Linschoten wekt kritiek met uitspraak AOW

Staatssecretaris Linschoten doet aan onverantwoorde struisvogelpolitiek als hij zegt dat er geen reden tot paniek is over de toekomst van de AOW....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Daarbij zette de staatssecretaris zich af tegen de 'paniek' over de gevolgen van de verdubbeling van het aantal 65-plussers in de komende veertig jaar. De staatssecretaris baseerde zich daarbij op het inmiddels tien jaar oude rapport van de commissie-Drees, waarin een verhoging van de premielast met 1 tot 4 procent afdoende wordt genoemd om de AOW-claims te kunnen betalen.

Dat ligt onder meer aan het feit dat de AOW wordt gekoppeld aan de cao-lonen, en niet aan de feitelijk verdiende, hogere, lonen. De AOW maakt hierdoor een steeds kleiner deel uit van het feitelijk verdiende loon en blijft dus betaalbaar. Verder gaat Linschoten uit van een sterke stijging van het aantal mensen met betaald werk zodat meer mensen premies betalen voor de AOW.

Volgens Van Zijl beroept Linschoten zich ten onrechte op het rapport-Drees. Het rapport zegt dat er wel degelijk ingrepen nodig zijn om de AOW veilig te stellen. Linschoten verzwijgt de 'radicale suggestie' die het rapport doet. De AOW voor alleenstaande ouderen zou verlaagd moeten worden van 70 naar 50 procent van wat een echtpaar krijgt. Alleen dan blijft de AOW in de toekomst betaalbaar, volgens het rapport.

Van Zijl zegt dat het goed is dat Linschoten wat van de paniek rond de toekomst van de AOW wegneemt maar er is volgens hem wel degelijk actief beleid nodig. 'De staatssecretaris is onverstandig om het zo eenvoudig af te doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden