Lintje, lach en traan voor vertrekkende Kamerleden

Twaalf vertrekkende Kamerleden zijn vandaag door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dat heeft Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, die vandaag zelf ook afscheid neemt, bekendgemaakt.

Gerdi Verbeet Beeld ANP
Gerdi VerbeetBeeld ANP

Het gaat om Charlie Aptroot (VVD), Willibrord van Beek (VVD), Pauline Smeets (PvdA), Jack Biskop (CDA), Elly Blanksma-van den Heuvel (CDA), Coskun Cörüz (CDA), Kathleen Ferrier (CDA), Ger Koopmans (CDA), Henk Jan Ormel (CDA), Margreeth Smilde (CDA), Mirjam Sterk (CDA) en Boris van der Ham (D66).

Verbeet deelde de lintjes uit. Haar woorden veroorzaakten diverse keren een lach en een traan. Zo hield Ineke van Gent (GroenLinks) het niet droog, toen ze door Verbeet werd geprezen als iemand met onder meer charme, flair en improvisatievermogen.

Richard de Mos, die tot zijn ontsteltenis niet meer op de kandidatenlijst van de PVV kwam, moest ook zichtbaar tegen zijn tranen vechten. Verbeet zal hem 'zeer' missen: 'We hebben verschrikkelijk veel gelachen samen.'

Koefnoen-types
Maar er was ook ruim baan voor de gulle lach, vooral toen Verbeet het woord richtte tot Ad Koppejan van het CDA: 'Ik kom nu toe aan de Koefnoen-types.'

Moederlijk strooide Verbeet met lovende woorden. Ook bijvoorbeeld voor Eric Lucassen, evenmin op de laatste PVV-kandidatenlijst gezet. Hij kwam zeer ongelukkig in het nieuws doordat hij onder meer zijn buren zou hebben geterroriseerd. Maar hij werd een gedegen Kamerlid, vindt Verbeet, met veel dossierkennis. Ze was ook vol lof over de prettige manier van debatteren van zijn partijgenotes Willie Dille en Karen Gerbrands.

Vrijwilligerswerk
Prachtig noemde Verbeet het dat SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang na zijn vertrek uit de Kamer vrijwilligerswerk wil gaan doen voor mensen met financiële problemen 'in plaats van een carrière bij een bank'. En dan met een knipoog: 'Al zal 't dat wel worden, hoor'.

Onder de afzwaaiers was ook Sharon Dijksma van de PvdA, met haar 41 de 'nestor' van de Kamer. Achttien jaar geleden begon ze in het parlement. 'Het Kamerlidmaatschap is een van de meest onderschatte functies.' Met een grote mond en een beetje geluk kom je er niet: 'Het is een ambacht.'

Verbeet zelf is ook benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau, zo maakte premier Mark Rutte vandaag bij haar afscheid bekend. Rutte noemde Verbeet waardig, onberispelijk en zich volkomen bewust van haar ambt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden