Links, rechts

Naar rechts hebben we volgens mij voorlopig geen omkijken meer...

Van Van Aartsen, via de milities van Peter R. de Vries, Joost Eerdmans, Herman Heinsbroek en Roel Pieper tot Geert Wilders aan toe, is die flank volledig afgedekt, en wetenschappelijk bovendien nog helemaal ingezwachteld door Bart Jan Spruyt van de Edmund Burke Stichting.

Je mag in de politiek natuurlijk nooit nooit zeggen, maar gelooft iemand dat het in de eenentwintigste eeuw ooit nog eens nòg rechtser gegeten kan worden?

'Rechts met een menselijk gezicht', dat lijkt me de finale fase in de ontwikkeling. En dan denk je gauw aan Geert Wilders, wiens hoofd ik de afgelopen dagen ook nog eens heel aandachtig heb bestudeerd, om tot de voorlopige conclusie te komen: dat dat kapsel begonnen is te slinken.

Uiteraard gaat het in hele kleine, haast onzichtbare stapjes, dat niemand het eigenlijk merkt. Want dat haar ligt bij Geert even gevoelig als een basketbalpetje voor een jongen die zich nou eenmaal heeft voorgenomen nergens meer blootshoofds te verschijnen, en hoe z'n moeder het in d'r wanhoop ook al honderd keer heeft uitgeschreeuwd dat die rotpet af moet, die pet blijft op.

Ik zie zich bij Geerts coiffure heel geleidelijk twee dingen ontwikkelen. Ze wordt langzaam maar zeker minder uitgebleekt. En millimeter voor millimeter zakt ze.

Je kunt bij wijze van proef 't best nu een foto van 'm uitknippen, dan maandenlang je ogen dichtdoen als hij op televisie komt, en op 16 maart 2006 nog eens kijken. Onherkenbaar.

Maar nog altijd rechts natuurlijk. Nog altijd een groot vriend van de moslim zolang die maar in Turkije of Marokko blijft wonen. En nog altijd het soort man dat in zijn cv'tje niet zal vergeten in te vullen dat hij over het rijbewijs A tot E beschikt, en in het bezit is van het diploma Reddend Zwemmen.

Wat stelt links daar eigenlijk tegenover?

Daar maak ik me wel eens ongerust over.

Waar is de tegenvoeter van Peter R. de Vries die voor inkomens van meer dan twee ton een belastingschil van 85 procent bepleit?

Of van Joost Eerdmans die niet heel omzichtig of geleidelijk, maar in één klap, van vandaag op morgen, een eind maakt aan de hypotheekrenteaftrek?

Of van Herman Heinsbroek die in het kader van een open, ontspannen samenleving Schiphol wil afschaffen?

Of van Roel Pieper die aankondigt dat auto's minimaal 90 duizend euro zullen gaan kosten, en nooit meer harder mogen dan 40 kilometer per uur?

Of van een nu nog onbekende nieuweling die tussen nu en de Kamerverkiezingen van 2007 ineens als uit het niets te voorschijn komt en alle punten die ik hier nu in de gauwigheid even kon verzinnen samenvat in een overdonderend links programma van twintig punten in negentien pagina's?

Want van de bestaande progressieve partijen en hun voorlieden hoeven we niks meer te verwachten. Jan Marijnissen gold lange tijd als de extreemste, als je 'm tenminste vergeleek met het vriendelijke jufferhondje van de Partij van de Arbeid en het ontzettend aardige pleegzustertje bloedwijn van GroenLinks.

Maar heeft u Jan laatst bij Inge Diepman zien zitten, die naar hem opkeek alsof ze de Bhagwan der Allerlaatste Dagen op bezoek had, terwijl hij het zich liet aanleunen om op grond van een vooral ook in overdrachtelijke zin dun boekje te poseren als de Johan Huizinga van het socialisme? Maar dat komt er natuurlijk van als mensen die vroeger echt iets van geschiedenis wisten steeds nadrukkelijker uitsterven.

Het enige dat nog links was aan Jan was het feit dat hij het over een Huis heeft als hij een

museum bedoelt. Jarenlang communistenjargon voor plekken die niet pluis waren: Huis der Vriendschap, Huis der Werkende Vrouwen, Huis der Geschiedenis. Maar dat is ook al

les.

Geen wonder dat rechts geen omkijken meer heeft naar zichzelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden