Column

Links heeft zich slapjes in het defensief laten drukken

Vandaag is in de Rijtuigenloods in Amersfoort het partijcongres van GroenLinks.

Jesse Klaver.Beeld ANP

De zaal zit bomvol en voor het eerst in de geschiedenis van de partij is er een wachtlijst voor mensen die óók aanwezig willen zijn bij de toespraak van Jesse F. Klaver, zijn eerste als partijleider en lijsttrekker, zijn laatste als twintiger. Jesse Klaver is de rattenvanger van Hamelen van GroenLinks - en steeds meer mensen huppelen achter zijn vrolijke fluittonen aan.

Er is een mooi stuk over Klaver van onze Haagse verslaggevers Gijs Herderscheê en Raoul du Pré. Daarin zegt opinieonderzoeker Peter Kanne dat Klaver GroenLinks bij de verkiezingen op 20 zetels kan brengen, als het een beetje meezit. Zulke aantallen, daar zijn ze bij GL niet aan gewend: het record dateert uit 1998, toen lijsttrekker Paul Rosenmöller 11 zetels veroverde.

GL is altijd een sympathieke maar marginale partij geweest, voor kiezers die het meer om geweten ging dan om macht. En nu wil Klaver er een 'brede volkspartij' van maken met genoeg zetels om mee te regeren. Dat wil elke partijleider natuurlijk wel, maar Klaver heeft de wind mee. Eén man gelooft in elk geval dat het kan, en dat is Klaver zelf.

Het zou heel goed kunnen dat hij GroenLinks groter gaat maken dan de PvdA - al moet je daar wel bij zeggen dat dat ook is te danken aan de sociaal-democraten zelf, die momenteel op een zeteltje of 10 staan. Maar toch, een mirakel blijft het. Misschien wordt GL zelfs de grootste linkse partij - volgens de polls heeft Klaver de SP in het vizier.

Bij GroenLinks knijpen ze zichzelf voortdurend in de arm om te checken of ze niet dromen. En ze kijken allemaal verliefd naar Jesse Klaver, El Salvador uit Roosendaal.

Ik hoorde Klaver gisteren bij De Nieuws BV. Hij zei dat Nederland veel progressiever is dan het lijkt. Het is dus gezichtsbedrog dat dit momenteel een bangig, behoudend en in zichzelf gekeerd moeras is. Klaver moet de kiezers alleen nog even duidelijk te maken dat ze veel progressiever zijn dan ze zelf denken, waarna ze blij op hem gaan stemmen.

Laat dat maar aan Klaver over. Hij is fris en jong, hij heeft een duidelijke boodschap, hij straalt optimisme uit en hij is brutaal en niet bang om bijvoorbeeld dwars tegen de heersende opinie over vluchtelingen in te gaan. Maar het allerbelangrijkste is dat zijn aanhang groeit. Dat is nu het grote probleem van de PvdA: niemand wil bij de verliezers horen, het is altijd leuker je aan te sluiten bij een winnaar.

Veel hangt af van de speech die hij zaterdag gaat afleveren: dat is de springplank naar meer. Het gaat niet om links of rechts, progressief of behoudend, het gaat om het meeslepende woord. Daartegen hebben we geen verweer. Klaver is zich daarvan bewust. Hij gaat niet uit het hoofd spreken, maar vanaf een teleprompter. Ik wist niet wat dat was, maar zo heet dus het apparaat waarmee ook Obama zich een weg naar het Witte Huis speechte. Het lijkt alsof de zinnen rechtstreeks uit je hart de zaal instromen, in een door de goden geïnspireerde eruptie van kennis en welsprekendheid. Maar intussen heb je ze dus gewoon thuis in alle rust overwogen, opgepoetst, geoefend en doorgesproken met je pr-man, en is het verder een kwestie van goed voorlezen.

In De Nieuws BV zei Klaver nog nét niet dat hij GroenLinks groter ging maken dan de VVD, waarna hij als een Hollandse Justin Trudeau dit land wel eens even op de schop zou nemen - maar het scheelde echt niet zo heel veel.

Links heeft zich de laatste jaren slapjes in het defensief laten drukken, maar Jesse Klaver gaat fris van de lever in de aanval. Dat is leuk en het gaat hem veel stemmen opleveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden