Linkse Peruaan wint eerste stembusronde

De linkse oud-militair Ollanta Humala heeft zondag de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Peru gewonnen. Waarschijnlijk moet hij het in de beslissende tweede ronde op 5 juni opnemen tegen Keiko Fujimori, de dochter van de voor misdaden tegen de menselijkheid veroordeelde ex-president Alberto Fujimori.

VAN ONZE CORRESPONDENT ALLART HOEKZEMA

SANTA CRUZ - Ondanks Peru's economische voorspoed van de laatste jaren leeft eenderde deel van de bevolking onder de armoedegrens. Met de belofte een einde te maken aan de frustraties van de laagste klassen heeft Ollanta Humala ruim 30 procent van de uitgebrachte stemmen behaald. Dat is geen absolute meerderheid, waardoor er over twee maanden een tweede ronde volgt.

Oud-luitenant-kolonel Humala won ook in 2006 al eens de eerste ronde, maar hij moest het toen in de tweede ronde afleggen tegen het huidige staatshoofd, Alan García. Die nederlaag werd toen uitgelegd als een afwijzing van Humala's openlijke affiniteit met de Venezolaanse president Hugo Chávez.

Inmiddels heeft hij Chávez als mentor ingewisseld voor de Braziliaanse ex-president Lula. Bovendien heeft hij beloofd Peru niet in een radicaal economisch avontuur te storten. 'We zijn bereid veel concessies te doen voor de eenheid van Peru', aldus Ollanta tijdens het overwinningsfeest zondagnacht. 'We gaan praten met alle politieke krachten die mee willen werken aan een grote transformatie van ons land. Die verandering zal zich geleidelijk voltrekken.'

Volgens de voorlopige resultaten heeft de rechtse Keiko Fujimori de tweede plaats bemachtigd met 23 procent van de stemmen. Ze heeft een solide electoraat geërfd van haar vader: nostalgische kiezers die vinden dat oud-president Alberto Fujimori Peru in de jaren negentig van de ondergang redde door de hyperinflatie en de linkse guerrilla te verslaan. Die nalatenschap is echter ook Keiko's achilleshiel. Veel Peruanen zijn niet bereid tot vergeving van de grove mensenrechtenschendingen en corruptie, waarvoor Alberto Fujimori in 2009 tot 25 jaar cel werd veroordeeld.

Enquêtes wijzen uit dat zowel Humala als Keiko Fujimori zeer impopulair zijn bij zeker 50 procent van het Peruaanse electoraat. Daardoor wordt de tweede ronde, die gehouden wordt op 5 juni, uitermate onvoorspelbaar.

De gematigde middenklasse 'staat voor een bijna onmogelijke tweesprong', zegt Augusto Ivarez Rodrich, politicoloog en columnist van dagblad La República uit Lima. 'De vraag is of de mensen die niet op Humala hebben gestemd in de eerste ronde, zich laten verleiden door zijn vermeende metamorfose. Als dat niet gebeurt, zullen ze kiezen voor Keiko met het argument dat zij, ondanks het duistere verleden van haar vader, in ieder geval het marktgerichte beleid zal voortzetten', aldus Ivarez Rodrich.

Oud-minister van Financiën en voormalig Wereldbank-econoom Pedro Pablo Kuczynski, die volgens de voorlopige uitslag strandde op 21 procent van de stemmen, zei in een eerste reactie en verwijzend naar Humala en Keiko: 'We willen geen prehistorische oplossingen met dinosaurussen. We wensen moderniteit voor alle Peruanen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden