Linkse kandidaat Colom wint verkiezingen Guatemala

Alvaro Colom wordt de nieuwe president van Guatemala. De zakenman,die heeft beloofd de strijd aan te binden met de schrijnende armoede in het Midden-Amerikaanse land, kreeg volgens voorlopige uitslagen bijna 53 procent van de stemmen...

ANP/AFP

De 56-jarige Colom eiste de overwinning op temidden van juichende aanhangers van zijn centrum-linkse partij Nationale Eenheid van Hoop. De even oude Perez, kandidaat van de conservatieve Patriottische Partij, erkende zijn verlies. Hij zei een constructieve oppositie te zullen voeren en te zullen blijven strijden tegen corruptie, geweld en straffeloosheid, de onderwerpen waar hij in zijn campagne op heeft gehamerd.

Colom, die staatssecretaris van economische zaken is geweest, wil banen scheppen, het rechtssysteem hervormen en sociale programma's opzetten voor de armen die meer dan de helft van de bevolking van dertien miljoen uitmaken. Colom zette zich tijdens de burgeroorlog in voor mensen die voor het geweld naar de afgelegen hooglanden waren gevlucht en is tot Maya-priester gewijd. Hij zei zijn ervaringen als bemiddelaar bij het beëindigen van de burgeroorlog te zullen gebruiken om de misdaad omlaag te brengen. Dat kan alleen maar als het probleem bij de wortel wordt aangepakt, zei hij.

Guatemala is met meer dan vijfduizend moorden per jaar het meest gewelddadige land van Midden-Amerika en veiligheid was voor de kiezers het belangrijkste onderwerp. Perez pleitte voor invoering van de doodstraf, meer politieagenten en het inzetten van het leger als middelen om de misdaad te bestrijden.

De verkiezingscampagne was bijzonder gewelddadig. Meer dan vijftig kandidaten, partijactivisten en familieleden van deze mensen werden vermoord. De tweede ronde verliep zonder belangrijke incidenten. Er waren meer dan 30.000 politieagenten en soldaten ingezet om de kiezers te beschermen. De opkomst bedroeg ongeveer 47 procent.

Alvaro Colom groet maandag zijn aanhangers nadat bekend is geworden dat hij de presidentsverkiezingen van Guatemala gewonnen heeft. De linkse zakenman heeft beloofd de strijd aan te binden met de schrijnende armoede in het Midden-Amerikaanse land. (AP) Beeld
Alvaro Colom groet maandag zijn aanhangers nadat bekend is geworden dat hij de presidentsverkiezingen van Guatemala gewonnen heeft. De linkse zakenman heeft beloofd de strijd aan te binden met de schrijnende armoede in het Midden-Amerikaanse land. (AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden