Liquidatie dreigt voor acht clubs in Italiaans voetbal

De controlecommissie van het Italiaanse profvoetbal heeft de rechter gevraagd acht clubs wegens 'ernstige onregelmatigheden' te liquideren. De enstigste onregelmatigheden betreffen Napoli....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

ROME

Lazio Roma lijkt zich voorlopig gered te hebben. Het had tot gisteren 25 miljoen gulden schuld, precies even veel als voorzitter Cragnotti had willen verdienen aan de transfer van Signori naar Parma. Rebellerende fans verijdelden die transfer en dwongen Cragnotti tot aftreden.

Lazio heeft nu maar aan Parma Casiraghi verkocht. De international bracht zestien miljoen gulden op. Waardoor de schuld tot negen miljoen werd gereduceerd.

Napoli is er veel beroerder aan toe. Deze club heeft aan verspilling en wanbeleid een schuld overgehouden van dertig miljoen gulden. De meeste verantwoordelijkheid daarvoor draagt de vorige eigenaar, Corrado Ferlaino.

Ferlaino, een van de grootste bouwondernemers van Napels, zat in 1992 een paar maanden in voorarrest. In het laatste jaar van zijn bestuur dacht hij de schade te herstellen door faraonische investeringen. Daardoor kwam Napoli voor bijna 90 miljoen gulden bij de banken in het krijt te staan.

Een jaar geleden werd Ferlaino opgevolgd door zijn rijke vriend Ellenio Gallo die een fortuin verdiende in Venezuela. Hij en zijn zoon Luis hebben Napoli niet kunnen saneren. Rekeningen worden allang niet meer betaald, zelfs niet de belastingaanslag van 14 miljoen gulden.

Napoli zal snel aan geld moeten zien te komen wil het blijven voortbestaan. Het zal spelers moeten verkopen, zijn kapitaal uitbreiden of op zoek gaan naar een miljardair die er nog een gat in ziet. Als dat voor 29 juni niet lukt, mag Napoli zich niet voor de komende competitie inschrijven.

De andere clubs die voor een faillissement staan, zijn Cosenza van de serie B en zes clubs van de series C-1 en C-2: Atletico Catania, Siracusa, Siena, Spezia, Teramo en Vastese. De clubs die met Lazio in de gevarenzone zitten: Palermo en Pescara van de serie B en Lecco en Pavia van de serie C-2. Samen gaan de dertien clubs gebukt onder een schuldenlast van om en nabij de zeventig miljoen gulden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden