Linzenschotel2

Pay-Uun Hiu


Ingrediënten

150-200 gram rode linzen
1 teentje fijngehakte knoflook
1 ui in ringen
2 gesneden preien
4 à 5 gekookte aardappelen
1 eetl. olie
2 theel. kerrie
1 theel. komijnzaadjes
1 theel. venkelzaadjes
1 theel. paprikapoeder
een scheutje rode wijn
0.5 liter groentebouillon
zout, peper


Altijd gedacht dat vleesvervangers voor vegetariërs waren, maar dat is dus een flagrant misverstand. Natuurlijk eten vegetariërs ook sojaproducten en quorn. En hoogstwaarschijnlijk ook wel in de vorm van groenteburgers en vegetarische schnitzels. Maar ze eten die produkten niet om daarmee de illusie te hebben dat ze toch een stukje vlees eten. Dat willen ze nou juist niet, dus waarom zou je doen alsof?

Vleesvervangers zijn er juist voor mensen die wel vlees eten, maar dat eens een keertje niet doen, omdat dat gezond zou zijn, of minder vet, of wat dan ook. Voor die mensen is er tofu in de vorm van gehaktballetjes en is er vegetarisch gehakt om een net echte spaghetti bolognese dan wel chili met/zonder carne te maken. Voor zulke mensen doet een grote zuivelproducent enorm veel moeite iets te bedenken en te verkopen wat voelt als vlees, wat kleurt als vlees en wat smaakt als vlees. Proefkonijnen jubelden al over de 'bite' van Valess, deze vleesvervanger uit zuivel, die overigens in het lokale winkelcentrum (de Amsterdamse Poort) nog niet te vinden was.

Dus weten we nu nog steeds niet waar dat spul werkelijk naar smaakt. Is het de smaak van rosé gebakken biefstuk? Of van gestoofd lamsvlees, of gerookt spek? Vlees heeft zoveel smaken dat je natuurlijk nooit met één vleesvervanger aan dat hele scala tegemoet komt. Dat is namelijk het tweede grote misverstand. Het enige wat echt vervangen moet worden, zijn de dierlijke eiwitten waar je zonder vlees en vis niet vanzelf aan komt, maar dat hoeft niet in de vorm van een gehaktbal of een karbonaadje. En het enige wat je werkelijk mist als beginnend vegetariër is de smaak van het spek in de zuurkool en het genot van een lang gesudderd sukadelapje dat uit elkaar valt op je tong.

Dat kan niet worden vervangen door tofu of eiwit. Ook al draai je er een knakworst van, het knakt niet en het heeft ook niet de combinatie van zout, sap, vet en de licht rokerige smaak. Net echt is toch te vaak net niet, dus waarom zou je jezelf willen bedotten met eten dat iets anders moet zijn dan het werkelijk is? Koester je zinnen met iets wat zo rijk aan smaak is, dat je vanzelf het vlees vergeet.


Bereidingswijze

Lekkere linzenschotel, nog makkelijk en snel klaar ook: fruit knoflook en uiringen in de olie. Voeg de prei toe en roer de kerrie, paprikapoeder, komijn en venkelzaadjes doorheen. Laat even bakken. Doe dan de linzen erbij, blus af met een scheutje rode wijn, voeg de bouillon en het laurierblaadje toe, laat even opkoken en zet het vuur dan 20 minuten laag. Doe er dan de gekookte aardappelen bij en laat nog 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden