Linkse partij stapt uit coalitie

Onenigheid over de publieke omroep heeft ertoe geleid dat een van de drie Griekse regeringspartijen vrijdag uit de coalitie is gestapt. Daardoor is de parlementaire basis van het kabinet van premier Antonis Samaras smal geworden. Er wordt gevreesd voor een nieuwe periode van politieke instabiliteit.

ATHENE - De regeringspartijen slaagden er niet in overeenstemming te bereiken over de wijze waarop de staatsomroep ERT weer moet gaan uitzenden. De omroep werd vorige week in opdracht van Samaras uit de lucht gehaald om kosten te besparen. De ruim 2.600 medewerkers verloren hun baan.


De kleinste van de drie coalitiepartners, de partij Democratisch Links, reageerde boos op de maatregel en zegde gisteren de samenwerking met Samaras op. Ze trok haar twee ministers terug. De partij lijkt echter geneigd de regering te blijven steunen bij parlementaire stemmingen over hervormingen en bezuinigingen.


'Het land heeft geen behoefte aan verkiezingen', liet partijleider Fotis Kouvelis weten. 'Democratisch Links houdt vast aan haar hervormingsbeleid en zal doorgaan met het zoeken naar oplossingen binnen de grenzen van de Europese werkelijkheid.'


Samaras liet weten dat hij wil doorregeren, ook zonder Democratisch Links. Hij zei vast te houden aan de hervormingen die worden verlangd om buitenlandse leningen te kunnen blijven ontvangen. De premier wil zijn ambtstermijn van vier jaar volmaken.


Samen met de socialistische partij Pasok hebben de conservatieven van Samaras een krappe meerderheid van drie zetels in het parlement dat driehonderd leden telt. Dat maakt de regering kwetsbaar in een periode dat zij pijnlijke bezuinigingen en hervormingen moet doorvoeren om de schuldencrisis het hoofd te bieden.


De vrees voor terugkeer naar politieke instabiliteit maakte financiële markten nerveus. De rente op staatsobligaties steeds tot het hoogste punt sinds april, de Griekse aandelen zakten 4 procent.


Controleurs van de Europese Unie en van het Internationaal Monetair Fonds gaan begin juli weer naar Athene om te kijken hoe ver Griekenland is gevorderd met zijn hervormingsprogramma. Eurocommissaris Olli Rehn zei de stabiliteit van de afgelopen maanden te beschouwen als een bemoedigend teken voor herstel van de Griekse economie. 'Voor de Griekse bevolking hoop ik dat de stabiliteit blijft. Ik doe een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de politieke leiders in Griekenland.'


De huidige onrust begon ruim een week geleden toen Samaras de ERT liet sluiten omdat het een haard van geldverspilling zou zijn. Hij voelde zich gedwongen de EU en het IMF te laten zien dat hij bereid is grondig te snoeien in de staatsuitgaven.


De maatregel leidde tot breedgedragen protest. Ook zijn regeringspartners reageerden afwijzend. Onder druk van de kritiek bood Samaras aan een nieuwe omroep te vormen, met 2.000 van de 2.600 werknemers die ontslag hadden gekregen.


Pasok stemde in met het compromis, maar Democratisch Links liet zich niet overhalen. Deze partij vindt dat alle ontslagen werknemers weer in dienst moeten worden genomen. Volgens de linkse leider Kouvelis gaat het om meer dan alleen de ERT-uitzendingen. 'Het is een kwestie die het fundament van de democratie raakt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden