Listige manoeuvre levert troefslag op

Woensdagavond 1 mei liep Wubbo de Boer met zijn hoofd in de wolken. Na de eerste dag van het Generali Masters Individual in Parijs prijkte zijn naam fier bovenaan de lijst van 56 topbridgers met elk Europese- of wereldtitels op hun erelijst....

KEES TAMMENS

Natuurlijk is Wubbo de Boer niet de eerste de beste. In 1987 (bij de junioren) en 1993 maakte hij deel uit van het Nederlandse team dat wereldkampioen werd. Daarmee was zijn naam gevestigd.

In zijn jongensjaren was Wubbo de Boer een veelbelovende voetballer en cricketspeler bij het Amsterdamse AFC. Toch was het onvermijdelijk dat zijn passie voor een andere sport gewekt werd. Vader Gerrit de Boer speelde op het einde van de jaren zestig voor USS in de Meesterklasse-viertallen en was in 1971 één van de oprichters van HOK. De jonge Wubbo kreeg het spel met de paplepel ingegoten. In sneltreinvaart ontwikkelde De Boer zich tot één van de steunpilaren van het Nederlandse team met de wereldtitel in 1993 als absoluut hoogtepunt. Het bridgeleven gaat verder en voor De Boer bood het individuele toernooi in Parijs de kans zich te meten met de sterkste bridgeprofessionals uit alle delen van de wereld.

De koppositie na de eerste dag was juist daarom zo indrukwekkend omdat de Nederlandse bridgers weekeinde-sporters zijn. In veel landen kunnen topspelers met hun sport een uitstekend bestaan verwerven en alle tijd aan studie en training besteden. In Nederland is er voor spelers geen droog brood te verdienen. Naast een volledige werkweek spendeert Wubbo de Boer vrije zaterdagen, zondagen en vakanties aan zijn sport. Dan is de kick het grootst als je de internationale top te slim af bent.

In diagram 1 liet de Boer zich door niemand uit de bieding drukken en bekroonde zijn moedige bieden met technisch perfect afspel.

(...)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden