturen, waarna die kunnen worden gedeeld met de Tweede Kamer. Maar het viertal wil niet tot september wachten.
De vier deskundigen zeggen, meldt Nieuwsuur, dat de huidige stijging van het aantal besmettingen door de overheid en het Outbreak Management Team (OMT) vooral wordt toegeschreven aan het gedrag van de burger. Ze vinden dat te kort door de bocht. Zo spelen ook de toename van het luchtvaartverkeer en het niet in quarantaine houden van teruggekeerde reizigers volgens hen vermoedelijk een rol bij de toename van het aantal besmette gevallen.
De experts vinden bovendien dat ‘overheidsboodschappen onduidelijke taal bevatten en dat de voorlichting naar de burger de laatste weken beperkt was‘.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) liet woensdag waarschuwende woorden klinken. Hij benadrukte dat mensen zich aan de basisregels moeten houden, zoals 1,5 meter afstand bewaren en drukte vermijden en niet moeten verslappen. Maar hij kondigde nog geen strengere maatregelen aan.
ANP
Lees ook: Wel of geen mondkapje? Overheden buitelen over elkaar heen.
-
Emirates vergoedt medische kosten van passagier die corona oploopt
Luchtvaartmaatschappij Emirates gaat de medische kosten vergoeden van passagiers die met hen hebben gevlogen, en op hun vakantieadres besmet raken met het coronavirus. Hiermee hopen zij het vertrouwen in het reizen een duwtje in de rug te geven – en daarmee ongetwijfeld het aantal mensen dat met hen wil vliegen.
‘Wij weten dat mensen ernaar verlangen om weer te vliegen, maar dat ze flexibiliteit en zekerheid zoeken voor het geval er tijdens de reis onverwachts iets gebeurt’, liet de maatschappij donderdag weten in een verklaring.
EPA - Een passagier van Emirates gaat door de desinfectietunnel voor een vlucht vanuit Teheran. De behandeling zal tot een bedrag van 150.000 euro worden vergoed door Emirates. Als een besmette reiziger in quarantaine moet, worden de verblijfskosten veertien dagen lang tot 100 euro per dag door de luchtvaartmaatschappij betaald. In de voorwaarden staat wel dat Emirates het laatste woord heeft over de behandeling en de plek waar deze plaatsvindt, en dat kosten die mensen op eigen initiatief hebben gemaakt, niet worden vergoed.
Emirates heeft een vloot van 270 toestellen die enkele weken volledig aan de grond heeft gestaan. Op dit moment wordt er beperkt weer gevlogen en midden augustus hoopt de maatschappij weer op 58 steden te vliegen. Voor de crisis waren dat er meer dan 150.
Redactie
Lees ook: wel of geen mondkapje? Overheden buitelen over elkaar heen.
-
Zo’n 1,4 miljoen Amerikanen kloppen aan voor uitkering
In de afgelopen week hebben zo’n 1,4 miljoen Amerikanen aangeklopt bij de overheid voor een werkloosheidsuitkering vanwege de coronacrisis. Dit is een lichte stijging vergeleken met de vorige week, toen 1,3 miljoen werklozen een uitkering aanvroegen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid krijgen nu 32 miljoen werknemers een werkloosheidsuitkering.
Hoewel na de afkondiging van de lockdown in maart wekelijks aanzienlijk meer werknemers aanklopten voor overheidssteun, geven de nieuwste cijfers aan hoe ernstig de economische situatie in de VS nog altijd is. Het is de achttiende week op rij dat meer dan een miljoen werklozen een uitkering aanvroegen. Voor de uitbraak overschreed het wekelijkse aantal nooit de 700 duizend. Economen denken dat het werkelijke aantal personen dat nu afhankelijk is van een uitkering rond de 25 miljoen is vanwege veel dubbeltellingen door sommige staten.
Redactie
-
Grootste kermis van Limburg afgelast vanwege coronarisico
De kermis in Weert, de grootste van Limburg, gaat niet door. De gemeente Weert heeft donderdag daartoe besloten in verband met de coronacrisis. Volgens het college van burgemeester en wethouders (B&W) is het onmogelijk om op de drukbezochte kermis de anderhalve meter te handhaven.
Weert heeft goed gekeken naar de ervaringen met de kermis in Tilburg, waar de anderhalve meter niet altijd goed gehandhaafd kan worden. ‘Dit moeten we niet willen’, zei een woordvoerder van de gemeente Weert donderdag. ‘Dit is ook een reden waarom we de Weerter kermis niet laten doorgaan.’
Volgens de gemeente is het ‘onrealistisch’ om een veilige kermis van deze omvang te laten doorgaan. Er is wel gekeken naar alternatieven. ‘Binnen de kaders van de coronamaatregelen is het onmogelijk om de veiligheid en de gezondheid van bezoekers en medewerkers te garanderen’, aldus de gemeente.
De kermis van Weert is de grootste van Limburg, en de op twee na grootste van Nederland. Jaarlijks trekken de ongeveer 130 attracties verdeeld over zeven pleinen vele tienduizenden bezoekers uit de wijde omtrek. Dit jaar zou de kermis in Weert van 25 tot en met 30 september worden gehouden.
ANP
Raymond Rutting - De kermis in Weert gaat dit jaar niet door. -
RIVM meldt 163 nieuwe besmettingen, geen nieuwe sterfgevallen
Voor de zevende dag op rij meldt het RIVM meer dan 100 positief geteste personen. Het aantal bevestigde besmettingen nam vandaag toe met 163, gisteren waren dit er 168. Er is nu bij 52.404 Nederlanders een besmetting met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Sinds vorige week laten veel meer personen zich testen. Woensdag was met 17.368 gemaakte afspraken de drukste dag ooit. Dit blijkt uit cijfers van de GGD.
De cijfers over sterfte en ziekenhuisopnamen lopen nog niet hard op. Vandaag nam het aantal gemelde sterfgevallen door covid-19 niet verder toe. Er stierven tot nu toe minstens 6.139 Nederlanders aan het virus. Het aantal ziekenhuisopnamen nam met 3 toe. In totaal zijn er nu zeker 11.905 patiënten opgenomen (geweest) vanwege covid-19. Op woensdagmiddag lagen er 17 covid-patiënten op de intensive care, en 85 op een reguliere ziekenhuisafdeling.
Serena Frijters, Sarah Haddou
-
België scherpt coronamaatregelen flink aan
België heeft besloten om de coronamaatregelen flink aan te scherpen. Dit heeft de regering donderdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad. Vanaf zaterdag moeten bezoekers op drukke plekken, in winkelstraten, markten en in de horeca verplicht een mondkapje dragen. Bezoekers van restaurants en cafés moeten ook belangrijke informatie achterlaten zodat ze bij een besmetting snel opgespoord kunnen worden.
De plicht om in de horeca een mondkapje te dragen geldt niet aan tafel. Gasten hoeven het mondkapje alleen om te doen als ze zich verplaatsen, bijvoorbeeld als ze naar hun tafel of naar het toilet gaan.
Om samenkomsten te voorkomen, onder andere van jongeren, moeten avondwinkels verder om tien uur in de avond al de deuren sluiten. Op lokaal niveau mogen gemeenten eigen maatregelen nemen, zoals afsluiting van een gebied, om mini-uitbraken te bestrijden.
Net als Nederland wordt België de laatste tijd geconfronteerd met een stijging van het aantal besmettingen. De Belgen moesten tot nu toe verplicht een mondkapje om doen in het openbaar vervoer, winkels, theaters en musea. Het aantal personen met wie de bewoners sociaal contact mogen hebben in een ‘bubbel’, wordt niet verder beperkt. Nu geldt een maximaal aantal van vijftien.
Ook is besloten dat een nieuwe fase om het land weer open te gooien niet doorgaat. Dit betekent dat een verdere versoepeling van de coronamaatregelen voorlopig van de baan is. Met deze maatregelen wil de regering een verdere stijging van het aantal besmettingen en coronadoden in de komende dagen indammen. In België waren tot donderdag 64.627 personen besmet met het virus. Het aantal doden was opgelopen tot 9.808.
Redactie
Lees verder:
‘Met mondkapje laat je zien dat je de bestrijding van het coronavirus serieus neemt.’ Lees hier het commentaar van de Volkskrant.
Is het een kwestie van tijd voordat u gemaskerd over straat gaat? Lees hier de analyse van wetenschapsredacteur Maarten Keulemans.
-
Forse toename van aantal besmettingen in Libanon
Libanon, dat de corona-uitbraak tot nu toe goed onder controle wist te houden ondanks een ernstige economische crisis, ziet een forse toename van het aantal covid-19-gevallen. Dat zijn er nu rond de 120 per dag. De afgelopen maanden schommelde het aantal nieuwe besmettingen per dag rond de 10.
Het gaat in Libanon mis sinds het enige commerciële vliegveld van het land, in de hoofdstad Beiroet, weer open is. Hoewel reizigers zich bij aankomst op corona moeten laten testen, nemen ze het virus ongemerkt soms toch mee het land in. Daarnaast zijn er op verschillende plekken in het land uitbraken ontstaan bij de bevolking.
De Libanese minister van Volksgezondheid, Hamad Hassan, heeft aangekondigd dat hij harde maatregelen neemt tegen reizigers uit landen waar vliegtuigpassagiers zich niet voor vertrek op corona kunnen laten testen. Het betreft meerdere Arabische bestemmingen, maar ook Istanbul en Europese hoofdsteden zoals Rome, Madrid en Kopenhagen. Deze reizigers gaan bij aankomst in Beiroet op eigen kosten in een hotel in quarantaine. Hoe lang de quarantaine duurt en wanneer de maatregel ingaat, is niet bekendgemaakt.
Ana van Es
-
RIVM: campagne inzetten om jongeren gedrag te laten aanpassen
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil een speciale voorlichtingscampagne inzetten om de jeugd te bewegen hun gedrag aan te passen. Dat zegt Aura Timen van het RIVM, tevens secretaris van het Outbreak Management Team en hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding in het AD.
‘We moeten ons echt gaan richten op jongeren, een invalshoek kiezen die hen aanspreekt, waardoor ze hun gedrag wél gaan aanpassen. Blijkbaar slaat onze algemene boodschap bij hen minder aan, onze gedragsunit bekijkt nu hoe we een communicatiecampagne voor jongeren kunnen inzetten. Het virus is niet met vakantie, iedereen moet zich realiseren wat de risico's zijn.’ Timen verwacht de campagne binnen een aantal weken. ‘Onze gedragsunit is nu bezig, binnen enkele weken moeten we dat lanceren denk ik, mogelijk eerder. Deze toename is echt een wake-upcall.’
Ze wil ondanks de toename van het aantal besmettingen nog niet van een tweede coronagolf spreken. ‘Die enorme aantallen van afgelopen voorjaar, met al die besmette patiënten die niet meer te traceren zijn: daar zijn we nu niet. Maar je wil daar ook niet komen. Alles is erop gericht dat de GGD’s de bronnen en contacten in kaart brengen. En als je getest bent, moet je vervolgens niet gewoon eropuit gaan. Dat maakt het speurwerk na een positieve uitslag een stuk lastiger.’
ANP
-
Verbod op alcoholverkoop Amsterdamse Wallen ingesteld in strijd tegen corona
In het Amsterdamse Wallengebied is het vanaf donderdag 16.00 uur verboden om alcohol in winkels te verkopen. De regel geldt ook op vrijdag, zaterdag en zondag, in elk geval tot 1 september.
-
Veiligheidsberaad nu geen voorstander van mondkapjesplicht
De voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls is niet direct voorstander van het invoeren van een mondkapjesplicht in Nederland. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb pleitte woensdagavond in het programma Nieuwsuur voor een onderzoek door het kabinet naar het verplicht stellen van mondkapjes buitenshuis als de coronacijfers blijven stijgen. Volgens Aboutaleb steunt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema die oproep.
‘Ik ben het wel eens met degenen die zeggen: gaan we dat wel opbrengen en past het wel in de kern van het beleid wat wij in Nederland hebben, die van 1,5 meter afstand houden’, zei Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen, in het radioprogramma Spraakmakers.
Bruls: ‘Hoe schoon zijn mondkapjes op een gegeven moment en hoe veilig zijn ze nu echt? Er is wetenschappelijk nog geen overtuigend verhaal over dat het echt wel helpt. Als het dan betekent dat we midden in de zomer, terwijl iedereen in een andere stand van vier maanden anderhalvemeterbeleid zit, dit moeten gaan vragen. Dan gaat het boetes regenen, want ik weet niet of Nederland daaraan toe is, na alles wat we de afgelopen periode hebben gedaan.’
Volgens Bruls wordt het een chaos als op korte termijn een mondkapjesplicht zou worden ingesteld. ‘Ik kan niet garanderen dat mijn mensen dat allemaal goed kunnen regelen. Dat gaat niet gebeuren. Alles is te handhaven, maar dan moet je het wel tijd geven. Het is midden in de zomer en ook onze handhavers hebben even rust nodig. In juli zijn er maatregelen aangekondigd en daar zijn we op ingesteld. We zijn geen computers met zijn allen, ook niet onze handhavers.’
Bruls zegt de oproep van Aboutaleb en Halsema te kennen: ‘Maar deze opvatting wordt niet breed gedragen in burgemeestersland.’
ANP
-
Geen Sinterklaasintocht in Dordrecht
De intocht van Sinterklaas op 14 november in Dordrecht gaat niet door. Volgens de organiserende Stichting Intocht Sint Nicolaas is het door de coronamaatregelen onmogelijk om een groot evenement als dit in goede banen te leiden. ‘Placeren van zoveel mensen langs de route en in de haven is niet te doen en niet te handhaven’, laat de stichting weten op Facebook.
Er wordt wel gewerkt aan een alternatief. Dat wordt ‘een evenement in de binnenstad van Dordrecht waarbij de Sint niet naar de kinderen toe komt, maar de kinderen naar de Sint’, schrijft de stichting. Hoe dat er precies uitziet, wordt pas bekend als alles is geregeld en de vergunning is verleend.
Eerder besloot Amsterdam al de intocht van de goedheiligman sterk aan te passen. Normaal gesproken komt hij aan bij het Scheepvaartmuseum, waarna hij in een optocht door de stad trekt. Nu wordt het ‘een waterintocht met vrijwel geen publiek, oftewel een minimumvariant’. De Amsterdamse Sinterklaas wordt dit jaar voor het eerst gespeeld door Derek de Lint.
ANP
-
Californië passeert New York met meeste besmettingen
Californië is New York gepasseerd als zwaarst getroffen Amerikaanse staat als het om coronabesmettingen gaat. Het aantal besmettingen steeg woensdag met 12.112 tot meer dan 421 duizend. In New York, tot voor kort de grootste coronabrandhaard van de VS, hebben ruim 413 duizend inwoners het virus opgelopen. Dit blijkt uit cijfers van het persbureau Reuters.
Wel telt de staat New York nog de meeste doden: meer dan 32 duizend. Californië komt op de vierde plek met ruim achtduizend doden.
Als Californië een apart land was, zou het nu op de vijfde plaats staan op de lijst van besmettingsaantallen wereldwijd, na de VS, Brazilië, India en Rusland. Gemiddeld raken zo’n 8.300 bewoners van de staat dagelijks besmet met het virus. In New York, dat met succes de uitbraak heeft bestreden, is het aantal dagelijkse besmettingen gedaald tot zo’n zevenhonderd. Er vallen elke dag ook veel meer doden in Californië. Op woensdag bezweken 159 personen aan de ziekte, een nieuw dieptepunt. Op dinsdag vielen in New York slechts twee coronadoden.
In vergelijking met de rest van de VS deed Californië het in het begin van de uitbraak juist goed. Terwijl de situatie in New York en andere staten uit de hand liep, wist Californië de epidemie goed onder controle te houden. Het opengooien van de economie heeft de staat echter geen goed gedaan. Ook Florida, Arizona en Texas, die de coronamaatregelen versoepelden, worden nu zwaar getroffen.
Er zijn nu 3.970.906 personen in de VS besmet. Het aantal doden is opgelopen tot 143.190. Verwacht wordt dat het dodental begin november, als de Amerikanen een nieuwe president kiezen, de 200 duizend zal passeren.
Redactie
AFP - Coronamaatregelen in een nagelsalon in New York. Terwijl in staten als Florida en Texas versoepeling van maatregelen wordt teruggedraaid, gaan in New York nagelstudio's en kappers weer open. -
Aboutaleb en Halsema willen dat kabinet zich beraadt op extra maatregelen
Het lijkt onvermijdelijk dat het gebruik van mondkapjes in het Nederlandse straatbeeld op korte termijn wordt uitgebreid. Woensdagavond riep de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in Nieuwsuur het kabinet op tot extra maatregelen voor het geval het aantal coronabesmettingen blijft stijgen.
De anderhalvemeterregel is volgens hem sleets geworden. Aboutaleb: ‘Voor heel veel mensen heeft die geen betekenis meer.’ En dus moet het kabinet zich beraden op andere mogelijkheden. ‘Als de cijfers stijgen, moet je straks een alternatief achter de hand hebben’, zei Aboutaleb. ‘Dat hebben we nu niet.’
Volgens hem zou Rutte op meer plekken het dragen van een mondkapje verplicht moeten stellen. Ook wil hij quarantaine verplicht stellen na een positieve test. Nu is die thuisisolatie alleen nog een advies. ‘Burgemeesters moeten nu nog bewijzen dat iemand aan wie je een verplichting oplegt, een risico vormt voor de volksgezondheid. Daar is juridisch geen beginnen aan.’
Femke Halsema sloot zich aan bij de oproep van Aboutaleb. Woensdag riepen ook winkeliers in Amsterdam op tot het verplichten van een mondkapje in de drukste straten. ‘We zien geen andere optie meer’, zei Pauline Buurma, straatmanager van de Kalverstraat.
Redactie
-
Brazilië telt hoogste aantal besmettingen op één dag
In Brazilië zijn in één dag 67.860 besmettingen gemeld, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Niet eerder kwam het aantal dagelijks gemelde besmettingen in het land boven de 55 duizend. Op 19 juni meldden de gezondheidsautoriteiten 54.771 besmettingen, dit was tot nu toe de dag met de meeste meldingen. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. Het totale aantal gemelde positief geteste patiënten komt hiermee op 2.227.514. Dit zijn ruim 10 duizend besmettingen per 1 miljoen inwoners. Ter vergelijking, Nederland telt op dit moment 3.049 bevestigde besmettingen per 1 miljoen inwoners.
In Brazilië overleden minstens 82.771 inwoners aan covid-19. De werkelijke aantallen zullen hoger liggen, niet iedereen wordt getest.
Sarah Haddou
-
President Mexico bagatelliseert belang van dragen mondkapje
De Mexicaanse president Manuel López Obrador heeft het belang van het dragen van mondkapjes in de strijd tegen het coronavirus woensdag gebagatelliseerd. De president zei er niet van overtuigd te zijn dat het omdoen van een mondkapje belangrijk kan zijn dan de economie weer open te gooien.
López Obrador is nooit enthousiast geweest over mondkapjes. Tot zijn bezoek aan president Trump eerder deze maand droeg hij nooit een mondkapje in het openbaar. Mexico stond donderdag op de zevende plaats van zwaarst getroffen coronalanden qua aantal besmettingen. Er zijn nu 372. 274 bewoners besmet met het virus. Het dodental is opgelopen tot 41.190.
‘Als het dragen van een mondkapje een optie was om de economie weer te openen, zou ik onmiddellijk een mondkapje dragen’, aldus de president tijdens een bijeenkomst. ‘Maar dat is niet het geval. Het gaat niet alleen om het mondkapje. Er zijn zoveel andere factoren.’ López Obrador is niet overtuigd van een mondkapjesplicht hoewel de WHO het dragen van gezichtsbescherming aanraadt om verspreiding van het virus in te dammen. Met zijn 66 jaar behoort de president ook tot de risicogroep die kwetsbaar is voor het virus.
Een dag eerder had minister van Financiën Arturo Herrera, die besmet is geweest, er juist op gewezen dat landen die goede voorzorgsmaatregelen hadden genomen , zoals het dragen van mondkapjes, succesvol zijn geweest in de strijd tegen het virus. De minister zat achter de president toen deze liet blijken niet overtuigd te zijn van het grote belang van mondkapjes.
López Obrador benadrukte dat het in zijn ogen vooral ging om ‘gepaste afstand houden’. Hij toonde zich geïrriteerd over verhalen in de media waarin werd gewezen op landen met presidenten die geen mondkapje dragen, zoals Mexico, de VS en Brazilië, en het hoge dodental in deze landen. Mexico staat in de Top 10 van landen met de meeste coronadoden wereldwijd.
Redactie
-
Sint-Maarten voert contactonderzoek op na stijging besmettingen
Het aantal actieve coronabesmettingen op Sint-Maarten is woensdag gestegen van één naar zes. Minister van Volksgezondheid Richard Panneflek heeft de nieuwe besmettingen bevestigd. Het totale aantal gevallen op het eiland komt daarmee op 84.
Het gaat vooral om besmettingen van mensen die op het eiland wonen, niet van toeristen. Dat versterkt de gedachte dat er meer mensen besmet zijn op het eiland, die nog niet zijn getest. De autoriteiten doen momenteel onderzoek naar de contacten die de patiënten hebben gehad. Onder de nieuwe besmettingen is een casinomedewerker.
Sint-Maarten heeft sinds 1 juli de grenzen geopend voor bezoekers uit Europa en een groot deel van het Caribisch gebied. Op 1 augustus wil het eiland ook weer toeristen uit de Verenigde Staten gaan toelaten, waar het virus momenteel snel om zich heen grijpt.
ANP
-
VS telt voor tweede dag op een rij meer dan duizend doden
Voor de tweede dag op rij telden de VS woensdag meer dan duizend nieuwe coronadoden op een dag. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een eigen telling. Hoewel het dodental in het land stijgt, is dit ongeveer de helft van de aantallen dagelijkse doden die werden gemeld in april. Toen ging het om gemiddeld tweeduizend doden per dag.
Redactie
Lees ook: Trump trekt coronacijfers naar zich toe en voedt zo het wantrouwen
-
Zuid-Afrika telt recordaantal slachtoffers
Zuid-Afrika heeft een recordaantal nieuwe coronadoden geregistreerd. Het land, dat van alle landen in Afrika het zwaarst getroffen is door het virus, meldt 572 doden. Daarmee komt het totale dodental op 5.940 te liggen.
In totaal zijn er bijna 400 duizend mensen besmet in het land. Zuid-Afrika bevindt zich daarmee in de wereldwijde top vijf van het aantal landen met de meeste besmettingen, naast onder meer Brazilië en de Verenigde Staten.
Redactie
Lees ook: Corona laait op in Afrika na versoepeling van lockdowns – wordt dit de volgende hotspot?
REUTERS - Een tijdelijk veldhospitaal opgezet door Artsen Zonder Grenzen in een buitenwijk van Kaapstad. -
Koelwagens in Texas gebruikt voor opslag coronadoden
In Texas loopt het aantal coronadoden dusdanig snel op, dat in ten minste één gemeente koelwagens zullen worden ingezet om lichamen in te bewaren in afwachting van een begrafenis. Volgens de bestuurder van de regio Hidalgo in het uiterste zuiden van de Amerikaanse staat, zijn de wachttijden bij crematoria opgelopen tot twee weken. Daardoor worden nu vijf koelwagens ingezet, waarin plaats is voor in totaal 250 lichamen. Koelwagens werden enkele maanden geleden ook al gebruikt in de stad New York, toen het aantal coronadoden daar een hoogtepunt bereikte.
Het aantal besmettingen in Hidalgo is volgens berekeningen van persbureau Reuters vorige week opgelopen met 60 procent. Het aantal sterfgevallen is verdubbeld, tot meer dan 360. Sinds woensdag moeten alle inwoners zoveel mogelijk thuisblijven en geldt er een avondklok. Ook is het dragen van mondmaskers verplicht. Mensen die zich niet aan de regels houden, kunnen vervolgd worden, meldt de gemeente op Twitter.
In de staat Texas zijn inmiddels meer dan 350 duizend mensen besmet met het coronavirus. Zeker vierduizend mensen zijn er aan het virus overleden. In de gehele VS zijn tot nu toe meer dan 142 duizend doden geteld.
Redactie
Lees hier het liveblog van woensdag 22 juli terug. Ontvang pushmeldingen via onze app, abonneer je op onze nieuwsbrieven, en lees alles over het virus in dit dossier.
De corona-uitbraak in de wereld
Alle landen in de wereld publiceren dagelijks cijfers over de uitbraak van het coronavirus. Maar in elk land zijn de problemen weer anders en bevindt de crisis zich in een andere fase. Hoe moeten we de statistieken met elkaar vergelijken?
Barbara Baarsma en zoon Maarten over de coronacrisis: ‘De jongeren hebben de hoogste prijs betaald’
Als de covidcrisis ergens over ging, was het de solidariteit tussen generaties. De Volkskrant laat deze zomer ouders en kinderen aan het woord over vrijheid en beperking, afstand en nabijheid. Deze week: econoom Barbara Baarsma en Maarten de Lange, student economie.