'Links' fenomeen doet er voorlopig het zwijgen toe

'Zonder ook maar een woord te zeggen, is hij de ster van de opiniepeilingen', schreef een Israëlische krant over Amnon Lipkin-Shahak....

LEAH RABIN, weduwe van de vermoorde Israëlische premier, nodigde Amnon Lipkin-Shahak bij haar thuis uit voor de viering van Chanoeka, het feest van het licht. De ex-bevelhebber van de Israëlische strijdkrachten ontmoette er zijn voorganger, Ehud Barak, tegenwoordig leider van de Arbeidspartij. Mevrouw Rabin slaagde er niet in Shahak te winnen voor de partij van haar overleden man.

De Israëlische media meldden gisteren dat Shahak een gooi zal doen naar het premierschap, met een centrumpartij tussen het rechtse Likud-blok van Benjamin Netanyahu en de Arbeidspartij van Barak. Shahak zal naar verwachting flink huishouden onder hun electoraat.

'Het fenomeen', wordt de rijzige, goed-ogende topmilitair genoemd in de pers. Volgens opiniepeilingen leggen zowel Netanyahu als Barak het tegen hem af als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Een fenomeen inderdaad, want niemand weet waar Shahak voor staat. Hij is 'een linkse', zegt Netanyahu - en uit zijn mond klinkt dat als een scheldwoord.

Netanyahu kon niet overweg met de man die dit jaar afscheid nam als chef van de generale staf. Ze waren lange tijd zelfs niet on speaking terms. Spreken is sowieso niet de grootste gave van de politicus-in-spé. Wat dat betreft is 'Bibi' zijn meerdere.

Maar Shahak heeft onmiskenbaar meer charisma dan Ehud Barak, die hem had gevraagd de Arbeidspartij te komen versterken. Maar Barak was niet bereid het aanvoerderschap op te geven. Wellicht is dat voor Shahak de reden zelf de strijd aan te binden met Netanyahu.

De man zwijgt. Shahak mág zich officieel niet met politiek bemoeien; hij draagt nog altijd een uniform. Maar volgens de media trekt hij dat binnen enkele weken uit. Dat generaals overstappen naar de politiek is alleszins gebruikelijk. Ariel Sharon, minister van Buitenlandse Zaken, en Rafael Eitan, zijn collega van Landbouw, deden dat al eerder.

De militaire carrière van de in Tel Aviv geboren Shahak begon in 1962. In de Zesdaagse Oorlog (1967) en de Yom Kippur-oorlog (1973) voerde hij paratroepen aan. Begin jaren tachtig leidde hij troepen in Libanon, waar Israël een eind wilde maken aan geweld van Palestijnen.

Onder premier Rabin was Shahak de belangrijkste militaire onderhandelaar in het Oslo-vredesproces. Hetgeen Shahak van pas komt als hij, als hij premier wordt, volgens de Oslo-akkoorden moet onderhandelen over een definitieve vredesregeling.

Zover is het nog niet. Sommigen voorspellen dat Shahak, ironisch genoeg, Netanyahu in de kaart speelt. Zo beticht het linkse parlementslid Yossi Sarid de generaal van 'een gevaarlijk egotrip' die het linkse kamp zal splijten.

Theo Koelé

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden