Nieuws

Links wint ruimschoots verkiezingen Kosovo

De linkse partij Vetevendosje heeft de verkiezingen in Kosovo overtuigend gewonnen, bleek maandagavond na telling van vrijwel alle stemmen. Dat is slecht nieuws voor de verhouding met buurland Servië. Een van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van aanstaand premier Albin Kurti is geen enkele concessie te doen in gesprekken met de Serviërs.

Aanhangers van de linkse partij van de zelfbeschikkingsbeweging. Beeld AP
Aanhangers van de linkse partij van de zelfbeschikkingsbeweging.Beeld AP

De Vetevendosje-partij stond na het tellen van 99 procent van de stemmen op een winst van 48 procent, waarmee de partij in een klap het verkiezingsresultaat uit 2019 heeft verdubbeld. Ook na die verkiezingen werd de huidige lijstaanvoerder Albin Kurti al premier, alleen viel dat kabinet al na een paar maanden omdat de coalitiepartners het niet eens werden over de te nemen coronamaatregelen.

Omdat de cijfers nu zo overtuigend zijn, kan de partij de komende jaren waarschijnlijk zonder coalitiepartner regeren. De tweede en derde partij, de PDK en LDK, volgen op respectievelijk 17 en 13 procent.

In een interview met persbureau AP belooft winnaar Kurti dat zijn regering de corruptie in het land zal proberen te bestrijden, de economische klappen van het coronacrisis zo goed mogelijk zal opvangen, maar ook dat Kosovo formeel zal vragen kandidaat-lid van de Europese Unie te worden.

Die wens is opmerkelijk, omdat Kurti tijdens zijn campagne heeft beloofd geen concessies meer te doen aan buurland en aartsvijand Servië. De EU heeft ‘normalisering’ van de relatie met buurland Servië al sinds 2011 als sine qua non voor eventuele toetreding gesteld.

Voortdurend conflict

Na de oorlog tussen Kosovo en Servië en de daaropvolgende onafhankelijkheid van Kosovo in 2008, leven de buurlanden in serieuze onmin met elkaar. Serviërs beschouwen Kosovo als bakermat van hun orthodoxe geloof en willen daarom absoluut geen afstand doen van het gebied; ze erkennen Kosovo niet eens als land. De Kosovaren daarentegen hebben veel meer affiniteit met Albanië en willen absoluut niet bij Servië horen. In Kosovo wonen ongeveer 1,8 miljoen mensen. Slechts 5 procent van hen is etnisch Servisch, ruim 90 procent van de bevolking is etnisch Albanees.

Het gevolg: een al ruim twaalf jaar durende ruzie die op vrijwel alle diplomatieke niveaus wordt uitgevochten. Zo zorgt Servië er via bondgenoot Rusland voor dat Kosovo geen lid kan worden van de Verenigde Naties en hief Kosovo een tijd lang een invoertarief van 100 procent op alle producten vanuit Servië. Ook was het, door een succesvolle Servische lobby, voor Kosovaren jarenlang onmogelijk het vakje ‘Kosovo’ aan te vinken bij registratie op Facebook.

Het conflict tussen de twee landen zal onder aanstaand premier Kurti, die aan het roer staat van een partij die zichzelf ‘een beweging voor zelfbeschikking’ noemt, waarschijnlijk eerder oplaaien dan gaan liggen, verwachten de meeste politiek analisten.

In 2019 was de Volkskrant de eerste krant ter wereld die op bezoek ging bij het toen pas opgerichte Kosovaarse leger. Dat Kosovo eigen militairen opleidt, ziet buurland Servië als een ontoelaatbare daad van agressie.

Kosovo en Servië kunnen elkaar nog steeds niet luchten of zien. Allebei willen ze wel graag bij de EU, maar zolang Servië blijft weigeren Kosovo te erkennen zal er van een toetreding niets terechtkomen, zegt de Nederlandse top-diplomaat Daan Everts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden