Links haalt rechts in bij aanpak misdaad

De politieke partijen zijn in een wedren verwikkeld om de criminaliteit aan te pakken. Daarbij worden bondgenootschappen gesloten die dwars door de traditionele verhoudingen heenlopen....

Veiligheid staat centraal in alle verkiezingsprogramma's die onlangs gepresenteerd zijn. Maar de programma's zijn nog nauwelijks gedrukt, of er verschijnen al weer nieuwe voorstellen om de veiligheid te vergroten.

D66 komt morgen met een veiligheidsplan, waarin zij zich voor het eerst uitspreekt voor het doorzoeken van auto's op wapens. De politie vraagt al jaren om zo'n bevoegdheid, onlangs nog nadat bij een verkeersruzie in het centrum van Amsterdam een dodelijk schot viel. Nu mag de politie bij verkeerscontroles niet gericht naar wapens zoeken. Dat mag alleen bij een ernstige verdenking.

Opmerkelijk genoeg was het de linkse PvdA die vorig jaar het voortouw nam om daar verandering in te brengen. Kamerlid Kuiper hoopt eind dit jaar een initiatiefwetsontwerp klaar te hebben. Kuiper wist zich tot nu toe alleen gesteund door het CDA. Nu is ook D66 om. Het centrum-linkse blok in de Kamer haalt daarmee de VVD en VVD-minister van Justitie Korthals, die grote aarzelingen hebben, rechts in.

'We vroegen ons af, of het nog wel zinvol is de politie zo'n beperking op te leggen, terwijl de douane wel naar wapens mag zoeken', zegt D66-Kamerlid Dittrich. 'Ons antwoord is: nee. Er zijn steeds meer vuurwapenincidenten. Dat kan zo niet doorgaan.'

Vorige week sloegen regeringspartij PvdA en oppositiepartij CDA de handen ineen om wat te doen aan de groeiende agressie tegen trein- en tramconducteurs en personeel van eerstehulpafdelingen van ziekenhuizen. Rechters zouden, net als bij agressie tegen ambtenaren, ook een fors hogere straf moeten opleggen bij geweld tegen semi-overheidspersoneel.

PvdA en CDA komen later dit jaar met een gezamenlijk initiatiefwetsvoorstel om dat te bewerkstelligen. Zij willen tevens hogere straffen voor zinloos geweld, vooral als de daders onder invloed zijn van alcohol of drugs. Dat laatste mag geen verzachtende omstandigheid meer zijn, zoals rechters nog wel eens menen, maar moet juist strafverzwaring tot gevolg hebben.

De VVD bewerkt inmiddels met succes de Kamer om recidivisten strenger te straffen. En deze week kwamen PvdA en VVD met een gezamenlijk plan om het burgers gemakkelijker te maken aangifte te doen van misdrijven. Beide partijen zitten weliswaar al zeven jaar samen in de regering, maar op veiligheidsgebied zijn ze vaak elkaars tegenpolen.

Burgers moeten volgens hen ook via internet en op gemeentehuizen aangifte kunnen doen. Aangiftes moeten voortaan 24 uur per etmaal kunnen worden gedaan. Bovendien moet elke burger binnen zes weken bericht krijgen over wat er met zijn aangifte gebeurt.

PvdA en VVD zijn bezorgd over de afnemende aangiftebereidheid van burgers en willen dat de politie meer aangiften serieus onderzoekt.

'Misschien is het waar dat we meer aandacht aan veiligheid geven dan vroeger', zegt PvdA-Kamerlid Van Oven. 'Maar we merken in onze contacten met de bevolking dat er groeiende onrust is. Dat komt niet alleen door het geweld op straat, maar ook door het algemene gevoel van onveiligheid na de aanslagen in de Verenigde Staten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden