Column

Linkse rakkers zijn goed voor Griekenland

Het spel en de knikkers

De Griekse economie groeit dit jaar naar verwachting van de Europese Commissie met 3,5 procent, ruim boven het gemiddelde in de Europese Unie (1,7 procent groei) en Nederland (1,4 procent). In het tweede half jaar van 2014 begon de zon in Griekenland te schijnen: na jaren van krimp, groeide het nationaal inkomen weer, een omslag die dit jaar versterkt doorzet. Nog problemen genoeg, maar het gaat beter met Griekenland.

Gaat de nieuwe Griekse regering het herstel breken in de knop? Of is het juist een voordeel dat er nu linkse rakkers aan de knoppen zitten? Ik vermoed het laatste.

Deze week waren we getuige van de Europese tour van de nieuwe Griekse premier Tsipras en zijn minister van Financiën Varoufakis. Ze zijn fris -- want de hele week koud gedoucht door Europese ambtsdragers -- teruggekeerd in Griekenland om dit weekeinde de regeringsverklaring uit te spreken. De boodschap van Europa: aan internationale afspraken over schuld, rente en hervormingen wordt niet getornd. Internationaal zit de Griekse regering dus klem, vast in het keurslijf van afspraken die vorige regeringen hebben gemaakt.

Hoe gaat dit verder? Denk even mee, op zoek naar de meest waarschijnlijke uitkomst.

Stap 1: breken of spelen? De Griekse regering moet nu eerst kiezen tussen het verlaten van de euro en het accepteren van de opgelegde internationale spelregels. De kosten van breken zijn astronomisch, dus zal de knarsetandende keuze zijn: accepteren. Pas dan kan het internationale spel verder worden gespeeld.

Stap 2: ander beleid in Griekenland. Binnen de randvoorwaarden van de trojka, het verbond van de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie dat de hervormingen in Griekenland afdwingt en bewaakt, kan de regering-Tsipras wel degelijk ander beleid voeren dan haar voorgangers. Drie voorbeelden, die samen aangeven dat pijn en fijn anders, linkser, kunnen worden verdeeld.

Een: Tsipras wil en kan werk maken van wat in NRC Handelsblad de 'zondige driehoek' wordt genoemd; het oligarchische bolwerk van politieke, financiële en mediabelangen in Griekenland gericht op corruptie en belastingontduiking en het frustreren van het bestrijden ervan. Het is echt een klusje voor deze linkse rakkers om die stal uit te mesten. Minder corruptie, meer belastinginkomsten. Goed voor de economie.

Twee: meer overheidsbanen. Tsipras kan deze verkiezingsbelofte gestand doen door juist bij de bestrijding van de 'zondige driehoek' meer mensen in te zetten. Belastingdienst, politie en justitie. De trojka zal graag helpen en dolblij zijn.

Drie: verhoging minimumloon. Door de drastische ingrepen van de afgelopen jaren is de Griekse economie weer concurrerend geworden. De verhouding tussen lonen en productiviteit is hersteld. Een voorzichtige, stapsgewijze verhoging van het minimumloon kan de economie best hebben. Dit heeft niet alleen een sociaal en politiek voordeel. Het economische voordeel is dat deze inkomensstijging direct leidt tot meer bestedingen, wat helpt bij economisch herstel.

Deze drie voorbeelden illustreren slechts dat de Grieken, binnen de gestelde randvoorwaarden, echt andere keuzen kunnen maken.

Stap drie: als Tsipras zich heeft neergelegd bij de gemaakte internationale afspraken, en als de Griekse regering zich bij het maken van nieuw binnenlands beleid verstandig links heeft getoond, kan er internationaal best een beetje bewogen worden. De gehate 'trojka' blijft, maar kan wel anders heten en anders worden ingericht. Schuld wordt niet kwijtgescholden, maar over voorwaarden valt te praten. Lucht, daar gaat het om.

Dan is dit de uitkomst: het herstel van de Griekse economie is al ingezet. Verstandig links beleid kan dat aanzwengelen. Een beetje lucht erbij van de internationale financiers en het vuur gaat branden.

Zo maar doen dan.

Reageren: frank@argumentenfabriek.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.