Linkse topvrouwen genoeg

Is het wel zo dat er meer rechtse dan linkse topvrouwen zijn?

Malou van Hintum

Topvrouwen worden bijna altijd door rechts geleverd. Hoe kan het toch dat links, voorvechter van de sociaal zwakkeren, het laat afweten bij het benoemen van machtige vrouwen?

Het is een vraag – of eigenlijk een stelling. Klik een beetje rond op deze site en je komt ‘em verschillende keren tegen. Neelie Kroes, Angela Merkel, Condoleezza Rice. Machtige vrouwen zijn rechtse vrouwen. Of is het zo dat rechtse krachten meer macht hebben dan linkse, en linkse topvrouwen daarom minder opvallen? Of niet herkend worden, omdat van topvrouwen wordt gedacht dat ze wel rechts zullen zijn?

De oppositieleider in de Tweede Kamer, SP-fractievoorzitter Agnes Kant, is een vrouw.

De partijleider van GroenLinks, Femke Halsema, is een vrouw.

En vooruit, de fractieleider van een kleine grote smaakmaker: Marianne Thieme, Partij voor de Dieren. Vrouw.

De voorzitter van de grootste vakbond in Nederland, Agnes Jongerius, is een vrouw.

De president van de Algemene Rekenkamer, PvdA’er Saskia Stuiveling: vrouw.

De directeur van een van de grootste milieuorganisaties in Nederland, GreenPeace, heet Liesbeth van Tongeren. Een vrouw.

De directeur van de Stichting Natuur en Milieu, één van de meest invloedrijke milieuorganisaties in Nederland, is Mirjam de Rijk. Ook een vrouw.

De speciale ambassadeur voor de Millenniumdoelen, Stella Ronner-Grubacic, is een vrouw (voormalig minister en internationaal topambtenaar PvdA’er mevrouw Eveline Herfens, bemoeit zich trouwens ook tegen de Milleniumdoelen aan).

O ja, laten we onze PvdA-ministers niet vergeten: Ella Vogelaar, Jacqueline Cramer, Guusje ter Horst. Vrouwen.

En ook de sociaal-democratische staatssecretarissen even noemen: Jet Bussemaker, Nebahat Albayrak en Sharon Dijksma.

De directeur van Oxfam Novib, een van de grootste Nederlandse ontwikkelingsorganisaties, is oud-kamerlid voor GroenLinks Farah Karimi, een vrouw.

Nederlands bekendste Europarlementariërs zijn twee vrouwen: Sophie in ’t Veld van D66 (misschien niet links, maar toch zeker niet rechts), en Kathalijne Buitenweg van GroenLinks.

En kent u de secretaris-generaal van Amnesty International? Irene Kahn, een vrouw.

Dan zijn er nog invloedrijke vrouwen zoals de PvdA’ers Margreeth de Boer (onder meer lid van de Raad van Commissarissen van Shell Nederland en bestuurslid van Unesco) en Trude Maas, een grootverzamelaar van commissariaten (onder meer Philips, Schiphol en ABN Amro).

PvdA’er Margo Vliegenthart is behalve lid van de raad van commissarissen van DSM ook kroonlid van de SER en lid van de Raad van Toezicht van het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidszorg en Ziektepreventie).

PvdA’er Pauline Meurs is senator, hoogleraar en voorzitter van Zonmw, de organisatie die onderzoek in de gezondheidszorg financiert.

En PvdA’er Louise Gunning-Schepers is voorzitter van de Raad van Bestuur van het Amsterdamse Academisch Medisch Centrum, een van de grootste academische ziekenhuizen in Nederland. Inderdaad, een vrouw.

Natuurlijk moeten er veel meer linkse topvrouwen komen, daar gaat het niet om. Maar doe niet alsof ze er helemaal niet zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden