Live Earth grootste muziekevenement ooit

In tal van wereldsteden vinden zaterdag de Live Earth-concerten plaats. Ook Amsterdam doet mee...

Het doel van het wereldwijde mega-festival Life Earth is de wereldbevolking bekend maken met de gevaren van opwarming van de aarde. Met shows in New York, Londen, Sydney, Tokyo, Kyoto, Shanghai, Hamburg, Johannesburg, Rio de Janeiro en zelfs een optreden van een bandje van vijf wetenschappers op een onderzoeksstation in Antarctica is Live Earth het grootste muziekevenement dat ooit heeft plaatsgevonden.

Bij de verschillende evenementen waren meer dan een miljoen toeschouwers, plus nog een veelvoud daarvan die de concerten via de televisie volgden.

Washington
De gewezen Amerikaanse vicepresident en milieugoeroe Al Gore heeft zaterdag in Washington het concert Live Earth geopend. Het optreden van de drijvende kracht achter de serie concerten om de wereld bekend te maken met het fenomeen opwarming van de aarde, werd gevolgd door optredens van countrysterren Garth Brooks en Trisha Yearwood.

Het concert in Washington, het Amerikaanse politieke centrum, werd op het laatste moment toegevoegd aan de wereldwijde reeks concerten. De serie begon in Sydney en liep vervolgens via Japan, China naar Europa en Afrika om te eindigen in Noord- en Zuid-Amerika. Tal van internationale supersterren hebben belangeloos hun medewerking toegezegd.

Shakira verzorgt aftrap in Hamburg
Superster Shakira heeft zaterdag het Live Earth concert in de Duitse havenstad Hamburg geopend met het nummer Don't Bother. Voor de aftrap van het klimaatconcert hadden zich volgens de televisiezender NDR ongeveer 10.000 mensen in de voetbalarena verzameld. Ook na aanvang stroomden toeschouwers binnen, net als de regen overigens.

Naast de Colombiaanse Shakira zullen onder anderen Snoop Dogg, Enrique Iglesias en Yusuf hun opwachting maken in het stadion van voetbalclub HSV. Vooraf werd gevreesd dat de opkomst niet enorm hoog zou liggen. Donderdag waren er pas 25.000 kaarten verkocht terwijl de arena plaats biedt aan minstens 45.000 mensen.

Goede sfeer in Londen
De Britse hoofdstad heeft met goed weer en onder gemoedelijke omstandigheden de bezoekers van het concert Live Earth ontvangen in het Wembley stadion. Van verhoogde veiligheidsmaatregelen in verband met terreurdreiging merkten de toestromende toeschouwers in Londen naar eigen zeggen niets.

De stemming is goed, de sfeer is relaxed en het publiek is gemêleerd, zeiden Nederlanders vlak voor het binnengaan van de nieuwgebouwde voetbal-concerttempel Wembley. ‘Er is bijna niks raars te zien aan terrorismevoorzorgsmaatregelen.’ Dranghekken ontbreken in het straatbeeld en de Britten staan, als uitvinder van het rijenlopen, netjes op hun beurt te wachten.

Sydney en Tokio
Na het Live Earth-concert in Sydney, waar initiatiefnemer Al Gore het publiek met een videoboodschap begroette, is zaterdag in Tokio het tweede concert in de reeks begonnen. In de Japanse hoofdstad verzamelden zich ruim 10.000 bezoekers in een hal om onder anderen de Amerikaanse rockband Linkin Park en zangeres Rihanna uit Barbados te zien optreden.

Het concert in Tokio werd geopend door de Japanse tienerband Genki Rockets. Later verscheen Al Gore in een hologram, een ruimtelijke beeld op een plat oppervlak. ‘Nu is de tijd gekomen om de planeet weer gezond te maken’, zei de Amerikaanse oud-vicepresident. Hij noemde de concerten een ‘mondiaal antwoord op een mondiaal probleem’.

Zaterdagavond is in Kyoto een tweede concert in Japan in het kader van Live Earth met het Yellow Magic Orchester.

Boodschappen
In het Aussie-sportstadion in Sydney kwamen ongeveer 50.000 personen op het evenement af. Optredens werden afgewisseld met boodschappen van politici en muzikanten om het publiek aan de gevolgen van de wereldwijde opwarming te herinneren. Onder meer politicus en voormalig voorman van Midnight Oil Peter Garrett verscheen op het toneel.

Later op de dag beginnen ook Live Earth-concerten in andere wereldsteden: in Shanghai (13.00 uur, Nederlandse tijd), Hamburg (14.00 uur), Londen (14.30 uur), Johannesburg (18.00 uur), New York (20.30 uur) en Rio de Janeiro (21.00 uur). De Amerikaanse hoofdstad Washington is op het laatste moment toegevoegd aan het rijtje officiële concerten.

Grootste namen
De grootste namen spelen in New York en Londen. In Londen staan artiesten als The Beastie Boys, Madonna, Genesis, James Blunt, Red Hot Chili Peppers, Metallica en Keane op het podium.

Naast de grote concerten zijn er ook kleinschaligere projecten, zoals een optreden op de Zuidpool van een band die bestaat uit vijf wetenschappers die daar zijn gestationeerd

Live Earth Alert in Nederland
Het wereldwijde muziekevenement Live Earth is zaterdag ook neergestreken in het Westerpark in Amsterdam. Minister Jacqueline Cramer (VROM) opende om 12.00 uur de ‘Nederlandse editie’ Live Earth Alert! van het groene megafestival, dat mensen overal ter wereld bewust wil maken van klimaatveranderingen.

Nederland maakt geen deel uit van de officiële concertreeks in acht steden, dat in de nacht van vrijdag op zaterdag begon in het Australische Sydney. Om er toch aandacht aan te besteden, hebben Nederland 3 en radiozender 3FM een evenement in het Amsterdamse Westerpark georganiseerd.

Grote schermen
Tijdens het gratis toegankelijke openluchtevenement kan het publiek tot 23.00 uur op grote schermen de wereldwijde concerten zien. In de hoofdstad treden verder nog artiesten op als Ali B, Jeckyll & Hyde en dj Fedde le Grand. Ook discussiëren politici en bekende Nederlanders als Jort Kelder en Wubbo Ockels over de opwarming van de aarde en kunnen mensen dansen op een dansvloer die stroom opwekt.

De gebeurtenissen van zaterdag zijn te volgen via een marathonuitzending op Nederland 3 en 3FM, verzorgd door BNN en NOS. De verwachting is dat er tienduizenden bezoekers naar het Westerpark komen. Om de milieuvriendelijkheid van de trein te benadrukken, krijgen treinreizigers de terugreis cadeau van de NS.

Australische Aboriginals dansen op het podium tijdens het optreden van de Band Blue King Brown. In Sidney is het eerste Live Earth-concert zaterdag begonnen. (AP) Beeld
Australische Aboriginals dansen op het podium tijdens het optreden van de Band Blue King Brown. In Sidney is het eerste Live Earth-concert zaterdag begonnen. (AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden