Linkse oppositie kissebist over SP-plan voor schaduwkabinet

SP-voorman Jan Marijnissen wil naar Brits model een schaduwkabinet samenstellen. Dat zou moeten bestaan uit PvdA, GroenLinks en SP, zegt hij vandaag in de Volkskrant....

'Jemig, wat een getut. Laat die heren nou eens ophouden met dat gekissebis', zegt GroenLinks-leider Femke Halsema, de derde partner in Marijnissens droom. Om vervolgens ook zelf een duit in het zakje te doen: 'Mij heeft Jan ook nooit zoiets voorgesteld. Maar een schaduwkabinet, dat is toch maar een speeltje. Als we nou eerst eens kijken of we gewoon wat effectiever kunnen samenwerken.'

Na twee jaar oppositie (tegen Balkenende I en II) is volgens de drie hoofdrolspelers vooruitgang geboekt in de samenwerking tussen PvdA, GroenLinks en SP. Onder Bos' voorganger Melkert mocht de PvdA SP-moties niet steunen. Nu werken de twee partijen geregeld samen aan een voorstel, ook met GroenLinks.

Maar Marijnissen noemt tegelijkertijd GroenLinks elitair en verdenkt Bos er nog altijd van dat hij eigenlijk de SP de nek wil omdraaien ('hij wil een tweepartijenstelsel'). Bos verwijt Marijnissen dat hij tweemaal electorale winst op links teloor heeft laten gaan, door een lijstverbinding tussen PvdA en SP af te wijzen bij Tweede-Kamer- en Europese verkiezingen .

Halsema verwijt Marijnissen en Bos dat ze zich een jaar geleden niet achter een tienpuntenplan van GroenLinks wilden scharen dat de oppositie één stem moest geven.

Het is zonneklaar: van een hecht verbond tussen PvdA, GroenLinks en SP is nog lang geen sprake. Laat staan dat de drie de handen ineen slaan om, zoals Marijnissen wil, een schaduwkabinet te vormen. Eenmaal eerder gebeurde dat in Nederland, onder aanvoering van PvdA-voorman Joop den Uyl.

De SP-voorman wil een akkoord op 25 hoofdpunten sluiten en daarmee een tiental schaduwministers het veld in sturen. Zo'n schaduwkabinet kan zelfstandig plannen maken en namens de oppositie tegenvoorstellen voor kabinetsplannen verwoorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.