'Linkse indoctrinatie' slaat de plank mis

Ik ben een links meisje. Bovendien studeer ik filosofie aan de UvA en heb ik twee maanden geleden mijn masterscriptie over Ayn Rand verdedigd. Het verbaast me dan ook niet dat ik van alle kanten artikelen aangereikt krijg over Yernaz Ramautarsings aanval op de 'linkse indoctrinatie' van de UvA. Hij heeft een punt, maar met 'linkse indoctrinatie' slaat hij de plank mis.


Zijn de sociale wetenschappen aan de UvA een links bolwerk? Misschien. Maar de economische wetenschappen aan de Erasmus Universiteit zijn een rechts bolwerk, waar je niet welkom bent als werkgroepdocent als men vreest dat je de 'vrije markt' niet verdedigt.


Ramautarsing heeft gelijk dat studenten onvoldoende aangemoedigd worden voor zichzelf te denken. Een kritische geest heeft een flinke portie moed nodig; wie haar hoofd boven het maaiveld uitsteekt, kan op weerstand rekenen. Ook Ramautarsings en mijn eigen geliefde roman Atlas Shrugged van Ayn Rand laat dit zien. De hoofdpersonen kunnen alleen vasthouden aan hun principes door zich terug te trekken uit de samenleving en te wachten tot er ruimte ontstaat om de juistheid van hun idealen aan te tonen.


Moet Ramautarsing dat ook doen? Nee. Als we Ayn Rands andere werk goed lezen, zien we dat zij eigenlijk meer vertrouwen heeft in filosofisch onderwijs dan in revolutie. Ramautarsing is dus goed bezig met zijn nadruk op onderwijshervorming. Daarbij zou hij zich moeten keren tegen universitaire indoctrinatie in het algemeen. Hij zou de kritische geest moeten verdedigen, of die nu uiteindelijk links of rechts wordt. Hij zou zich tegen de vooringenomen houding van linkse én rechtse docenten moeten keren, eerder dan tegen het curriculum.


Kritisch denken is een vaardigheid. Wie die goed beheerst, kan van alles lezen en haar eigen conclusies trekken. Dat zouden we op de universiteit moeten leren, juist als we 18 jaar zijn en ongevormd de academische wereld betreden.


Ik schreef mijn masterscriptie bij een linkse docent. Stond hij open voor Ayn Rand? Niet bepaald. Toch heb ik het gedaan. Dat vergde, in de woorden van mijn scriptiebegeleider, 'doorzettingsvermogen en eigenwijsheid'. 'Indoctrinatie' kan dus voorkomen worden als we studenten doorzettingsvermogen en eigenwijsheid bijbrengen. Dat is beter dan linkse door rechtse indoctrinatie vervangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden