Links gunt Weisglas voorzittershamer

De kans groeit dat de VVD'er Frans Weisglas dinsdag door de Tweede Kamer tot voorzitter wordt gekozen. Het linkse blok in het parlement (49 van de 150 zetels) lijkt massaal op hem te gaan stemmen, als zich niet onverwacht een nieuwe kandidaat aandient....

Van onze verslaggever

Ook de LPF (26 zetels) zette zondag zijn kaarten op Weisglas. 'Hij staat bij mij goed aangeschreven. Hij zou een goede Kamervoorzitter zijn', zei vice-fractievoorzitter Ferry Hoogendijk in het televisieprogramma Buitenhof. Niettemin zullen veel LPF-leden zich verplicht voelen bij de geheime (schriftelijke) stemming voor de eigen kandidaat Jim Janssen van Raay te kiezen. Deze heeft elders geen steun.

De nieuwe Tweede Kamer kwam donderdag onmiddellijk na de installatie in opstand tegen de 'achterkamertjespolitiek' waarmee de grote partijen uitmaken wie de voorzitter wordt. Onder leiding van SP-Kamerlid Kant dwong de Kamer een 'open' verkiezingsprocedure af .

Iedereen kan tot twee uur voor aanvang van de eerstkomende Kamervergadering (dinsdag 14.00 uur) schriftelijk naar de functie solliciteren. Tijdens het debat zullen de kandidaten zich kort presenteren. Daarna volgt de stemming, waarbij ieder fractielid geacht wordt de eigen voorkeur te volgen en niet die van de fractievoorzitter, zoals gebruikelijk was. Tot nu toe hebben alleen Weisglas en Janssen van Raay zich kandidaat gesteld.

Tot afgelopen donderdag leek Jorritsma de hoogste ogen te gooien. Zij had de voorkeur van de VVD-fractie, het CDA had al laten weten de VVD-kandidaat te zullen steunen. Samen hebben zij 67 zetels.

Weisglas, de huidige vice-voorzitter van de Tweede Kamer, gooide roet in het eten. Hij liet weten zich hoe dan ook kandidaat te stellen. Sindsdien twijfelt de VVD-fractie of zij Jorritsma als officiële kandidaat naar voren schuift. Het CDA wacht af. De christen-democraten hebben de liberalen, geheel in traditie, beloofd de officiële VVD-kandidaat te steunen.

Jorritsma zei een dag voor het Kamerdebat , ook geheel in lijn met de traditie: 'Het lijkt me een fantastische baan. Maar ik ga me niet kandidaat stellen als ik weet dat ik het niet word.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden