Linkse partijen vinden 'trendbreuk' zwarte scholen onbegrijpelijk

DEN HAAG - De 'trendbreuk' van minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) om zogenoemde zwarte scholen niet meer tegen te gaan, valt slecht bij de linkse oppositie in de Tweede Kamer. PvdA, GroenLinks en SP spreken van een onbegrijpelijke stellingname van de minister.

Gedoogpartner PVV heeft het daarentegen over een eerste stap in de goede richting. D66 noemt beleid op kleur onzinnig. Die partij steunt daarmee de uitspraken van Van Bijsterveldt.

De minister zei maandag in een interview in de Volkskrant dat ze geen verdere actie zal ondernemen om het aantal zwarte scholen terug te dringen, terwijl in vorige kabinetten juist veel geld opzij werd gezet ter bestrijding van segregatie. 'Het gaat me nu vooral om de kwaliteit van het onderwijs. Die hoeft geen verband te houden met de kleur van de school', aldus Van Bijsterveldt.

Lopende projecten gaan door
De minister meldde wel dat lopende projecten om spreiding te stimuleren niet zullen worden stopgezet. Maar nieuwe projecten worden niet meer gestart. 'Dom, heel erg dom', hekelt Kamerlid Manja Smits (SP) die uitspraken van de minister. 'We moeten er niet zomaar van uit gaan dat achterstanden door isolement op school worden opgelost.' Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks) noemt de lijn van het kabinet symboolpolitiek. 'Jaren van actief beleid worden nu door de minister teniet gedaan.' Ook de PvdA is kritisch over het kabinet. 'Een zorgelijke situatie', aldus Kamerlid Martijn van Dam.

Volgens parlementariër Boris van der Ham (D66) zegt de minister terecht dat beleid op kleur onzinnig is. 'Wij zien net als de minister liever dat de kwaliteit van de scholen wordt verbeterd', aldus het Kamerlid. 'Slepen met kinderen is niet de oplossing.' Volgens de PVV zijn de uitspraken van Van Bijsterveldt een eerste stap in de goede richting. 'Het is vreemd om ouders te dwingen om tegen hun wil in te mengen', aldus Kamerlid Harm Beertema. 'Wat ons betreft worden ook de lopende trajecten gestopt. Die worden nu uit ideologisch oogpunt nog even voortgezet.'

Regeringspartijen VVD en CDA spreken van een verstandige beleidsrichting van de minister. 'We moeten af van het goedbedoelde wensdenken', aldus VVD-parlementariër Ton Elias.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden