Links moet zichzelf niet verdelen

Laten wij samenwerken in de oppositie met enthousiaste erkenning van de waarde van de verschillen, laten we vooral over onze schaduw heen springen.

Job Cohen

GroenLinks bestaat 20 jaar, en ik feliciteer Femke Halsema van harte met dit jubileum. GroenLinks, ontstaan uit een samensmelting van partijen van communisten, pacifisten en radicale christenen, is een eenheid geworden en een factor van belang in de politiek.


Voor de PvdA is GroenLinks een uitstekende samenwerkingspartner, zoals ik van nabij heb ervaren in het Amsterdamse college van B&W, en zoals er veel meer voorbeelden zijn. In de Tweede Kamer werken wij goed samen, ook tijdens de pogingen tot het formeren van een PaarsPlus-kabinet.


Ons land wordt nu geregeerd door de meest rechtse coalitie ooit, van VVD, PVV en CDA, en heel veel mensen zijn daar diep ongelukkig mee. Dit kabinet is niet goed voor het land; juist in een periode van economische crisis, van bedreiging van natuur en milieu, en van onvrede over het bestuur, zou er een regering moeten zitten die verbindt in plaats van uitsluit. Daarom willen wij samenwerken, zodat we gezamenlijk zichtbaar kunnen maken dat het anders kan, dat er alternatieven zijn waar niet alleen, in het onsmakelijke beeld van onze premier, 'rechts zich de vingers bij aflikt'. Daarom praat ik met mijn collega's van GroenLinks, D66 en de SP.


We vinden elkaar op allerlei punten. In het benadrukken van het belang van werk, ook voor mensen die het soms lastig hebben door een beperking, ook voor mensen die moeten integreren in de samenleving. We vinden elkaar in protesten tegen de manier waarop het kabinet mensen in de WSW of de Wajong de tol laat betalen van de crisis. Vandaag is er een grote manifestatie waar Emile Roemer, Agnes Jongerius en ik zullen spreken, en ik hoop onze vrienden van GroenLinks en D66 er ook te zien.


We vinden elkaar op het punt van de woningmarkt: de regering wil huurders meer laten betalen, maar laat eigenaars van de allerduurste huizen met forse hypotheekrenteaftrek ongemoeid. We vinden elkaar op duurzaamheid en natuurbescherming, in steun aan de armsten in de wereld. We vinden elkaar in het benadrukken van een veilige, goedverzorgde buurt voor iedereen, in medische zorg voor alle mensen ongeacht hun inkomen, in de eis om meer geld voor onderwijs en innovatie.


Ik zoek op deze punten de samenwerking met iedereen in de Kamer, en in de samenleving. Niet alleen in het verzet tegen het kabinet, ook bij het ontwikkelen van alternatieven. Daar moet ons gesprek over gaan. Ik zeg dat omdat we niet in discussies moeten verzanden over instituties, over wie er met wie wandelt of koffie drinkt. Rechts heeft de wind in de zeilen, dus moeten wij vaart maken.


Daarom heb ik niet zoveel met het plakken van etiketten. In het AD las ik dat Femke Halsema haar partij positioneert 'tussen PvdA en D66'. Dat is opvallend, want tot nu toe hadden veel GroenLinks-kiezers het gevoel dat ze met hun stem links van de PvdA uitkwamen. Maar mijn punt is: wat heeft het voor zin in discussie te gaan over wie er links of rechts van wie staat? Dat is ook mijn antwoord op Femke's vraag: 'Kiest de PvdA de SP of GroenLinks en D66?'


Ten eerste kan ik me allerlei kwesties herinneren waarin GroenLinks en SP het met elkaar eens waren en niet met D66. Wat heeft het voor zin te zeggen dat de SP conservatief is, GroenLinks en D66 progressief, en de PvdA een beetje van allebei? De PvdA wil óók dat er voor alle inkomensgroepen betaalbare woningen zijn, wil óók mensen aan het werk helpen, wil óók dat jongeren sociale bescherming opbouwen en ouderen meer kans op werk hebben. Laten we geen energie besteden aan het plakken van etiketten op elkaars voorhoofd.


Inderdaad, de PvdA is een brede volkspartij. Het is altijd onze opdracht geweest dwars door de samenleving heen de idealen en belangen van individuen, hoog én laag opgeleid, bijeen te brengen. Ik heb dat in de 45 jaar dat ik lid van de PvdA ben, juist altijd zo waardevol gevonden, en ik ben daar ongelooflijk trots op.


Femke wil dat ik kies. Dat doe ik elke dag. Ik kies tegen dit afbraakbeleid. Ik kies voor al die mensen die werk willen, ik kies voor leraren en politieagenten die twee jaar op de nullijn komen, ik kies voor diegenen die buiten hun schuld de rekening van de crisis gepresenteerd krijgen.


Laten wij samenwerken in de oppositie met enthousiaste erkenning van de waarde van de verschillen: laat D66 een andere groep mensen aanspreken dan de SP, laten we vooral over onze schaduw heen springen en elkaar versterken.


Job Cohen

De PvdA is een brede volkspartij en moet dat blijven, betoogt partijleider Job Cohen in zijn reactie op Femke Halsema.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden