Links wint op Curaçao nipt de verkiezingen; toch nog 16% voor omstreden Schotte

De sociaaldemocratische partij MAN heeft de verkiezingen op Curaçao nipt gewonnen. Met 16,2 procent van de stemmen haalde de blauwe partij van Hensley Koeiman net iets meer stemmen dan de partij van de omstreden politicus Gerrit Schotte. Zijn MFK kreeg 16 procent van de stemmen, minder dan de ruim 21 procent in 2012.

null Beeld anp
Beeld anp

De pro-Nederlandse partij PAR werd derde met 15,1 van de stemmen. De nieuwe partij Korsou di nos Tur van Amparo dos Santos, broer van de loterijkoning Robbie dos Santos, werd vierde met ruim 10 procent van de stemmen.

Het lage percentage stemmers van de grootste partijen laat zien hoe verdeeld de Curaçaose politiek is; de uitslag laat een lappendekken zien van 13 grotere en kleinere, nieuwe en oude partijen. Hierdoor is het waarschijnlijk dat er veel partijen nodig zijn om een coalitie te vormen, wat de stabiliteit niet ten goede zal komen. De opkomst was 66 procent.

Van de nieuwe partijen halen Un Korsou Hustu van Omayra Leeflang en Movementu Progresivo van Marilyn Moses nog elk een zetel. De Christelijke partij PNP krijgt twee zetels. Pueblo Soberano, de partij van de vermoorde politicus Helmin Wiels, in 2012 de grootste partij, is de grote verliezer van de verkiezingen en houdt slechts twee zetels over.

null Beeld anp
Beeld anp

Gerrit Schotte

MAN werd in de jaren zeventig opgericht met een duidelijk linkse signatuur. De oprichter Don Martina is premier geweest van de toenmalige Nederlandse Antillen. MAN maakte ook deel uit van het eerste kabinet van het land Curaçao, na 10 oktober 2010, toen de Nederlandse Antillen waren ontmanteld. Hiervan was Gerrit Schotte premier. Charles Cooper was toen minister namens MAN, maar die heeft nu zijn eigen partij die geen zetel heeft behaald. Koeiman heeft laten weten dat hij nu liever met andere partijen dan die van Schotte zou willen samenwerken.

'Een kabinet met MAN en PAR, dat zou Curaçao eindelijk rust geven', verzucht een politieke analist. 'Daar zou Curaçao aan toe zijn.' Hij vindt het onbegrijpelijk dat Schotte toch nog zo veel stemmen heeft gekregen, ondanks zijn veroordeling. Schotte is vooral populair onder het laag opgeleide deel van de bevolking, met name vrouwen. Een deel van hen laat zich vooral informeren door radiostations met een politieke kleur.

Gerrit Schotte was de eerste premier van het land Curaçao; dat ontstond op 10 oktober 2010 na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen. Bij zijn aftreden in 2012 liet Schotte het nieuwe land achter met een aanzienlijk financieel gat.

Omkoping
Dit jaar werd Schotte veroordeeld tot drie jaar cel omdat hij zich heeft laten omkopen door de casinobaas Francesco Corallo. Ook publiceerde een onderzoekscommissie in opdracht van het hof van justitie deze zomer haar rapport over de gang van zaken bij het water- en elektriciteitsbedrijf, het gasbedrijf en de raffinaderijbeheerder. Schotte speelde een grote rol bij de benoeming van nieuwe sleutelfiguren bij die overheids-NV's. Aqualectra ging bijna failliet. Meer dan 250 miljoen Antilliaanse gulden (125 miljoen euro, red.) verdampte door wanbeleid, luidde de conclusie.

Mede om het hierdoor ontstane financiële gat kreeg het land amper twee jaar oud in 2012 al een tik op de vingers van Nederland. In de verkiezingen in dat jaar, na de val van het kabinet-Schotte, werd Pueblo Soberano van Helmin Wiels de grootste, en de partij van Schotte nipt tweede.

Financiën
Omdat Schotte en Wiels het niet eens konden worden, bouwde Pueblo Soberano met andere partijen een coalitie. Die zat, met een aantal wisselingen, de rit uit. En wist de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen. Hiervoor moest de regering de hand op de knip houden. De economie van het eiland stagneert al jaren, de jeugdwerkloosheid schommelt rond de 35 procent.

De bevolking van Curaçao heeft het hierdoor niet ruim gehad: het laatste kabinet wilde de begroting sluitend krijgen waardoor er weinig extraatjes inzaten voor de inwoners. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor het succes van de linkse, sociaaldemocratische MAN, die in 2012 nog geen 10 procent van de stemmen haalden. Ook de hernieuwde steun voor de partij van de nog steeds populaire oprichter Don Martina heeft MAN blijkbaar goed gedaan.

De verkiezingen op Curaçao deze woensdag hadden eigenlijk afgelopen vrijdag moeten plaatsvinden. Toen zouden 120 duizend stemgerechtigden hun keuze hebben gemaakt uit een van de dertien partijen die meedingen naar de 21 zetels. Omdat er die 30 september veel regen werd verwacht vanwege de passerende orkaan Matthew, zijn de verkiezingen verzet.

De zetelverdeling van Curaçao (21 leden parlement)

MAN 4
MFK 4
PAR 4
Korsou di Nos Tur 3
PNP 2
Pueblo Soberano 2
Un Korsou Hustu 1
Movementu Progresivo 1


null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden