RECEPT

Linzen met rookworst en champignons

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: linzen met rookworst en champignons. Hoofdgerecht voor 2 personen.

Beeld Loethe Olthuis

De VVD is met overweldigende meerderheid verkozen tot 'Dierenverschrikker van het jaar 2016', meldde de stichting Dier & Recht deze week. Dier & Recht houdt zich vooral bezig met de juridische aspecten van onze omgang met dieren en stelt elk jaar een lijst op van organisaties die het niet zo nauw nemen met dierenwelzijn. Dit jaar 'won' de VVD dus, ruim voor Kentucky Fried Chicken met zijn plofkippen en de fokkers van Franse inteeltbulldogs.

Hoe kan dat nou? Simpel, zegt Dier & Recht. Zij hebben alle moties die verbetering van dierenwelzijn voorstelden, geturfd en wat bleek: de VVD stemde maar in 6 procent van de gevallen vóór de motie. Ter vergelijking: de CDA, SGP en ChristenUnie bedeelden Gods schepsels met 11, 20 en 29 procent positieve stemmen en bij de PVV en PVDA werden 65 en 36 procent vóórstemmen geteld. Partij voor de Dieren, GroenLinks en de SP stonden bovenaan met verreweg de meeste voorstemmers.

Een flink deel van deze moties ging over de situatie van onze consumptiedieren. Over preventie van stalbranden bijvoorbeeld, steun voor een plan om kalveren bij de moederkoe te kunnen houden of het geleidelijk afbouwen van snelgroeiende plofkiprassen met een hoog antibioticagebruik. Zaken waar ieder weldenkend mens tegenwoordig het nut van inziet, ook als je nog een stukje worst bij je linzen wilt eten. Ik vraag me af: zou Rutte dit nou allemaal 'normaal' vinden?

Bereiding

Gaar de rookworst in heet water volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Haal hem uit de pan en laat even rusten. Snijd de worst doormidden en snijd een helft in halve of kwart plakjes (bewaar de rest, bijvoorbeeld voor op brood).

Verhit een flinke scheut olijfolie in een wok en bak de uisnippers ca. 3 minuten op laag vuur. Draai het vuur hoger en voeg de champignonplakjes, paprikareepjes, gehakt pepertje en gehakte knoflook toe. Bestrooi met wat zout en roerbak op matig tot hoog vuur nog 3 tot 4 minuten. Voeg de linzen en rookworst toe en roerbak nog even tot alles goed heet is; schep tenslotte de munt erdoor. Schep de linzen, heel trendy, in kommen. Geef er (op bordjes) een witlofsalade met geraspte wortel bij.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

olijfolie
1 blikje linzen (netto 310 g), uitgelekt
1 verse biologische rookworst (bv. van Bio+)
1 rode paprika, in dunne kleine reepjes
1/2 rood pepertje, zonder zaadjes, fijngehakt
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gehakt
250 g (1 bakje) kastanjechampignons, in plakjes
blaadjes van 1 bosje munt, fijngehakt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.