Liquidatie Yassin fel veroordeeld

Honderdduizenden Palestijnen hebben maandag geprotesteerd uit woede over de liquidatie door Israël van de oprichter en geestelijk leider van de fundamentalistische Hamas, sjeik Ahmed Yassin....

APReuters en AFP

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken veroordeelden in een verklaring deze 'buitengerechtelijke moord'. De Verenigde Staten zeiden 'hevig verontrust' te zijn en riepen alle partijen op tot kalmte.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties veroordeelde de dood van Yassin eveneens en zei dat de aanslag in strijd is met het internationaal recht en de vredesinspanningen in de regio niet ten goede zullen komen.

'Het feit dat we het woord veroordeling hebben gebruikt, wil heel wat zeggen', zei minister Bot van Buitenlandse Zaken na afloop van de vergadering in Brussel. 'Die Yassin was natuurlijk geen lieverdje. Maar dat constateren is één ding, het is heel wat anders om zulke maatregelen te nemen. Wij zijn het als EU-ministers zelden zo snel eens geworden over het woord ''condemn'' (veroordelen).'

De Britse minister Straw zei dat Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen terrorisme, maar het mag geen middelen gebruiken die buiten het internationale recht vallen. Het Witte Huis benadrukte eveneens dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen. Yassin was persoonlijk bij terroristische acties betrokken, aldus veiligheidsadviseur Condoleezza Rice. Washington zei van tevoren niet op de hoogte te zijn gebracht van de actie.

De Palestijnse Autoriteit liet weten dat 'Israël met deze vuile en goedkope misdaad alle rode lijnen heeft overschreden' en kondigde drie dagen van nationale rouw af. De Palestijnse leider Yasser Arafat sprak tijdens een spoedzitting van zijn kabinet een gebed uit voor de 'martelaar' Yassin, zijn voornaamste politieke rivaal.

Op een website van een aan Al Qa'ida verbonden organisatie zegt de organisatie, die de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Madrid heeft opgeëist, dat de dood van Yassin geworken zal worden. 'We zeggen de Palestijnen dat het bloed van sjeik Yassin niet tevergeefs vergoten is en roepen alle Abu Hafs al Masri-brigades op hem te wreken met een aanval op de tiran van deze eeuw, de VS, en zijn bondgenoten.'

De Egyptische president Hosni Mubarak, een belangrijke partner in de inmiddels vastgelopen vredesonderhandelingen sprak van een 'barbaarse daad'. Mubarak gelastte de viering af van het Egyptisch-Israëlische vredesverdrag, dat 25 jaar geleden werd gesloten. Vandaag zou het parlement hierbij stilstaan.

Gevechtshelikopters vuurden drie raketten af op Yassin toen deze voor zonsopgang een moskee in Gaza-stad verliet, in zijn rolstoel en begeleid door lijfwachten. Naast Yassin kwamen zeven anderen om het leven, onder wie enkele lijfwachten. Twee van Yassins zoons waren onder de de zeventien gewonden.

Premier Sharon, die persoonlijk de aanslag fiatteerde, feliciteerde het leger met de aanslag. Minister van Defensie Shaul Mofaz zei dat Yassins handen 'dropen van het bloed van Israëlische kinderen'. Yassin was rechtstreeks verantwoordelijk voor aanslagen waarbij honderden Israëliërs zijn omgekomen, aldus Mofaz.

Sharon zei dat er meer liquidates zullen volgen. 'De oorlog tegen terreur gaat dag na dag door', aldus de premier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden