Links en rechts botsen in heftig slotdebat

Een drie weken durende verkiezingscampagne is gisteravond geëindigd met een fel debat tussen de linkse oppositie en de aanvoerders van de centrumrechtse coalitie CDA, VVD en LPF....

In alle peilingen is de PvdA gisteren met nipte voorsprong het grootst geworden. Opiniepeiler Maurice de Hond verwacht evengoed nog grote verschuivingen op het laatste moment. Hij wijst erop dat veel VVD-stemmers willen voorkomen dat de PvdA de winnaar wordt; zij zullen dan CDA gaan stemmen. Kleinere partijen ter linkerzijde lijden onder de machtsvraag. In de peiling van Interview/NSS was de voorspelde winst van de SP gisteren geheel verdwenen. Daarnaast heeft de CDA/VVD-coalitie geen meerderheid in de peilingen.

Het klassieke links/rechts-debat van gisteravond kende geen duidelijke winnaar. Balkenende attaqueerde Bos op zijn 'softe houding' inzake integratie en het preventieve fouilleren. Bos sloeg terug met een pleidooi voor vrije heroïneverstrekking aan zwaarverslaafden om de veiligheid van grote steden te verbeteren. Balkenende is daar tegen. 'Maar al uw CDA-wethouders zijn voor', aldus Bos.

Balkenende nam afstand van de mogelijkheid van een centrumlinkse coalitie: 'Dat moeten we in deze moeilijke economische tijden maar niet doen.' Tegelijkertijd gaf hij aan dat voortgezette deelname van de LPF aan een centrumrechts kabinet ongeloofwaardig zou zijn.

In het debat kwamen SP-lijsttrekker Marijnissen en LPF-aanvoerder Herben minder aan bod dan de vier anderen. GroenLinks-lijsttrekker Halsema trok een aantal malen het initiatief naar zich toe en dwong Balkenende zo duidelijk mogelijk te zijn over afwijzing van de LPF als partner.

Halsema viel Balkenende erop aan dat de overheid een slecht voorbeeld heeft gegeven als het om normen en waarden gaat. De premier gaf onmiddellijk toe dat 87 dagen van zijn kabinet op dat punt niet veel goeds hadden gebracht. Vooral dankzij de LPF, zei hij. 'Het is een beschamende vertoning geworden. Het heeft me pijn gedaan wat er afgelopen jaar is gebeurd. Ik hoop dat ik de kans krijg te bewijzen dat ik beter kan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.