Links verzet in Colombia gijzelt ook nog 300 reizigers

Na vier dagen van felle gevechten tussen leger en linkse guerrillastrijders van de FARC heeft Colombia nu een nieuw probleem: massale gijzelingen....

Dinsdagmiddag waren ook nog 120 bootpassagiers zoek die zondag onderweg waren op een rivier in Oost-Colombia, vlakbij een plek waar tot maandagavond nog werd gevochten. Het is onduidelijk wat de rebellen willen met deze pesca milagrosa (wonderbaarlijke visvangst), zoals de massagijzelingen worden genoemd. Gewoonlijk zijn de gijzelingen voor losgeld en worden de minder draagkrachtigen nadat hun identiteit is vastgesteld losgelaten.

Maar de situatie is gespannen sinds de marxistische FARC in negen verschillende provincies aanslagen pleegde. Volgens het Colombiaanse ministerie van Defensie was het totale dodental maandagmiddag opgelopen tot 350. Onder hen 287 rebellen, 36 militairen en 27 burgers. In zijn verslag aan president Andrés Pastrana sprak de minister over 'een gedeeltelijke overwinning' voor de militairen. De militairen zeggen het land behoed te hebben voor wat het grootste offensief in het 35-jarig bestaan van de FARC had moeten worden.

Om de sceptische journalisten te overtuigen vlogen de militairen hen maandag naar de kazerne van het dorp Granada in Zuid-Colombia, waar de legercommandant staand tussen de lijken van meest jeugdige rebellen Manuel Marulanda, de bejaarde FARC-leider, opriep 'als hij echt vrede wil' diens tweede man en belangrijkste commandant uit de organisatie te verwijderen en over te dragen aan justitie. Dat was volgens hem de kwade genius.

De meeste dode rebellen droegen een band met de kleuren van de Colombiaanse vlag over hun borst. Opmerkelijk was het grote aantal vrouwen en minderjarigen, meldden de journalisten. Volgens de militairen zijn zeventig van de omgekomen rebellen tussen de negen en zestien jaar.

In een radio-interview beschuldigde de commandant van de Colombiaanse strijdkrachten, generaal Fernando Tapias, de FARC ervan 'kinderen de dood in te jagen'. Volgens Tapias stuurt de FARC gedrogeerde tieners van vijftien en zestien naar het front.

Dat de Colombiaanse militairen aan de winnende hand zijn, wordt door de meeste waarnemers betwijfeld. In augustus lanceerde de FARC een veel groter offensief. Daarbij werden 143 geüniformeerden gedood en meer dan honderd soldaten ontvoerd. Ook de scepsis over de dodentallen bleef, aangezien de militairen daarover meestal liegen en in de kazerne slechts vijftig lijken werden getoond. Terwijl het leger maandag verklaarde dat de gevechten voorbij waren, moest zij later toegeven dat er maandagmiddag op minstens twee plaatsen nog werd gevochten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.