Linksback

De voorspelmanie, modelgevangene Volkert van der G. en een brief aan Sijbolt.

Elke donderdag Wat is lezenswaardig deze week?

Het Grote Vooruitblik Nummer, noemt Vrij Nederland nummer 2 van 2014. Aan columnisten en andere medewerkers werd gevraagd hun visie te geven op het nieuwe jaar.

Het begint slecht. Elma Drayer laat in haar mediacolumn streng weten dat journalisten niet op aarde zijn om koffiedik te kijken en doet niet mee. Verderop sluit Ko Colijn zich bij haar aan. Immers, 'de voorspelmanie leidt tot lachwekkende trivia'.

Gelukkig voor de hoofdredactie is niet iedereen zo principieel. Zo leren we dat we er, crisis of geen crisis, in 2014 op vooruit zullen gaan en dat het brilmontuur groot en open zal zijn en een 'instagram feel' zal hebben.

Elsevier vraagt zich in een afgewogen, goed gedocumenteerd stuk af wie de baas in de PvdA is. Diederik Samsom niet in elk geval. De gekozen voetbalmetafoor: hij is geen midvoor meer, maar linksback. Samsom is onzichtbaar in de partij, omdat hij vooral de continuïteit van de coalitie bewaakt.

Ook Elsevier blikt vooruit: 'Horden PvdA-raadsleden en wethouders dreigen bij de lokale verkiezingen in maart hun zetel te verliezen. Dan komt in de partij een opstand op gang met Samsom als de zondebok voor het bleke PvdA-profiel. Dat raakt al snel de coalitie.'

Gerlof Leistra kijkt vooruit op het algemeen verlof van de moordenaar van Pim Fortuyn. Volkert van der G. is een 'modelgevangene' die zich voor zijn medegedetineerden ontpopte tot 'huisjurist'. Volgens de directeur van een beveiligingsbedrijf loopt Van der G. straks een groot risico.

Een bemande politiepost voor zijn deur, dat zou preventief werken. Maar: 'Het ligt eerder voor de hand dat hij een andere identiteit krijgt en naar het buitenland verhuist.'

In een andere vooruitblik, om het zo maar te noemen, staan de Winterspelen in Sotsji centraal. Gerry van der List houdt een pleidooi om de sporters niet lastig te vallen met politieke of maatschappelijke kwesties, Russische homofobie of niet. 'In een vrije samenleving zou de overheid sporters zoveel mogelijk met rust moeten laten. Laat ze lekker sporten, dat is het devies.'

De Groene Amsterdammer blikt terug. De herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog, honderd jaar geleden, levert zes verhalen op. Aandachttrekkend is ook het interview met Tanja Nijmeijer. Om begrijpelijke redenen zette de redactie haar uitspraak op de cover dat Nelson Mandela ook als terrorist werd gezien.

Elders in het blad duurt de binnenbrand over het vertrek van directeur/uitgever Teun Gautier bij het blad voort. In zijn economiecolumn richt Ewald Engelen het woord tot 'Sijbolt', oftewel Sijbolt Noorda, voorzitter van het bestuur van De Groene. Engelen wil dat Gautier een tweede kans krijgt.

Hoofdredacteur Xandra Schutte geeft in het commentaar een toelichting op het vertrek van Gautier, de man die een grote bijdrage leverde aan de wederopstanding van het blad.

Haar gevoel: 'Je komt, net als Alice in Wonderland, opeens aan de andere kant van de spiegel terecht en ervaart wat het in deze tijd van woeste mediadynamiek betekent om zelf onderwerp van nieuws te zijn.' Bij het stuk is een verdrietige smiley afgedrukt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden