Literair zwieren in 'Glad IJs'

Is schaatsen een sport die zich leent voor literaire zwierpartijen? Voor de redactie van het nieuwe 'literair tijdschrift voor schaatsers en lezers' Glad IJs - oud-schaatser Ben van der Burg en schaatspublicist Max Dohle - is het antwoord op die vraag volmondig ja....

Han van Gessel

'Schaatsen is een metafoor voor het leven', schrijven zij in hun woord vooraf. 'De schriftelijke overlevering van het leven beschrijf je in de literatuur. Daarom heb je een literair schaatstijdschrift nodig.' Glad IJs wordt uitgegeven door Bert Bakker (fl 15,-). De titel prijkt ook boven een gedicht van Gré Buitenwerf, waarin deze regels voorkomen: 'de geharnaste sloot/ schoot als een pa ling/ door het boerenland.'

Het eerste nummer van Glad IJs bevat een mengeling van schaatspoëzie (Jaap van Lakerveld, Driek van Wissen), schaatsgeschiedenis (Martin Schouten over Jaap Eden), een column (Koen Koch over zijn niet aflatende trainingsarbeid voor de Elfstedentocht die misschien nog eens komt), verhalen uit de schaatssport (Bert Wagendorp over de snelste ronde, Jan Maarten Heideman over zichzelf, Marnix ten Kortenaar over Gunda Niemann) en - waar alles om begonnen is - literair getinte verhalen (Lydia Rood, Abdelkader Benali, John Cheever).

Abdelkader Benali ('Toffe jongens') zoekt het in de jongensboekensfeer. 'Mijn eerste pogingen om een roman te schrijven met als hoofdpersoon een ijdele haan uit de Randstad die met drie maanden training de Elfstedentocht wil winnen, liepen op niets uit.' Volgt een met jeugdsentimentele plaatjes geïllustreerd verhaal over de worsteling om een schaatsroman te schrijven naar het voorbeeld van 'een fijn jongensboek' dat hij op zijn elfde had gekregen: De kampioenen.

Niet onaardig, maar leent de schaatssport zich voor een literair tijdschrift dat het enige tijd zal kunnen uitzingen? Dat is de vraag. Anders dan bij het voetballen en wielrennen bijvoorbeeld valt bij het schaatsen meestal weinig te vertellen over het wedstrijdverloop, tenzij iemand legendarisch valt (Hilbert van der Duim over een vogelpoepie). Voor dramatiek en historische momenten moet je vooral bij de Elfstedentocht zijn, maar op een gegeven moment heb je alle edities wel gehad. En hoeveel lyrische verhalen kun je maken over de schoonheid van de schaatsslag? De redactie staat voor de opgave een tijdschrift gaande te houden dat zich door aanpak en onderwerpkeuze duidelijk onderscheidt van een sporttijdschrift.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden