Links front valt na dag al uiteen over tegenbegroting

den haag Er komt géén progressieve tegenbegroting van PvdA, SP, GroenLinks en D66 samen. De eerste voorzichtige stap naar samenwerking in de ‘oppositie’ spatte woensdag direct uiteen....

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

‘Plasterk en Roemer zijn met onmiddellijke ingang ontslagen als woordvoerders van de D66-fractie.’ Het persbericht van D66, op de ochtend nadat Ronald Plasterk (PvdA) en Emile Roemer (SP) op de radio een gezamenlijke tegenbegroting hadden aangekondigd, spreekt boekdelen. D66 wenst niet met de ‘socialistische koers’ te worden geassocieerd.

Zeker, PvdA, SP, GroenLinks en D66 dienen volgende week bij het Kamerdebat over de Miljoenennota gevieren een motie in: om bezuinigingen te voorkomen op kinderopvang, reïntegratie, inburgering en het salaris van agenten en leraren. Maar dat is het wel zo’n beetje. Zelfs over de dekking – waar betalen we het van? – zijn de partijen het nog niet eens. Laat staan over de rest van de begroting. Plasterk en Roemer hebben voor hun beurt gesproken, zeggen D66 en GroenLinks.

Het enthousiasme bij PvdA en SP is begrijpelijk. Als de voortekenen niet bedriegen, zit er over drie weken een centrum-rechts kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van Geert Wilders op het pluche. Alles links van het CDA wordt oppositie en heeft in ieder geval de weerzin tegen Wilders gemeen. Op sociaal-cultureel gebied zullen zij elkaar snel vinden.

Maar op sociaal-economisch terrein ligt de samenwerking een stuk ingewikkelder. D66 wil bijna net zo hard in de verzorgingsstaat snijden als de VVD en heeft niets op met de ‘behoudzucht’ van de SP. Ondanks de nauwe samenwerking met PvdA en GroenLinks in de onderhandelingen over Paars-plus, is Alexander Pechtold wars van het stempel ‘links’. D66 is progressief en liberaal, níet links.

SP-leider Roemer sprak op de radio zijn ergernis uit dat de linkse samenwerking maar niet van de grond wil komen. Hij sleurt er al een half jaar aan. In de verkiezingscampagne stelde Roemer voor dat PvdA, GroenLinks en SP samen zouden vechten voor een links kabinet. Cohen haakte af, logischerwijs, omdat de PvdA regeringsopties met VVD of CDA wilde openhouden. Na de verkiezingen probeerde Roemer het opnieuw. Hij pleitte vanaf het begin voor de ‘Roemer-variant’: een regering van PvdA, CDA, SP en GroenLinks met Cohen als premier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden