Opinie

'Links moet op zoek naar gelijkgestemde, visionaire economen'

Links is het antwoord op de crisis schuldig gebleven door het ontbreken van visionaire economen in de eigen gelederen. Dat betoogt schrijfster Aafke Steenhuis.

OPINIE - Aafke Steenhuis
null Beeld anp
Beeld anp

Vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni 2010 zochten drie bekende PvdA-economen de publiciteit met hun boodschap dat de PvdA na het uitbreken van de bankencrisis in 2008 economisch op de verkeerde weg zat met haar verkiezingsprogramma. Willem Vermeend en Rick van der Ploeg beweerden dat de PvdA te weinig wilde bezuinigen, en dat de VVD - met haar vergaande bezuinigingen, belastingverlaging en loonkostenmatiging - het beste programma had om Nederland economisch te stimuleren. Flip de Kam vond ook dat de PvdA had geblunderd met haar program.

Job Cohen - in een netelig parket gebracht - stelde vervolgens het PvdA-program bij; ook de PvdA was nu voorstander van 18 miljard bezuinigingen. Dat kwam hem op hoon van zijn politieke tegenstanders te staan, vanwege zijn gedraai, en op onbegrip van veel kiezers. Ik denk dat Cohen door het opzienbarende optreden van zijn partijeconomen en doordat hij zo gemakkelijk om ging, de verkiezingen op het nippertje heeft verloren.

En toen werd Nederland een ander land: nationalistisch, middelmatig, naar binnen gekeerd, xenofoob, bang. Met bezuinigingen die de zwaksten raakten en aanvallen op de sectoren die Nederland altijd aantrekkelijk en inspirerend hebben gemaakt: zijn kunstenaars en onafhankelijke intellectuelen. Die moesten een toontje lager zingen. In de media werden al gauw 'de financiële markten' de belangrijkste, maar onzichtbare hoofdrolspelers in het nieuws over de crisis. Ik ben blij dat Cohen, Roemer en Sap sinds half januari tegen verdere bezuinigingen zijn en samen zoeken naar hoe het anders kan.

Tegenstander
François Hollande, de socialistische presidentskandidaat voor de komende Franse presidentsverkiezingen, zei onlangs: 'Mijn werkelijke tegenstander heeft geen naam, geen partij, presenteert nooit zijn kandidatuur, en toch regeert hij. Deze tegenstander is de financiële wereld.'

Hij somde een aantal maatregelen op die hij wil nemen om de macht van de financiële markten in te perken, zoals een splitsing in spaar- en beleggingsbanken om te voorkomen dat banken speculeren met spaargelden, en een verbod op 'giftige financiële producten' die niets te maken hebben met de behoeften van de werkelijke economie. Die maatregelen, die je in zijn programma en op internet kunt vinden, kunnen een inspiratiebron zijn voor linkse politieke leiders in Nederland.

Ik denk dat de PvdA, en ook GroenLinks en de SP, actief op zoek moeten gaan naar goede, visionaire linkse economen en andere sociale wetenschappers die vanuit een globale blik naar de wereldeconomie en de Nederlandse economie kijken en die alternatieven aandragen voor het ondemocratische, neoliberale beleid van nu. Die linkse sociale wetenschappers met kennis van zaken van de financiële wereld en de wereldeconomie zijn er niet veel, maar ze zijn er wel.

Geschiedenis
Ook moeten er volgens mij in de partijen economische scholingsprogramma's komen die burgers, maar ook Kamerleden informeren over wat er aan de hand is en welke alternatieven er zijn. Bijna geen mens begrijpt wat er zich afspeelt in de financiële wereld, en iedereen schijnt zich daarbij neer te leggen - ook al tast die financiële wereld haar eigen bestaan aan.

Ik herinner me dat wij vroeger op school heel weinig over geschiedenis leerden en er ook geen belangstelling voor hadden - Nederland was toen pragmatisch en op het heden gericht. Intussen heeft elk Nederlands dorp een historische vereniging en is er in de media veel aandacht voor historie.

Zoals de geschiedenis haar reputatie van saaiheid verloor en een bron van inzicht werd, zo kan ook de economie haar reputatie van dorheid en ingewikkeldheid kwijtraken en een levende bron van kennis zijn die mensen mondig maakt en beter laat kiezen in wat voor wereld zij willen leven.

Aafke Steenhuis is schrijfster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden