Lipgloss maken oké, techniekstudie nee

Op ‘Girlsday’ bezocht een aantal meisjes Shell, om warm te draaien voor een technische studie...

Geconcentreerd maakt een tiental meisjes in witte jassen een mix van honing, frambozen, amandelolie en vaseline. Nadat het is fijngemalen en opgewarmd, wordt het vloeibare mengsel gezeefd en met een pipetje in potjes gedaan. Resultaat: lipgloss. Locatie: olieraffinaderij Shell Pernis.

Het was gisteren ‘Girlsday’, een initiatief van Technika 10 Nederland in samenwerking met Jet-Net, het Jongeren Technologie Netwerk Nederland.

Naar Amerikaans voorbeeld laten Nederlandse bedrijven sinds 2004 in de vierde week van april honderden meisjes kennismaken met techniek, ict en de dagelijkse beroepspraktijk. Shell Pernis deed dit jaar voor het eerst mee en ontving havo- en vwo-leerlingen van scholen uit Hellevoetsluis, Middelharnis en Hoogvliet.

Terwijl de potjes haargel van een naamsticker worden voorzien, legt de laboratoriumanaliste enthousiast uit dat de potjes door de flow in het mengsel vanzelf gaan draaien als ze op de magnetische plaat worden gezet.

In het lab van Shell zijn behalve de zestienjarige bezoekers maar weinig vrouwen te vinden. De analiste heeft één vrouwelijke collega tegenover dertien mannen. Onbekend maakt onbemind luidt de verklaring.

Er is een landelijk tekort aan scholieren die voor een technisch vakkenpakket (‘profiel’) kiezen, maar vooral meisjes laten het afweten. Slechts een paar procent laat zich op het vmbo verleiden tot een technisch opleiding. Meisjes op de havo en het vwo kiezen iets vaker voor een techniekprofiel, maar zij zijn nog steeds een minderheid. Minister Plasterk maakte daarom deze week bekend de komende jaren drie miljoen euro extra te besteden om meisjes te stimuleren voor techniek te kiezen.

De meiden op bezoek bij Pernis hebben allemaal al wél voor techniek gekozen. Ze hebben Natuur en Techniek, en vooral Natuur en Gezondheid als profiel. Een enkeling weet al wat ze wil gaan studeren. Lisanne Groenveldt (16): ‘Het wordt geneeskunde, maar dan wel onderzoeken in een laboratorium.’ Vriendinnetje Sylvia van Es (17) aarzelt, maar gaat waarschijnlijk psychologie studeren. ‘Geen techniek’, lacht ze, ‘maar deze dag heeft me wel geleerd dat Shell veel meer dan alleen maar olie is.’

Buiten op de raffinaderij glimmen pijpleidingen en vaten in de zon. Mannen met felgekleurde veiligheidskleding en bouwhelmen lopen tussen de installaties. Een rondleiding over het terrein wijst uit dat het werk buiten meestal door mannen wordt gedaan. ‘Dat is fysiek best zwaar, maar de operators die alles in de controlekamers aansturen kunnen net zo goed vrouw zijn’, zegt Karen de Lathouder, procestechnoloog op een van de fabrieken.

In een gesprek met jonge vrouwen die een ‘technische’ baan hebben, worden alle vooroordelen dat meisjes en techniek niet samengaan van tafel geveegd. Vrouwen onderschatten zich vaak en vergeten dat je techniek gewoon kunt leren.

De Lathouder studeerde technische scheikunde in Delft: ‘Het is misschien heel cliché, maar ik had een hele leuke scheikundeleraar. Hij heeft me echt enthousiast gemaakt voor de techniek.’ Een paar meisjes giechelen en kaatsen de bal terug. ‘Maar wat als je nu geen leuke leraar hebt?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.