Linkse leider Italie verlaat goedkope 'volkswoning'

Het schandaal over de duizenden dure 'volkswoningen' in Rome die voor weinig geld zijn verhuurd aan politici en vakbondsleiders, heeft zijn eerste slachtoffers geëist....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

ROME

Clemente Mastella, voorzitter van het centrum-rechtse Christendemocratisch Centrum, heeft D'Alema's voorbeeld gevolgd. Walter Veltroni, hoofdredacteur van de PDS-krant L'Unità en tweede man van de partij en van de centrum-linkse coalitie, heeft huurverhoging geëist, anders zal hij een ander huis zoeken.

Andere politici weigeren hun huis op te geven, omdat de toewijzing, zeggen ze, volkomen legaal was. Daarop wees ook D'Alema in de populairste talkshow van de Berlusconi-kanalen. Waarom gaat hij toch verhuizen? 'Omdat ik iedere verdenking dat ik privileges geniet, wil vermijden.'

D'Alema weigert echter 'morele lesjes' van Il Giornale, de krant die het huurschandaal aan het licht heeft gebracht. Tegen de uitgever van deze krant, Paolo Berlusconi, begint op 22 september een proces omdat hij kapitalen aan smeergeld heeft betaald om kantoorgebouwen van de Fininvest-groep te verkopen aan een bank.

Het huurschandaal heeft een serie verwante misbruiken aan het licht gebracht. Duizend ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben thuis een telefoon die is aangesloten op de centrale van het ministerie. Tienduizend ambtenaren hebben zaktelefoons van de staat. En nog altijd doen aanbevelingen en vriendjespolitiek wonderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden