Linzencurry met wortel en doperwten
Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: linzencurry met wortel en doperwten (voor 2 personen).
Een slow cooker, dat leek me geweldig. Al tijden bedacht ik hoe goed het moet zijn om 's ochtends je eten op te zetten en dan 's avonds een heerlijke stoofpot te hebben. Of om voor het slapengaan je eten zachtjes te laten sudderen en dan 's ochtends al het avondeten klaar te hebben.
Eerst nam ik me voor dat uit te proberen op mijn elektrische fornuis , op de laagste stand. Is er nooit van gekomen. Nu ben ik verhuisd en kan ik eindelijk weer op gas koken, maar je kunt een gaspit niet onbewaakt de hele dag of nacht aan laten staan, dus had ik een uitstekend excuus om op jacht te gaan naar zo'n slow cooker.
Die jacht duurde niet lang. Ik liep een grote Chinese winkel binnen en zag daar een elektrische stoom-stoofpot: een 'purple clay cooker', vernoemd naar de kleipot die staat te pruttelen in een bak met kokend water. Zoiets als een römertopf au bain marie en elektrisch met een timer. In het begeleidende receptenboekje vond ik tal van Chinese stoofpotgerechten, met complete kippen en duiven inclusief hun koppen, maar daar ging ik geweldige vegetarische varianten op verzinnen.
Ingrediënten
4 el. olijfolie
2 tl. kerriepoeder
1 tl. kurkumavpitjes van 5 kardemompeulen
1 rood pepertje (gedroogd)
1 ui, gesnipperd
1 stukje gember, geschild en fijngehakt
250 gr. wortel in blokjes
150 gr. rode linzen
200 ml. kokosmelk
300-400 ml. groentebouillon
200 gr. (verse) doperwten
1 steranijs
1 staafje kaneel
1 scheutje citroensap
½ bosje verse koriander, fijngehakt
Verder dan de congee (Chinese rijstepap) van de vorige keer ben ik nog niet gekomen. Om een of andere reden zit dat slow cooken nog niet in mijn systeem. Een paar bonengerechten zijn ronduit mislukt, waarna ik overstapte op de curry's. Tegen de tijd dat ik had bedacht wat lekker zou zijn en de boodschappen had gedaan, waren er van de 7 à 8 uur die nodig zijn voor dit langzame koken nog twee over. Daarom een curry uit de braadpan, waar niks mee mis is, en rode linzen die altijd makkelijk zijn, omdat ze zonder weken in een half uur gaar zijn.
Doe de olie in de braadpan en laat die met de kerrie, de kurkuma en de kardemompitjes langzaam op temperatuur komen. Als de olie heet genoeg is, fruit dan de gember, ui en rode peper erin. Bak de wortel mee en vervolgens de linzen. Voeg de kokosmelk, 250 ml. groentebouillon en de doperwten toe. Laat aan de kook komen, doe het kaneelstaafje en de steranijs erbij. Laat het linzenmengsel een half uur op een laag pitje sudderen.Voeg indien nodig tussendoor wat bouillon toe tot je de gewenste dikte hebt.
Een dikke linzencurry is lekker met rijst, een dunnere curry kan ook als soep worden gegeten met brood. Haal het pepertje, de steranijs en het kaneelstaafje eruit. Maak het gerecht af met een scheutje citroensap, zout en peper, en strooi bij het opdienen wat verse koriander over de borden.
Reageren: volkskeuken@volkskrant.nl