Linkse fracties vinden rouwperiode te lang

Het parlement moet korter rouwen als er een lid van het Koninklijk Huis overlijdt. Dit vinden de linkse fracties in de Tweede Kamer, LPF en D66....

Na het overlijden van prinses Juliana loopt de Kamer vijf vergaderdagen mis, waaronder de dag dat Juliana wordt bijgezet en vandaag, waarop de verenigde vergadering de prinses herdenkt. Zo resteren er drie dagen waarop de Kamerleden niets zichtbaars doen.

De republikeinen Harry van Bommel (SP) en Ineke van Gent (GroenLinks) vinden dat te lang. Volgens de twee parlementarïers wordt er Kamerbreed over geklaagd, maar durft niemand het hardop te zeggen. Ook de ondervoorzitter van de Tweede Kamer Sharon Dijksma vindt dat de rouwperiode korter zou kunnen.

De overbrenging van het stoffelijk overschot van prinses Juliana van paleis Soestdijk naar paleis Noordeinde wordt live geregistreerd op Nederland 2 van 10.45 tot 14.30 uur. Dan wordt ook de herdenking van de verenigde vergadering uitgezonden.

In een toelichting op de aangifte bij de burgerlijke stand van zijn zoon Claus-Casimir zei prins Constantijn dat als het kind op Claus gaat lijken, hij ook die roepnaam krijgt.

Burgemeester Deetman van Den Haag sprak de vader toe met een verwijzing naar het overlijden van prinses Juliana: 'Het feit dat deze twee ingrijpende gebeurtenissen zo kort na elkaar hebben plaatsgevonden, symboliseert welhaast de cyclus van het leven.'

De feestelijkheden rond de bruiloft van prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit op 24 april worden versoberd. Het bal, een dansvoorstelling en de receptie aan de vooravond worden geschrapt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden