'Listige' verrijking ex-topman Icare

Bart V. verkocht thuiszorgbedrijf voor 1 gulden...

Van onze medewerkster Jet Bruinsma

AMSTERDAM Voormalig topman Bart V. van de Drentse thuiszorginstelling Icare heeft zich met miljoenen euro’s kunnen verrijken door de Raad van Commissarissen van Icare ‘met listige kunstgrepen en een samenweefsel van verdichtsels’ te misleiden. Dit blijkt uit de tenlasteleggingen tegen V. en twee ex-medewerkers van Icare, die het Openbaar Ministerie woensdag heeft gepubliceerd op basis van een jarenlang onderzoek naar frauduleuze praktijken.

Zo heeft V. de commissarissen in 2000 zover gekregen dat het bedrijfsonderdeel Thuiszorg Perfect voor 1 gulden werd verkocht aan de bv Breevenen van Addy S. (ook verdachte in deze fraudezaak). Volgens V. een redelijk bedrag: het bedrijf zou een verliespost zijn. De commissarissen geloofden hem.

Op papier was S. de enige aandeelhouder; in werkelijkheid bezat V. volgens het OM driekwart van de aandelen. Toen Thuiszorg Perfect in 2003 voor ruim 8 miljoen euro werd verkocht aan Randstad incasseerde V. ruim 6 miljoen euro.

In 2001 gebruikte V. 600 duizend euro (toen 1,5 miljoen gulden), bedoeld voor de huisvesting van de thuiszorgwinkel van Icare, om de waarde van het winkelpand kunstmatig op te krikken. Zo kon hij het pand voor een veel te hoge prijs verkopen. Een paar dagen later verkocht de nieuwe eigenaar het gebouw door aan Jan B., de directeur van de thuiszorgwinkel, die er de reële marktprijs, 6 ton, voor neertelde. B. nam ook het bedrijf zelf over voor 590 duizend euro, ver onder de prijs, zegt het OM. V. had de commissarissen echter wijsgemaakt dat de thuiszorgwinkel bijna een miljoen schuld had. Daarom was de lage prijs toch een ‘goede prijs’ volgens hem. In werkelijkheid was de schuld veel lager.

Door het innen van een Zwitserse bankcheque ter waarde van 150 duizend euro maakte V. zich schuldig aan witwassen, aldus het OM. Alle drie verdachten hebben zich schuldig gemaakt aan belastingfraude, stelt het OM.

De rechtszaak tegen de voormalige Icare-functionarissen begint op 6 oktober in Assen met een regiezitting, waarbij afspraken worden gemaakt over de verdere procedure. Voorjaar 2010 begint het feitelijke strafproces. Het huidige Icare, sinds 2006 onderdeel van het thuiszorgbedrijf Evean, heeft niets met de fraude te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden