Literaire bladen krijgen een ton

Noodlijdende literaire tijdschriften kunnen meedingen naar geld voor innovatieve plannen.

Het Nederlands Letterenfonds heeft met hulp van het Prins Bernhard Cultuurfonds een bedrag van 100 duizend euro bijeengebracht om maximaal drie literaire tijdschriften een steun in de rug te geven. Na een hulpkreet van Arnon Grunberg in de Volkskrant zijn de twee organisaties plannen gaan maken voor extra financiële steun voor de literaire zorgenkindjes.


Eerder bepaalde staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur dat de gehele subsidie van 285 duizend euro, die het Letterenfonds jaarlijks ontvangt om de literaire tijdschriften te steunen, per 1 januari 2013 zal worden stopgezet. De tijdschriften trokken volgens Zijlstra te weinig lezers om relevant te kunnen zijn.


Deze nieuwe impuls moet het verlies van die subsidie enigszins compenseren. Een meevaller voor het in 2011 gelanceerde Terras. 'Er gaat een deur open die gesloten leek', zegt redacteur Mischa Andriessen. 'Het geld zou voor ons een adempauze zijn in de zoektocht naar een oplossing.' Ook DeRevisor meldt 'bijzonder verheugd' te zijn. Redacteur Gustaaf Peek: 'De Revisor zal vanuit een vol vat aan ideeën een plan indienen om in aanmerking te komen voor deze zeer welkome impuls.'


Het Cultuurfonds wil met het beschikbaar gestelde geld vooral innovatieve plannen voor een groter publieksbereik stimuleren, zoals het organiseren van lezingen en debatten. Het Letterenfonds zet geld in dat zij van de overheid krijgt om digitale projecten te steunen. 'Het ministerie vindt dat investeren in literaire tijdschriften op papier niet meer de moeite waard is, maar gelooft des te meer in de digitale verschijning ervan', zegt Pieter Steinz, directeur van het Nederlands Letterenfonds.


De redactie van Terras zegt vooral gebruik te willen maken van de mogelijkheid van het Cultuurfonds om door middel van andere activiteiten meer lezers te trekken. 'We zijn al druk bezig met het opzetten van mooie, bijzondere avonden die op zichzelf interessant zijn, maar tegelijkertijd het publiek verleiden een papieren tijdschrift aan te schaffen', zegt Andriessen. Terras, dat zich vooral richt op vertaalde literatuur uit het buitenland, profiteerde eerder al van een budget dat was vrijgemaakt om het archief van voorganger Raster te digitaliseren. Het fysieke tijdschrift ontstond toen uit geld dat overbleef.


Het Letterenfonds heeft veel vertrouwen dat het geld goed terecht komt. 'De behoefte om jong literair talent een podium te geven blijft onverminderd', stelt Steinz. Hij verwacht dat de literaire tijdschriften die gaan pitchen met onverwachte en originele ideeën komen.


De impuls van de nieuwe samenwerking is eenmalig, alhoewel Steinz hoopt dat het initiatief wegens 'groot succes' ook in de toekomst uitkomst kan bieden. Medio januari 2013 wordt de selectie bekendgemaakt.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden