Liplezers concluderen: agenten wisten dat Henriquez na arrestatie niet meer ademde

De agenten die betrokken waren bij de dood van de Arubaan Mitch Henriquez wisten wel degelijk dat de arrestant vlak na de hardhandige aanhouding niet meer ademde. Dat stelde Richard Korver, de advocaat van de nabestaanden, woensdag in de zwaarbeveiligde rechtszaal op Schiphol.

Advocaat Richard Korver komt met de nabestaanden (links de zus en moeder) van Mitch Henriquez aan bij het Justitieel Complex Schiphol. Beeld anp
Advocaat Richard Korver komt met de nabestaanden (links de zus en moeder) van Mitch Henriquez aan bij het Justitieel Complex Schiphol.Beeld anp

Eerder hadden de verdachte agenten, die om veiligheidsredenen DH01 en DH02 worden genoemd, verklaard dat ze zich vlak na de arrestatie niet realiseerden dat de 42-jarige Arubaan in levensgevaar verkeerde. DH02 zei maandag tegen de rechter dat hij dacht dat Henriquez was flauwgevallen.

Volgens advocaat Korver kan dit niet waar zijn. Hij baseert zich op onderzoek van liplezers. Uit het rapport van de liplezers blijkt dat DH02 samen met zijn collega's constateert dat de arrestant 'volgens mij dood' is en 'niet eens meer reageert'.

Reanimatie

Mitch Henriquez werd op 27 juni 2015 gearresteerd in het Haagse Zuiderpark en stierf een dag later in het ziekenhuis. Aanvankelijk bracht justitie naar buiten dat de Arubaan onwel werd in de politiebus. Volgens de agenten ontdekten ze pas bij aankomst op het politiebureau dat de arrestant geen hartslag meer had en begonnen ze toen direct met de reanimatie.

De nabestaanden stellen dat de agenten hierover liegen. Maandag presenteerde Korver scherpere beelden van de arrestatie, hij had ze boven water gekregen met behulp van een recherchebureau. Deze beelden waren - tot verbazing van de rechtbank - door de rijksrecherche alleen in een slechtere kwaliteit aangeleverd.

De liplezers, van het zogenoemde spraakafzien-team, hebben op basis van de betere beelden onderzoek gedaan. Volgens Korver zegt een van de agenten vlak na de arrestatie dat Henriquez niet meer reageert. 'Een andere agent zegt: het is klaar.' De onderzoekers concluderen 'uit de gedragingen van alle agenten tezamen dat ze weten dat hij geen hartslag meer heeft en dat ze zich bewust zijn van camera's van omstanders', aldus Korver. 'Als Mitch, geboeid liggend in het park, al dood was, zou dat gevolgen moeten hebben voor uw onderzoek in deze rechtszaal', stelde hij.

Zeven minuten

De rechtbank oordeelde woensdag dat er geen voorbarige conclusies moeten worden getrokken, maar zal het rapport wel meenemen bij de beoordeling van de strafzaak. De advocaat van de verdachten zei geschrokken te zijn. 'Niet vanwege de inhoud, maar vanwege de manier waarop het wordt gebracht. Het is geen deugdelijk rapport.' Volgens de verdediging bestaat het rapport voor een groot deel uit interpretatie. 'Onze cliënten betwisten met klem dat er zou zijn gezegd dat iemand dood is. Er zou bijvoorbeeld ook doodsmoe gezegd kunnen zijn.' Ze willen een contra-expertise.

De Arubaan zou dronken zijn geweest en herhaalde voor de 'grap' meerdere keren dat hij een wapen had. Toen hij niet luisterde naar agenten die hem vroegen te stoppen, werd hij aangehouden. Omdat hij zich hevig zou hebben verzet, werd hij door vijf agenten tegen de grond gewerkt. DH01 paste de omstreden nekklem toe om het verzet te breken, en DH02 gaf een stomp op de neus van Henriquez en wreef pepperspray in zijn gezicht.

Na de arrestatie namen de agenten - hoewel dit tegen de regels is - Henriquez mee in de ME-bus. Op het bureau startten ze met de reanimatie. Er waren toen al zo'n zeven 'kostbare' minuten verstreken. Volgens de agenten konden ze niet anders dan Henriquez hardhandig arresteren. Ze konden het risico niet nemen dat hij daadwerkelijk een vuurwapen had en hij zou zich hevig hebben verzet. Zowel DH01 als DH02 lijdt aan ptss bleek woensdag. Beiden zeggen het vreselijk te vinden dat Henriquez is overleden.

Felle discussie
Forensisch deskundigen zijn het grondig oneens over de doodsoorzaak van Mitch Henriquez. Dat hij is overleden als gevolg van de aanhouding, staat vast. Maar welke rol de verdachte agenten hebben gespeeld? Daarover werd dinsdag in de zwaarbeveiligde rechtszaal op Schiphol fel gediscussieerd.

Tijd voor de feiten
Bijna tweeënhalf jaar na de dood van Mitch Henriquez is het tijd de feiten rond zijn hardhandige arrestatie te behandelen, vindt de rechter. De zaak wordt niet meer uitgesteld, ook al zijn er nieuwe beelden opgedoken. (+)

Nieuwe beelden
In de strafzaak over Mitch Henriquez zijn nieuwe beelden opgedoken. Daarop is te horen hoe omstanders uitspraken doen als: 'Helemaal bewusteloos. Er zit weinig leven in. Er zit helemaal geen leven meer in. Goed gedaan jongens, hij is helemaal bewusteloos.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden