Litouwen voor het eerst EU-voorzitter

De Baltische staat Litouwen is per 1 juli de nieuwe voorzitter van de Europese Unie. Vanaf maandag neemt het land de voorzittershamer over van Ierland. Het is het eerste EU-voorzitterschap voor Litouwen, dat in 2004 toetrad tot de unie. Het komende halfjaar zullen Litouwse bestuurders vrijwel alle vergaderingen van ministers van de 28 EU-lidstaten leiden.

Redactie

Litouwen zet tijdens zijn voorzitterschap in op een 'geloofwaardig, veilig en open Europa'. Financiële stabiliteit, economische groei en het scheppen van banen zijn daarbij sleutelwoorden.

Veel landen in de EU verkeren in recessie. Herstel van vertrouwen in de eurozone en de hele unie wordt gezien als essentieel. Het verder uitbouwen van de bankenunie is daarbij een middel. De versterking van de Europese interne markt kan een stimulans zijn om Europa meer competitief te maken.

De eerste dag van juli markeert niet alleen het nieuwe voorzitterschap, dan breidt de unie ook uit tot 28 landen. Kroatië zal dan ook EU-lid zijn.

Litouwen splitste zich als eerste af van de voormalige Sovjetrepubliek. Het land is de grootste Baltische staat en telt 3,5 miljoen inwoners.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden