Liquidatieproces Passage: de verdachten, de strafeisen

Liquidatieproces Passage nadert de ontknoping. Dinsdag 29 januari is de uitspraak. Justitie heeft in totaal 11 verdachten aangeklaagd. De zaak tegen een 12de, Raymond V., is stopgezet, wegens een ongeneeslijke ziekte. Iedereen, behalve kroongetuige La S., ontkent of zwijgt. Een overzicht.

Dino Soerel in de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp. Beeld ANP
Dino Soerel in de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp.Beeld ANP

Ali A.: wordt ervan verdacht dat hij als 'moordmakelaar' heeft gefungeerd bij de liquidatie van Kees Houtman. Zou ook betrokken zijn bij drie andere moordplannen. Is op vrije voeten. Eis justitie: levenslang.

Fred Ros: verdacht van het regisseren van de moord op Thomas van der Bijl, grootschalig wapenbezit, pogingen tot uitlokking moord op twee anderen. Kwam eerder met justitie in aanraking wegens moord. Zit al sinds augustus 2006 vast. Eis: levenslang.

Jesse R.: beschouwd als dé hitman in het dossier Passage. Zou betrokken zijn bij alle zeven moorden. Zoon van drugshandelaar Greg R., gewezen vriend van kroongetuige Peter la S. Jesse R. zit nog steeds in voorarrest. Eis: levenslang.

Mohamed R.: heeft volgens justitie vijf dodelijke slachtoffers (alle zaken in 1993) en een poging tot moord op zijn geweten. Was in de jaren 90 een hulpje van drugshandelaar Henk Orlando Rommy, ook bekend als de Zwarte Cobra. Zit nog vast. Eis: levenslang.

Siegfried S.: volgens het OM een van de schutters bij de liquidatie van Henie Shamel en Anne de Witte. Een levensgevaarlijk moordenaar, aldus justitie, die al in 1965 begon aan de opbouw van zijn strafblad. In 2009 veroordeeld voor een moord langs de A4. Zit nog vast. Eis in Passage: levenslang.

Dino Soerel: opgepakt in augustus 2010, nadat hij jarenlang onvindbaar was. Wordt gezien als een grote jongen in het milieu, een (gewezen) vriend van Willem Holleeder, met wie hij zou hebben samengespannen bij het geven van liquidatie-opdrachten. OM eiste levenslang, rechtbank liet hem vrij uit voorarrest in Passage, maar hij zit nog vast in een drugszaak.

Sjaak B.: wordt beschouwd als de wapenleverancier. Hij is 'bezeten van wapentuig'', meent justitie en was een onmisbare schakel in de moordbende. Op vrije voeten. Eis: 15 jaar.

Chay Pin S.: de enige vrouw in het gezelschap. Ex-prostituee. Had in haar jaren op de Amsterdamse Wallen een verhouding met Tonny van Maurik. Uiteindelijk liet ze hem doodschieten, meent justitie, wegens een geldkwestie. Op vrije voeten. Eis: 12 jaar.

Peter la S.: de kroongetuige. Heeft bekend dat hij betrokken was bij diverse misdrijven. De zwaarste daarvan was de moord op Kees Houtman. Op vrije voeten. Eis: 8 jaar.

Nanpaul de B.: een neef van Jesse R. Is volgens justitie een van de moordenaars van Tonny van Maurik geweest. Worstelde tot aan zijn arrestatie met zijn geweten. Op vrije voeten. Eis: 8 jaar.

Freek S.: was volgens de verdenkingen ook betrokken bij de moord op Tonny van Maurik, maar justitie heeft vrijspraak voor hem gevraagd, wegens gebrek aan bewijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden